2012-11-02: Obiter Dictum går vidare i säsongen med mängder av frågetecken, och kanske inte lika många svar. Hur mycket andremålvakt är Tobias? Hur mycket lofi-journalist är Billy? Är podcasten inte tillräckligt privat? Kommer vi äntligen få svar på var nibiru befinner sig? Är pre-apokalypsen underskattad i popkulturen? Bör underhållningspersoner bara hålla käften när det kommer till politik? Och är löpning ett hot mot alla bra idéer? I ett spretigt avsnitt trevar vi efter svar, och försöker även kasta handskarna i en uppgörelse kring James Bonds vara eller inte vara. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR: Tobias var kanske privat när han berättade om glasbiten som kom ut fyra år senare. Nibiru och liknande objekt avhandlades i avsnittet om jordens eventuella undergång i december (#62). Pre-apokalypsen är stark i Ben H. Winters kriminalroman »The Last Policeman«. Bra post-apokalyps kräver däremot sin Fields of the Nephilim-skinnrock. Joss Whedon stödjer Mitt Romney för att stoppa zombieapokalypsen. James Bond-forskaren Yvonne Linder har skrivit om Bondbrudarnas subjektsstatus. Agentfilmens status efter kalle kriget redde vi ut i spionavsnittet (#66).
POST SCRIPTUM: Billy tipsar om Floris Kaayks kortfilm »The Origin of Creatures«. Tobias tipsar om Guillermo Del Toros thrillerroman »The Strain«.
eller vänta. läste ju den här hipster-dissen mot Del Toro http://dagensbok.com/2011/02/14/guillermo-del-toro-forgorelsen/
Älskade Lou Reed i Tweed bloggen. Har suttit några dagar och klurat på några med odpodtema. Tyvärr är jag inte så bra på indesign eller photoshop.
Billy Rimgard som jättemård!
Tobias Norström som dövstum! (Bild: Tobias-inklippta ansikte på den dövstumma i the Stand)
osv
osv
Hej hopp nu ska jag sova! eventuellt titta på Floppfilms filmen
Hur skull det vara med Star Wars – Dissolution of the Rebell Alliance, en Star Wars saga som behandlar tiden efter imperiets tillintetgörande. Här skulle man kunna mixa det underbara och öppna universumet med teman som maktkorruption, girighet, knivar-i-ryggen och törsten efter hjältar. Jag tänker mig ett universum i laglöst eller anarkistiskt tillstånd pga maktvakuumet som skapats efter imperiets fall, där jedi-riddarna behöver återuppstå som pax-americanafaktor för att återställa fred och samförstånd mellan en allt mer polariserad galax. Det skulle vara något att bita i!
Jag får tacka så mycket för tipset om The Origin of Creatures. Den var ju utmärkt. Jag får tipsa tillbaka om Plurality! Skrev ett blogginlägg om båda och en vag koppling mellan dem. Klicka på mitt namn så.
jag är så djävulskt pepp på cirkel nu.
Jag håller med i stort om det ni sa rörande kända personers endorsements till politiker, och tycker att vi åtminstone kan kräva en verkshöjd – ett slags lägsta nivå av anslag – om de nu ändå ska syssla med politisk draghjälp. Lex Aaron Sorkin, som i New York Times inför förra valet lät president Bartlet prata visst vett med dåvarande presidentkandidat Barack Obama: http://www.nytimes.com/2008/09/21/opinion/21dowd-sorkin.html
Angående bond säger jag bara: #TeamTobias
Jag tror på gasmasker.
Billys fetisch är såklart latex det hör man ju på rösten.
ohh Tobias är potatischips, det har jag sett på instagram!
Billys fetisch är nog mer åt hållet kannibal. Alltså inte kanske att äta människor, men att på något sätt få det han älskar i sig och därigenom få dessa krafter i sig. Jag antar när jag skriver det här att alla i Radio Dept. har hälsan och inte är uppätna. Jag tror Billy får kickar av att svälja musik, – hörlurar & alle handa högtalare ska in under huden.
/psykolog-studenten
Håller med om att Star Wars redan är Disney-fierat. Star Wars Clone Wars-serien, anybody? Lego Star War-spelen? Alla leksaker? Star Wars-kläder i leksaksaffärerna nu i Halloween-tider?
inte så intresserad av att göra podden mer privat. men billys fetisch vill man ju veta mer om iaf 🙂
Räkna tyvärr inte med någon uppföljning på ämnet.
Mycket att bita i i det här avsnittet …
För att börja bakifrån: Stjärnornas Krig till Disney känns väl bara logiskt. Disney har ju visat fingerspitzgefuhl när det gäller att plocka upp popkulturella framgångssagor: efter Marvel och Pixar så kan man väl bara vara förvånad att det hände så sent. Om de utnyttjar talangen i de dotterföretagen kan de kanske lyfta Lucas nerkörda grejor lite.
Bond: Klart som fan att det inte kan räknas bort i någon som helst popkulturell historieskrivning. Nästan all actionfilm i dag vore otänkbar utan den filmserien. Sen kan jag hålla med om att det inte känns så relevant att sita och hetsa upp sig över den nya filmen (fast nu är det ju Sam Mendes som har gjort den, vilket gör att jag inte helt kan ignorera den heller)
Förapokalyptiska berättelser: Egentligen är det väl Roland Emmerich som är vår store förapokalyptiske berättare, men jag antar att både T2 och T3 kan räknas dit. En bok som jag gärna rekommenderar som äger rum både före, under och efter ragnarök är Nick Harkaways ’Gone-Away World’ som har en av det märlkigaste apokalyptiska scenariorna jag har träffat på, och dessutom ninjor och en mimtrupp som grädde på moset.
Popkulturella personer i politiken: Håller med om att det oftast blir väldigt skevt. Tror att det har att göra med att det oftast går emot deras artistpersonas, som för nästan all artister innehåller något mått av tvetydighet och självständigt tänk – raka motsatsen till att ställa sig bakom en politikers budskap och världsbild. Sen blir det så jävla konkret och vardagligt att höra Hodgy Beats prata om sjuykförsäkringsnivåer.
Tack för ett utmärkt avsnitt som vanligt
The Gone-Away World är en av mina favoritböcker och jag rekommenderar den starkt!
Bra avsnitt!
Men jag måste ställa mig helt Billys sida angående Bond.
Jag tror Tobias blandar ihop upplevt kvalitet och relevans. Dessa saker är ju helt från varandra skilda. I och för sig håller jag inte heller med om att Bondfilmerna saknar kvalitativt innehåll, tvärtom! Men att en produkt skulle sakna populärkulturell relevans bara för att man upplever den som camp är helt orimligt. Det finns mängder med usla produkter inom skilda medier (musik, konst, spel, tv, film) som trots detta haft och har stor populärkulturell relevans.
Bond har självklart haft ett oerhört inflytande över populärkulturen och har det fortfarande. Om man sedan gillar produkten eller ej är faktiskt ovidkommande.
När det gäller Disney och Star Wars ställer jag mig, som den optimistiska nioåring jag en gång var, i hoppfull förväntan. Jag påminner också om att Lucas redan på det tidiga 80-talet talade om att filmsagan var tänkt att vara en mittrilogi av totalt nio filmer. Notera att orginalfilmerna väldigt tidigt numrerades IV – VI.
Numreringen dök väl upp först med Empire strikes back? Och Empire var ”Episode II” fram tills ganska nära inpå biopremiären. Och A new hope fick sin siffra först när den släpptes på nytt i början av 80-talet.
Det är ganska klurigt att veta vad Lucas egentligen planerat, och när, för det känns som att han är lite av en historierevisionist. Han ändrar sig från tillfälle till tillfälle. ”Jag har ALLTID tänkt mig 9 filmer”. ”Jag föreställde mig ALLTID sex filmer”. Osv.
Wikipedias artikel om ”Star Wars sequel trilogi” är dock intressant läsning: http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_sequel_trilogy
Jo det är så jag minns det. A New Hope hade ingen siffra från början.
Men Lucas har definitivt mumlat om nio filmer väldigt länge. Om han själv har trott på det är en annan fråga men oavsett så är hans vision (och kanske hybris) imponerande.
Wikipedia-artikeln är fantastisk. Tackar för den.
”I’m just going to keep it pure. It’s a nine-part saga that has a beginning, a middle and an end. It progresses over a period of about fifty or sixty years with about twenty years between trilogies, each trilogy taking about six or seven years.” Lucas 1980
Som sagt, stora visioner. Intressant är att Hamill, Fisher och Ford är i just dessa åldrar just nu… Vågar man hoppas???
Kan bli coolt med åldrade versioner av Han, Luke och Leia om det görs rätt. Kanske funkar bäst om huvudpersonerna är nya och veteranerna gör cameos eller har mindre roller?
Vad gäller Bond är jag helt på Billys sida: om man ska döma ut de äldre filmerna för unken kvinnosyn, kolonialt perspektiv och nationalistiska tendenser, hur mycket populärkultur blir det då kvar som är tillverkad före årtusendeskiftet? (Och hur mycket efter?)
Angående Star Wars så kan jag inte tänka mig att Disney gör det sämre än Lucas själv gjort det. Disneyfieringen av Star Wars kan väl sägas ha fullbordats med Jar-Jar, men det var bara den sista spiken i kistan som snickrades ihop av ewoker och skissades upp redan med mupp-Yoda.
Jag håller också med om att det inte finns någon anledning för er att vara mer privata bara för sakens skull (eller alls).
Härligt avsnitt! Ang. Whedon så tyckte iallafall jag att det var ganska solklart att han är pro Obama?
”Romney is ready to make the deep rollbacks in health care, education,
social services, reproductive rights, that will guarantee poverty,
unemployment, overpopulation, disease, rioting; all crucial elements in
creating a nightmare zombie wasteland”.
Även om jag är enig i att paj-faktorn är hög när skådespelare ger sig in i politiken så tycker jag faktiskt att det är ”mer okej” att regissörer och manusförfattare vädrar sina åsikter, vilket många gör just via sina filmer och manus.
Jag tycker det kan bli OK när de gör det via sina filmer och manus, men knappast mer eller mindre OK än en skådespelare när det görs utanför den kontexten.
Lite stalkande indikerar ju att Tobias är en hunk. Källa:
http://nojesguiden.se/norstrom
Hunk, absolut. Bildbevis:
https://twimg0-a.akamaihd.net/profile_images/1793991148/tobias2.jpg
..och billy syns ju här:
http://vimeo.com/17258289
Vinterkläder + ibland filmad snett nedifrån = ganska tjock look. Eller så är jag så, men in denial. Älskar Nördologi, dock.
Cracked hade en bra artikel om post-apokalyps för något år sedan, där de påpekade en grej jag inte hade tänkt på: Varför finns det aldrig cyklar i postap-världar?
Tänk vad smidigt det hade varit för pappan och sonen i ”The road” om de haft varsin cykel. Eller för gänget i ”Walking dead”, för den delen. Cykeln är snabbare än zombien! Och med Crescent, en pump och några punkakit hade Mad Max sluppit den ständiga kampen för bensin.
Eller är cyklar för töntiga för post-apokalypsen?
Min misstanke: Ingen har cykel i USA 😉
Självklart hårddraget men överlag ser man ju aldrig cyklar i annan amerikansk film heller…
Gör sig kanske inte så bra i actionsammanhang? Lex ”Pacific blue”.
Jag säger bara ET. 😉
Angående cyklar och postapokalys: Testament (1983)
Pojken i huvudrollen cyklar runt en hel del i stan där el och allt försvunnit efter kärnvapenattack mot USA.
Himla deppig film, och lite underskattad.
ET, Testament … Det är bara barn som får cykla på film. Ses cykling som en barnslig grej i USA?
Kanske blir ”Premium Rush” en gamechanger!
Eller inte..
Ja men barn har ju inte körkort, självklart måste de cykla även efter apokalypsen!
Ge det tio år och se hur många innerslangar som är hela efter färder genom ruinerna.
Jag håller med om att ni absolut INTE ska göra nån sorts satsning på att bli mer ”personliga” i själva podcastinnehållet. Er nivå är perfekt – era personligheter lyser ju igenom ändå – men ämnena är viktigare än personerna. Bra så!
Jag gillar er podcast just på grund av hög grundnivå som stiger upp över det personliga och interna. Det gör att ni lyser ni likt en hoppets fyr i podcastsfärens mörker.
Utan att nämna några namn finns det just nu ett överflöd på ”personliga” svenska kulturpoddar, inspelade i soffor, iphones, kök och tvrum och whatever där folk som känner varandra sitter och har kul ihop utan att lyssnarna har det. ”Personligt”, ja kanske, men ”bra”? Nej! Keep up the good work och kör som ni brukar!
Ps. Fast ett par pressbilder på ”om podcasten”-page skulle väl inte skada.
Bra avsnitt igen. Jag har inga som helst problem med att Disney har tagit över Star Wars, jag tror att det är det bästa som kan ha hänt Star Wars. Se hur Disney har hanterat Marvel, Pixar m. fl, det har ju blivit bra. Tycker jag.
Med tanke på att Star Wars-universat är så enormt tycker jag det finns fantastiska möjligheter till fler filmer. Inte bara rena uppföljare, utan även nya karaktärer och berättelser. Klart dom vill ha pengar, men att beskylla dom för att mjölka.. hmm, ja då är väl Nolans Batman-filmer också bara ett sätt att mjölka pengar på den franchisen. 😉
Ser fram emot vad de kommer hitta på, så länge manus och regi håller hög nivå, och att dom tänker på att väldigt många fans är vuxna… Bara grejen att det är en ny berättelse blir ju bra, har aldrig någonsin förstått varför man vill göra prequels när vi redan kan storyn??
PS. Och jag gillade verkligen Skyfall. Kul med så många passningar till dom äldre filmerna, bra story, actionsekvenser m m. Väldigt underhållande. SPOILER — Störde mig dock enormt på den totalt omotiverade dusch-scenen på båten — /SPOILER. DS.
Angående Star Wars finns det väl hur mycket som helst att tömma ut både före och efter orginalfilmerna. Man har böckerna ”The Thrawn Triology” t.ex, och både Han Solo/Leia och Luke får väl en hop ungar som blir Jedi’s eller Sith’s. Sen om man vill göra prequels har man ju hela ”Old republic” soppan att göra film på om man vill.
Vill gå on the record to säga att jag inte vill ha mer privat i podcasten, absolut inte bara för sakens skull – tackar väl inte nej till lil’Jätteintressanta Relevanta Anekdoten menneeh asså hellre mindre. Sen behöver man väl inte vara Mr. Miagi (öppen för forslag av bättre referens) av google-fu för att spiona fram era looks. Mailet ni praisear är ihåligare än Prometheus, hela premissen är orealistisk.
måste säga att jag backar idén om ett obiter dictum-forum helt och fullt. och det kan ju vara ett fristående forum också!
brukar skriva här ganska ofta men aldrig med samma pseudonym nästa vecka, börjar med det nu för att dra mitt strå till communitystacken.
Jag är skeptisk. Det krävs ganska många inlägg och användare för att ett forum ska leva, och inget är mer sorgligt än ett halvdött forum. Kommentarsfälten här funkar väl kanon?
Exakt!
äsch, så länge man inte håller på och skapar nya trådar för varje ämne funkar det ju. räcker i princip med en för film, en för tv, en för musik, en för spel och en för länkar/allmän diskussion.
vad är det för fel på gamla hederliga IRC?