2012-11-09: Det tjatas om att kulturen ska söka finansiering hos näringslivet, men sponsring och produktplacering är inte oproblematiskt utifrån en estetisk synvinkel. I veckans Obiter Dictum funderar vi lite över när det funkar för artister att bli ansikten för produkter, vad som händer med ett verk när varumärken sätts i dess framkant, samt vad innebär det för finansiering av kultur när produktionen är villkorad av några få drakar. Vi lyssnar också på ljudböcker och diskuterar hur en text förändras när den gestaltas av en skådespelare. Dessutom: Dags för ny cirkel, hissar i Radiohuset och gubbar som fortsätter doja. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR: Första filmen i floppfilmscirkeln är »The 13th Warrior«. På sin blogg listar Tobias filmhistoriens fem sämsta produktplaceringar. Bon Ivers träningsvideo är en väldigt märklig historia, men Ellie Gouldings Nike-film känns helrätt. Lyssna på »P3 Dokumentär« om Ronnie Peterson. Connie Willis »Blackout« var fin ljudboksupplevelse, läst av lysande rösten Katherine Kellgren. Tina Feys läsning av den egna »Bossypants« är också lysande.
POST SCRIPTUM: Tobias tipsar om dokumentären »Something From Nothing: The Art of Rap«. Billy tipsar om cyberpunk-dubbelmackan om hur georgiska kontrahackers blåste en rysk hacker och prislistan för datorbrott i ryska underjorden.
Tobbo says
Jag blir lite nervös när ni söker Holstein. Han är säkert ganska marknadsliberal, men klassar sig själv som konservativ. Kanske att han inte ser ett problem då marknaden är resultatet av allas vårt beteende? Too big to fail har man ju pratat om men ex. GM världens största företag på 80-talet var strax innan Obama köpte bygget lägre värderat än Clas Olsson.
Lunarstorm, MySpace, Commodore osv. har haft stor andel av marknaden men totalt havererat. Microsoft var oerhört stabila för bara något år sedan men är redan halvvägs till haveri. Dagens jättar Google, Facebook, Amazon och Apple har inga som helst garantier att de kommer förbli stora. På så vis är marknaden hyfsat fungerande. Bara den som förnyar sig överlever.
En väl fungerande marknad är resultatet av våra beteenden, men just skivbolag verkar inte på en särskilt fri marknad. Större delen av deras värden är gamla rättigheter.
Liberalismen föddes bla med ambitionen att ta ifrån adeln sina utökade rättigheter. Dagens skivbolag har samlat på sig rättigheter och är i det närmaste too big to fail. Att de accepterat Spotify är ju bra, men de gjorde det bara mot stort delägande + ersättning. På så vis behåller de sin makt.
Patent finns för att det anses främja innovation, men hade patenten gällt 75 år efter upphovmakarens död hade innovationen antagligen kvävts. Hade upphovsrätt gällt under samma tid som patent hade dessa storbolag tvingats till förnyelse. Nu lever de på gamla meriter (precis som adeln för 200 år sedan).
Situationen med skivbolagen är inte resultatet av fri marknad utan snarare tvärtom. Så svarar en liberal 😉
Foobar says
Billy, har någon nånsin sagt att du är lik Zachary Quinto? http://www.imdb.com/media/rm2900210688/tt1844624
Stee van Cleef says
när skulle vi ha sett den här bedRÖVliga filmen egentligen?
jag kom ihåg den här rullen som ganska ok. men…
ifall en sån här personermotoformligochointressantondskafilm ska funka måste karaktärsgalleriet vara bredare och intressantare. varenda viking känns ju likadan.
eller så måste det va jävligt snyggt. och den här har väl lite ronjarövardotterskogar som känns lite friskt.
men nu ska jag sluta ösa beröm över skiten.
thevillagemysteriet vad ondingarna är får vi reda på efter halva filmen.
de känslosamma scenerna filmen försöker ge oss förtjänas aldrig.
och vad är grejen att låsa reträtt varje gång man ska ro hem en simpel tiomotenseger?
Stee van Cleef says
*blåsa.
Cozybutterfly says
Frank Muller. Hittar ni böcker som han läst kan ni bara luta er tillbaka och njuta. Har bl.a läst in Gibsons Virtual Light.
Lista på böcker finns på http://bitchen.com/muller/
Brempi says
Erik Niva borde skriva sportfilms-synopsis http://bloggar.aftonbladet.se/bankoniva/2012/11/the-dreamkeeper/
Daniel Steckmest says
Måste tipsa om den bästa ljudboken jag lyssnat på: trilogin ”His Dark Materials” av Philip Pullman, pruducerad av BBC Audiobooks. Själva böckerna i sig är en mycket intressant historia men ljudböckerna bidrar väldigt mycket till stämningen. Inläsningen sker av minst 10 personer som ger röster åt olika karaktärer, samtidigt som musik och andra ljudeffekter används, men dock sparsamt. Detta lutar mer åt s.k. radioteater, men gillar man dramatiseringar så borde man testa dessa.
leatherlux says
tyckte mig höra The Expandables 3 och det lät som en fantastiskt ide
Tvåhandsslaget says
Bra och intressant avsnitt.
Angående produktplaceringssnacket och ämnet i förra veckans avsnitt är det värt att notera att James Bond återigen kör en Aston Martin DB5, samt att han den här gången väljer en heineken framför signaturdrinken; det lär således finnas utrymme för både glädje och upprördhet för alla James Bond-pappor där ute.
isabelle lundqvist says
Men att han ”väljer” Heineken. Snubben ligger ca postcoitalt på sängen i en bungalow på stranden i något tropiskt land. Det logiska här är väl att han drar en kall bärs, inte en cocktail? Har svåt att förstå ”stormen” kring detta. Han dricker ju även ”rätt” drink senare, i rätt kontext.
Anonym says
”Stormen” handlade väl om att det var Heineken? Som George Lazenby brukade säga ”Jag blir hellre ihågkommen för Emmanuelle-filmerna än dricker Heineken igen.”
Mattias says
Filmer som floppar är en kul cirkelidé; men jag antar att det är läge för en skämskudde av gigantiska mått. Av de floppar som hittills har räknats upp i kommentarerna är många direkt plågsamma att se. Men den 13:e krigaren har jag svårt att se som en flopp, den är väl närmare en kalkon? Eller hade den en stor budget och var det många som såg fram emot den?
När det gäller inlästa ljudböcker håller jag med om mycket som sagt. Men det som stör mig mest är när någon läser en svensk översättning och inläsaren betonar det engelska namnet på en stad eller person som om hen vore född mitt i cockney-träsket. När jag själv läser översatta böcker kan jag bara ignorera uttalet, men när någon annan gör det är det svårt.
Slutligen skulle jag vilja tipsa om Jeremy Irons inläsning av Brideshead revisited; den gör sig extra bra eftersom boken är berättad i första person och Irons är så förknippad med karaktären Charles Rider.
Brempi says
Kom på att jag har Neuromancer som talbok. melodikrysset får vänta
Anonym says
Min favorit bland ljudböcker ärn Mikael Niemis uppläsning av sin egen Populärmusik från Vittula. Eftersom en hel del dialog är skrivet i talspråk passar det ju också bra att dialogen uppläses med rätt dialekt.
Synd det inte blev sportfilmscirkeln, isåfall hade jag tipsat om A League of their own, som är en basebollfilm som bygger på verkligheten. http://www.imdb.com/title/tt0104694/
ocke says
Två skepp i natten, en numb3rs referens? http://www.youtube.com/watch?v=O2rGTXHvPCQ
Axel Axel says
Jag håller inte med om att en podcast om läsk kan ”bara” ha läskföretag som sponsor, det skulle ju vara svårt att ta den podcasten på allvar. Utan mer se det som ett reklamgrepp för läskföretaget och då zona ut och behandla det som reklam.
Det är kanske lite traditionellt och ”korrekt” men det skulle ju vara lite svårsmält om odpod fick en sponsor som har med ämnet att göra.
Nissan skulle då vara ett bättre val eftersom idén om kompromisslöshet fortfarande kan leva kvar.
Anonym says
Här håller jag med. Det bästa är väl att ha en sponsor som inte har med ämnet man diskutterar (om det inte är specifikt en podcast om ett visst märke, men då är det ju mer uppenbart vad det handlar om).
bug says
Ja, det var ju inget vidare exempel – fast det måste ju ändå vara någorlunda relevant för att vara meningsfullt. Oftast blir det ju bäst med någon sorts indirekt förbindelse: En bokpodkast kan vara sponsrad av Amazon, många podcasts är ju sponsrade av Audible etc.
strambergare says
Herregud vad jag önskar att ”Fråga en liberal!” blir en stående punkt på riktigt.
mr bojangles says
vill minnas att the original mansduo också hatar frakkin’ toasters så jag måste upplysa om att det som producerades av blood and chrome (en fullång pilot tror jag) släpps på youtube just nu, ep 1 och 2 är på dryga 10 min vardera och finns här http://www.youtube.com/watch?v=pT79x4qM4FE samt här http://www.youtube.com/watch?v=jdisGiivP9c .
jag tycker att det ser riktigt bra ut och det grämer mig mer än någonsin att syfy skrotade serien…
OlovS says
Ber att få rekommendera Dennis Lehanes ”Ett land i gryningen” ( Any given day i original) Dels makalöst bra roman om USA just innan förbuds-tiden med rasmotsättningar, fackföreningsbyggande och bosjevikskräck. Självklart om Irländska poliser i Boston. Inläst av Reine Brynolfsson på ett underbart torrt sätt.
Btw. Nån som vet när Cloud Atlas har premiär? IMDB säger 30 nov i Svedala. Men enligt SF hemsida kommer den först 1:a mars 2013?
Anonym says
”Btw. Nån som vet när Cloud Atlas har premiär” appropå flopp?
Satan says
Hur kan man enkelt få reda på vilka filmer som varit floppar? Hur söker man? Jag förstår man kan få sidor i stil med ”De 10 största flopparna” på olika bloggar osv, men nån längre lista?
Anonym says
Varde flopp. Och det var flopp.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_notable_box_office_bombs
Anonym says
Sen filmar dom Kick-Ass 2 just nu och inte X-Men First Class 2 🙂
Tobias N says
Well, dom håller på med uppföljaren till First Class också. X-men Days of Future Past heter den och har premiär 2014.
Anonym says
Floppcirkel låter oerhört bra. Har själv en pågående som aldrig verkar ta slut 🙂
The Sphere och Heaven’s Gate är självskrivna.
Magnus Edlund says
”A game of thrones” är fantastisk som ljudbok.
john andersson says
Jag vet att han som läser GoT-böckerna fått massa priser. Mkt beroende på att han gör individuella röster till varenda karaktär, och det är ju några stycken i den serien så det är ju imponerande. Men är det bara jag som stör mig på att han gör röster som kan få den noblaste av karaktärer att låta som en efterbliven inavlad bondläpp med talfel? Poängen är att jag tycker böckerna är fantastiska men uppläsaren är gravt överskattad. You never go full retard.
Brempi says
Nanna Johansson i tankesmedjan har ju vissa betänkligheter kring den uppläsningen. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=4995673
Anonym says
Floppcirkel! Vilken grej! Sjukt taggad.
Största nackdelen med t.ex Phil K Dick cirkel vore väl dels enformighet, men framförallt att filmerna ofta håller för hög klass. Behållningen i de tidigare cirklarna har väl varit dels variation men lika mycket bristen på kvalité. Risken finns ju att majoriteten av filmerna blir Renny Harlin stänkare däremot.
Kunde inte låta bli att skrocka till när Billiy Jermeine Rimgard drar till med ”The Maid” som titelförslag på Arnolds senaste rulle. Lite oväntat i ett sammanhang där man inte hör Ralph Garmans Arnold mala på.
Kenneth Norstrom says
3000:- som Ted fick för ett gig motsvarar idag ca.20 000:- ( enligt scb ) så jag håller med, han var knappast överbetald.
Kenneth N
Brempi says
Sven Wollter är ju med i 13:e krigaren. Kommer han agitera för arbetarnas rättigheter i filmen?
Det jag minns är scenen när Antonio Banderas lär sig språket och när dom hamnar under anfall uppe i nordlandet.
Idag känner jag mest att den 13:e krigaren stod som förlaga till kalkonrullen 10.000 BC
elegansen says
Haha, scenen där Banderas lär sig språket efter att ha lyssnat på lite fyllesnack i ett par timmar är GULD! Som jag skrattade i biosalongen (jo, jag var nog en av få som såg den där, antar jag)! Det är väl mer eller mindre pga denna scen som gör manusidén med araber i vikingaland möjlig överhuvudtaget (för tolkkaraktärer segar bara ner filmen)… Oh Hollywood, I wanna love you but I can’t… I wanna hate you but I can’t.
Christian says
Floppfilmpoddtips för de som inte redan lyssnar: The Flop House (http://www.flophousepodcast.com/)
Christian says
Adressen givetvis http://www.flophousepodcast.com/
Stee van Cleef says
bra idé på cirkel.
lustigt nog var ’heaven’s gate’ nästa film att se för mig i min lista. en av filmhistoriens större floppar.
Anonym says
Jag hör till dem som verkligen inte greppa det här med Järegårds läsning av Lovecraft, om någon läsning bör vara torr, akademisk och tråkig så är det just läsningen av Lovecraft. Det är just där jag gillar Lovecraft, spänningen mellan det sakliga akademiska och det vansinniga. Men det är min miss antar jag för alla verkar älska den läsningen.
Ljudböcker jag minns med glädje är American Gods läst av George Guidall, även The Gunslinger läst av samma var en mycket fin uppläsning. Men absolut finast är nog Chuck Palahniuks läsning av sina egna verk, bara hört två vad jag minns varav den ena är Choke och den andra minns jag inte vilken den var. Oavsett, fantastiskt bra lästa var de.
Anonym says
saknar podden på itunes.
Tobias N says
Litet fel i datumkodningen i feeden. Om du uppdaterar/tar bort lägger till den inom en minut så borde det fungera.
Anonym says
vet inte om jag förstod det svaret (jag har tyvärr appleprodukter men hatar mig själv för det. jag började med datorer då man flyttade på filer ”manuellt” och förstår inte hela synk-grejen. jag sliter därför vansinnigt med hela itunessystemet). skulle jag bara ”prenumererat” på en feed med poddarna..? måste jag göra det?
jag går därmed också in i itunes på eget bevåg och söker efter odpod.. och laddar ner avsnitt för avsnitt de jag inte lyssnat på. där dyker inte #85 upp vad jag kan se..?
inser att detta kanske får mig att verka betydligt äldre än jag faktiskt är.. men det ”bjuder” jag på
Billy R says
alltså, man måste inte göra det. men det är rätt smidigt. om du klickar ”Prenumerera” i iTunes Store (eller bara går upp under Avancerat -> Prenumerera på podcast och lägger till http://odpod.no-ip.org/odpod.xml ) så hämtar den automatiskt när det kommer nytt. Finns andra program än iTunes som lirar det där bättre, tror jag, men jag har gått på den enkla och inte orkat ta mig ur det systemet. praktiskt när man lyssnar på fler än en handfull pods. då behöver man bara starta iTunes så rasslar det till med uppdateringar.
Anonym says
fast nu pratar du väl om itunes på dator..? jag kan inte prenumerera på min iphone…?
av ovan nämnda skäl så kopplar jag ytterst sällan min iphone till en dator (det brukar straffa sig med bortsyncade appar och annat mög).
när jag klickar på er länk ovan ”prenumerera på itunes” så listas fortf. inte #85..?
tror jag bara får lyssna på en pc nån dag. det positiva med detta är väl att jag i brist på ny pod drog hem några av era gamla avsnitt. yay! fruktade ljud!
Anonym says
Du borde ha programmet ”Podcaster” i din Iphone, om du har uppgraderat IOS någorlunda nyligen. Där kan du helt utan dator sköta dina podcasts. Testa det!
Alternativt köper du ”Downcaster” som jag tycker fungerar bättre, men som sagt, det kostar pengar.
Anonym says
tack för tips. har dock inte uppdaterat IOS till 6.. är inte kartan värdelös sedan jobs dog?
Anonym says
Mjo, kartorna är kassa! Men jag ser nu att Podcaster funkar även på IOS5.1, och att appen finns på App Store: https://itunes.apple.com/se/app/podcaster/id525463029?mt=8
Stee van Cleef says
är det bara jag som tycker ’podcaster’ är irriterande? smidigt att ladda ned med den men jag stör mig att jag inte längre får använda ’musik’ när jag spelar upp podcasterna utan måste använda ’podcaster’.
’podcaster’ segar sig eftersom den vill koppla upp på nätet när man öppnar den.
jag blev tvungen att avinstallera eländet.
är det jag som fattar dåligt?
är det nån som har nåt tips på podradiouppspelningsapp?
Anonym says
”Downcaster” är en bättre app, men kostar pengar. 22 spänn eller nåt.
Eller så kör du vidare som du gör nu 🙂
Stee van Cleef says
extremt störsamt att jag nu måste installera ’podcaster’ så fort jag är utan wifi ifall jag vill ha ner nån ny pod. för att sen avinstallera med en gång för att kunna använda ’musik’.
Anonym says
Floppar finns det gott om. Det finns några favoriter bland filmer som gjort ekonomisk katastrof. Cutthroat Island tyckte jag var bra liksom Howard the Duck. Waterworld har ju sina sidor. Dom flesta är ju dock usla. John Carter orkade jag inte se färdig, Tre Solar har jag inte ens försökt att ge mig på och Hudson Hawk är nog sannolikt världens genom tiderna sämsta film!
Hoppas dock att ni tar med Ishtar. Vad jag minns var den ganska kul?
För övrigt måste jag hålla med Elegansen i hyllningen av Järegårds Lovecraftinläsning. ”Hunden” är fantastisk!
http://thepiratebay.se/torrent/3548803/Ernst-Hugo_J_g__l_r_Lovecraft
elegansen says
God morgon.
Som bibliotekarie känner jag att jag måste bidra:* Jan Guillous biografi ”Ordets makt och vanmakt” är en superb författarinläsning. I den kommer framför allt Jans komiska sida fram. Många goda skratt från en annars på tok för allvarlig man.* Torra, nyanslösa talboksinläsningar från TPB som jag gillat: Björn Isbergs inläsning av Bret Easton Ellis ”American Psycho”, Bo Jonssons inläsning av Douglas Couplands ”JPod” och Ove Ströms inläsning av Michel Houellebecqs ”Plattform” (sexet i den är härligt fnissigt torrt). * Inläsning jag hatar: Reine Brynolfsson läser Dennis Lehanes ”Ett land i gryningen”.* Dramatisk inläsning som är det bästa jag hört alla kategorier: Ernst Hugo Järegård läser Lovecraftsamlingen ”I Skräckens labyrinter”. Järegård ÄR vansinnet personifierat!Sedan får jag nog säga att Björn Granaths inläsning av Jonas Jonassons ”Hundraåringen…” ändå är rätt skicklig, men själva boken är såååå dålig buskis att man till slut inte mäktar med Björns försök att underhålla.
Vore det inte härligt ifall Billy å Tobias hade spelat in i ett specialavsnitt med den nyanslösa talboksinläsningen? Eller kanske en Stephen Hawkins-talsyntes?
mr bojangles says
kul med ljudbokssnack! trodde jag inte om er. lyssnar själv på en hel del ljudböcker, men jag hymlar ju helst om det. brukar ha en tumregel när det kommer till vilka jag ska lyssna på; är handlingen överordnad formatet? om svaret är ja så lyssnar jag hellre än läser. är det någon slags ekvilibristisk utflykt i det litterära läser jag det, är det däremot zlatan-biografin så ser jag inget problem i att ta ljudboken. det är ju liksom inte språket man är ute efter, snarare så att man vill ha den överstökad, in med berättelsen i hjärnan bara.
just nu lyssnar jag på första delen i timothy zahns thrawn-trilogi: heir to the empire. kom i någon slags nyinläst 20th anniversary-utgåva ifjol med en väldigt teatral inläsning, och det funkar riktigt bra tycker jag. man får kanonenligt C3PO-tal, R2D2-blippande samt stämningshöjande lasrar och allmänna bakgrundsljud. men så kommer delen när leia besöker kashyyyk och träffar på en wookie med talfel, lyssna själva, det är rätt fantastiskt ändå. http://soundcloud.com/milwaukee/leia-on-kashyyyk-heir-to-the
påtal om lovecraft-inläsningen av järegård du nämner, elegansen, så är jag ett stort fan! samplade och gjorde någon slags infernalisk dödsnoise av den för ett par år sedan, ska se om jag kan gräva fram den också.
elegansen says
Lovecraftprylen låter som något att skicka in till odpods postbox (podbox?)! 😉
Brempi says
Laddade självfallet ner Guillou..