De finns inte på kartorna. Det går varken att flytta dit eller därifrån. Men de har samhällsservice och symfoniorkestrar. Såväl i popkulturen som verkligheten är de hemliga städerna ett fenomen som lockar till fram de bästa av historier. I det här avsnittet låser Odpod upp grinden och kikar på vad som händer där vi vanliga inte har tillträde.
Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS).
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Mytiska platser som El Dorado pratade vi om i Guld-avsnittet. Supermakternas storslagna projekt gick vi igenom i Kalla kriget, del 1.
I The Atlantic finns fint fotoreportage från Oak Ridge. Kvinnornas historia från Oak Ridge berättas i »The Girls of Atomic City«. Ett modernt exempel på halvhemlig stad är Crypto City med omnejd. Långläsning om det sovjetiska projektet med hemliga städer: »The Russian Nuclear Weapons Archipelago«. I höst kommer dokumentären »City 40« om Oziorsk på Netflix. Artikel finns hos The Guardian: »Graveyard of the Earth – Inside City 40«. Passa även på att läsa om hemska biovapen-ön Vozrozhdeniye.
bug says
Ligger förstås långt efter men uppskattade avsnittet mycket. Den där filmen ni snackar om med dinosaurier under jorden var väl den första filmatiseringen av Resan Till Jordens Medelpunkt ?
Bengan Draxxor says
Två anmärkningar i all välmening. 1) Asgård är tekniskt sett ingen stad och är definitivt inte hemlig, Asgård är en annan värld (eller för den som vill dimension) där gudarna bor, så för att kunna ”motbevisa” Asgårds existens måste vi röra oss bortom universum och den mänskliga förståelseförmågan, varför väl frågan får anses förbli öppen. 2) Snudd på tjänstefel att inte nämna Gondolin i sammanhanget. Ville bara slå ett slag för oss som är mer åt svärd- än åt laserhållet.
I övrigt kanske ert bästa avsnitt hittills. Gillar nya formatet skarpt.
ruccola says
En ganska mysig tv-serie som rimmar med temat är ju ”Eureka”, om den hemliga staden med samma namn. Det är en hel stad full med vetenskapsmän och roliga experiment, dit en polisman tar sig av misstag och sedermera börjar jobba som sheriff där. Gick på Syfy i typ 5 säsonger och var väl kanske mer mysig än bra, men en del bra avsnitt blev det!
Idogt says
Det här står sig absolut som ett av era bästa avsnitt. Inledningen med ”Skuggan över Innsmouth” sätter stämningen och den håller avsnittet ut. Kanon!
Grejen med hemliga städer under jord fick mig att tänka på alla hundratals Hollow Earth-”teorier” om en andra jord liksom på insidan av jordskorpan. Det känns på något sätt som den ultimata hemliga staden (även om det inte direkt är EN stad per se) och öppnar ju verkligen upp för potentiellt galna äventyr. Som vanligt bollar jag upp Mignolaverse där jordens insida åtminstone till viss del är beboelig och skådeplats för feta grejer.
Annars präglades min barndom väldigt mycket av Hasse Alfredssons barnfilm ”Jim och piraterna Blom” där piraterna letar efter den sjunkna staden Lackalänga som blivit bombarderad med så många kanonkulor att den sjunkit. Efter att ha sugit upp kanonkulorna flyter staden helt enkelt upp igen varpå den kan utforskas. Det var fantastiskt kittlande att se som liten, men jag har inte sett om filmen på säkert femton år så vet inte om den håller. Jag blev för övrigt sjukt besviken när jag åkte förbi Lackalänga i sjuårsåldern och insåg att det inte var en sjunken piratstad, utan en tråkig skånsk håla.
Micke says
Först, supertack för trevlig podd. Hittade er sent så mycket att lyssna ikapp, men kör metoden äldsta i ordning och de nya när de kommer. Hunnit med ca 40 avsnitt, och det håller verkligen hög klass i research, produktion och framförande. Klart högsta betyg.
Tänkte jag ville kommentera lite också. Jag älskar detaljer som att Oak Ridge mitt i allt allvar hade en egen symfoniorkester. Man kan nästa se framför sig hur en samling män i frack står huttrande på en dimmig miltärflygplats startbana , hållande sina väskor formade som instrument. Någon har tänt en cigarett som hänger i mungipan, någon stärker sig med en klunk ur fickpluntan för att driva den råa kylan ur kroppen. Ingen vet var slutdestinationen är, bara att inställningsordern kommit ”infinn dig för ditt fosterland, tjäna med ditt instrument”. Ett militärt transportplan taxar längre bort och närmar sig gruppen. En löjtnant tittar en sista gång igenom några papper och ger tillbaka dem till gruppens ledare. En snabb honnör och sedan försvinner han i sin jeep. Ett mystiskt äventyr väntar.
Sen blir man realist och tråkig och börjar
fundera på hur det antagligen gick till. Om det nu var 75 000 människor som var sammankallade i Oak Ridge så kan nog någon spela cello. En annan spelar violin, en tredje tvärflöjt. För att bedriva tiden samlas man och får idén att starta en orkester. Fler och fler deltar och till slut kan man kalla sig symfoni. Och kanske var det så att någon spelade baseball, någon basket och man hade nog lag i detta också. Matlagningskurser och poesiaftnar. Verkligheten kommer ikapp. Mystiken skingras. Samtidigt som man inser att människan är mer komplex än ytan och rollen avslöjar. En biokemist kan starta en symfoniorkester.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oak_Ridge_Symphony_Orchestra
Marcus Nyberg says
Här kan man se hur en av de minst hemliga städerna, Paris, ser ut när man tar bort alla övriga människor. Lite som ett Inception-limbo.
https://www.youtube.com/watch?v=Syy1vZ09sv8
Det tog filmaren två månader att tvätta bort alla.
Erik Lindenius says
Som Umeå-bo vill jag först och främst rätta: vi har 120 000 invånare – inte 80 000.
Sedan saknade jag nämnande av de två städerna i Bioshock-serien: Rapture under havet och Columbia ovan molnen.
Tobias N says
Ouff, Bioschock-serien är ett lysande exempel. Även om jag starkt föredrar Rapture som scenografi och idé framför hur platsen användes i spelet. Lite för hårt dragen nycirkus/House of horrors-estetik för mig.
Billy R says
Kommunen har 120000, tätorten 80000. valde sistnämnda siffra pga Zjeleznogorsk är 100% tätort 🙂