2013-10-04: Okända radarstörningar. Baser under isen. Död-mans-hand-system som eventuellt ännu är aktiva. Biovapenöar. Lyxbunkrar i lyxhotell. Och en snubbe som räddade världen genom att inte följa order. Obiter Dictum drar igång säsongen med nedslag i ett kallt krig, en tid då folk satt med fingret på knappen och fick svensk riksradio att sända tvåtimmarsspecialer om möjliga krig i rymden. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS).
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Duga-3 gav en ökänd/okänd störning i radioetern. P3 Dokumentär om Tjernobylkatastrofen visar målande hur stängt Sovjet var. Berlinblockaden var en nyckelpunkt i kalla krigets början. Berlinmuren är kalla krigets symbol över alla andra. Berlin har lite av en huvudroll i Obiter Dictums spionavsnitt. »Operation Looking Glass« och »Operation Chrome Dome var delar av USA:s försvar som ständigt var i luften. 1961 var katastrofen nära när ett plan med atombomb kraschade. Om Sovjetunionens död-mans-hand-system finns att läsa långt om i Wired. Lyxresorten Greenbrier hade sina hemligheter. Bloggen Conelrad undersöker mytomstpunna Mount Weather. Tsarbomben visade Kuzkas moder. 1983 ringde alarmen hos Sovjet men Stanislav Petrov höll huvudet kallt.
På tok för mycket text says
Provlyssna-på-OdPod-experimentet: Slumpmässigt valt försöksavsnitt #10
Hej dagboken.
Idag lyssnade jag då äntligen på den första delen av Odpods Kalla kriget-special.
Blir först golvad av hur bra introt är klippt, sedan såpass förundrad över det följande målande och intressanta innehållet att frukosten drar ut på tok för långt på tiden. Blir slutligen väldigt sugen att sprida avsnittet vidare med orden ”Vänta bara tills de börjar pratar Царь-бомба och bryter ihop i fnitterattacker”.
Samhällskunskapsnörden i mig vill naturligtvis vara jobbig och fråga herrarna om de kommer att beröra fenomenet ”War by proxy” närmare, som exempel på när det kalla kriget hettade till och blev mindre popkulturellt lustigt (någon måste fråga, det är bara så det är).
Med detta får experimentet ses som avslutat, med resultatet att undertecknad numera känner sig nöjd och mer upplyst än tidgare. En prenumeration känns nu oundviklig. Det ska ni ha tack för.
Billy R says
Hej! Oj, vilka fina ord. Tackar för det! Glad att vi kunde göra frukosten roligare.
War by proxy-grejen skulle absolut ha kunnat sorteras in i det avsnittet om hybris, men det fanns liksom inte riktigt utrymme. Men det är ett ämne som absolut borde beröras. De planerade tre delarna om kalla kriget kanske måste bli fyra?
Ostens hus says
Fantastiskt avsnitt. Det bästa jag hört i kategorierna podcast och radio under 2013.
Petter Boman says
Med tanke på tsarbomben, har ni sett http://nuclearsecrecy.com/nukemap/? Bara att gå till valfri plats på kartan och smälla valfri bomb för att se sprängverkan. Oh teh internetz, how I luvz u!
Neuros says
Jävligt bra avsnitt. En stark start!
Ett av de bättre avsnitten!
Stee van Cleef says
fan va gött att ni är tillbaka. mycket bra avsnitt.
slutfjäskat.
jag gillar de enkelt producerade ännu bättre.
Nisse Johansson says
Fantastiskt intressant avsnitt. Tack 🙂
joe smooth says
@forvillelser:disqus talbot! grymt!!
Underbart att ha er tillbaka! fantastiskt avsnitt!
forvillelser says
Underbart ämne! Älskar att ni har mer inklippta gestaltningar och berättelser!
Det slår mig vilken speciell relation till Kalla kriget man har. För WW1 och 2 är det väldigt lätt att hålla isär historia från populärkultur men i Kalla känns det som att gränserna lätt suddas ut. Jag vet inte var Reagan slutar och John le Carré börjar. Varför är det så lätt att romantisera och nästan förlöjliga Kalla kriget?
Har inte sett den men det finns en dokumentärfilm om Able Archer 83. The Brink of Apocalypse (1983). Vill minnas att den ska ta upp mannen i Sovjet som inte tryckte på knappen. New Order i anslaget! Bara en sån sak.
julia says
kommer odpod komma upp på spotify?
Tobias N says
Nej, att vi satt oss i knät på storbolaget apple med iTunes är illa nog. Sorry.
Anondod says
Apropå diskussionen om kampen mellan ideologier, är inte fundamentalismens motsats det sekulära samhället? Det är ju iofs under attack även i Amerikat, men det tror jag är så nära man kommer.
Markel Ahlenius says
Glass och ballonger-glad. Ni har varit saknade.
Anondod says
Åh, så efterlängtat!
Som en som är tillräckligt gammal för att ha vuxit upp under Kalla kriget (född -72) så tycker jag att ni lyckats fånga mycket av det som präglade min barndom, även om det jag nog minns tydligast var känslan av att de som styrde världen måste vara helt galna människor som hellre var beredda att utplåna hela mänskligheten än att låta någon annan vinna. Lite som att flippa bordet när man blir mattad i schack.
Vill man få lite riktig kärnvapenkrigsdystopi och samtidigt ett mycket brittiskt tidsdokument så rekommenderar jag filmen Threads från 1984. Även om jag inte såg den förrän häromveckan så var det den typen av framtidsskildringar som verkade mest realistiska när jag växte upp.
Jesper says
Det verkar vara ett ämne i tiden, den här utställningen börjar i Stockholm på fredag:
http://www.stockholmslansmuseum.se/utstallningar/atombomb-over-stockholm/
Inslag om utställningen i God morgon världen i morse, och jag tycker faktiskt ni letat fram bättre radioklipp ur arkiven.
Olov Stenlund says
Vilken säsongsstart! Välkomna tillbaka. Causticsoda körde ett avsnitt om ”nukes” för ett par veckor sedan. Om man vill ha mer bombfakta =) http://www.causticsodapodcast.com/2013/09/23/nukes/
Magnus Edlund says
Strålande avsnitt! Ser fram mot space race-avsnittet, på tal om hybris. Det SJUKA antalet piloter som dog när USA testade raketmotorer till exempel.
Bengan Draxxor says
Jag säger som svenska journalister om varje nobelpristagare i litteratur någonsin: Äntligen!
Joakim says
Gjordes inte de flesta atombombs testerna i ”obebyggda” områden i dagens Kazakstan? (tydligen bodde det över 700000 pers i orådet)
http://io9.com/5988266/the-tragic-story-of-the-semipalatinsk-nuclear-test-site
DART380 says
Sukhoy Nos
Sukhoy Nos, där Tsar Bomba sprängdes ligger ju faktiskt relativt nära Sverige. Det är lite ”kul” att det ska gått sönder lite fönsterrutor i norra Norge och Finland till följd av sprängningen..
Joakim says
apropå bomben, Minns det gamla post scriptum tipset Countdown to Zero
Andreas Junzell says
Välkomna tillbaka! Make my höst.
Rolf Ren says
Mmmm, ”men om vi tar det i ett rent Star Trek perspektiv”. Så självklart
Aaron Vesterberg Ringhög says
Tjenare, jag är ny lyssnare och undrar kort och gott om ni presenterar fakta eller om det delvis är ren storytelling?
Sjukt opåläst själv, därav frågan.
Tobias N says
Well, en del fakta blir det ju men det är mer på vårt vis. Alltså trivia och psuedokulturella takes på olika företeelser under kalla kriget. Vänta dig ingen redogörelse för händelseförlopp etc.
Magnus Edlund says
Historien sedd ur ett Star Trek-perspektiv.
DART380 says
Även om militärnärvaron var stor i västberlin så sågs det som onödigt att försvara vid eventuellt krigsutbrott i full skala. Berlin var liksom på fel sida av den tänkta fronten/ försvarslinjen. 🙂
För övrigt så är det ett helt underbart ämne för specialpodcast! Även om jag föddes samma år som muren föll så är det ett av mina favoritämnen, både popkulturellt och historiskt,
Älskar att ni är tillbaka!
DART380 says
och så redogör typ Billy för det när jag lyssnar vidare.. Förlåt.
Idogt says
Tillbaka med den äran! Vilken fröjd. Det säger kanske mer om mig, men jag fick (faktiskt) gåshud när den nya versionen av signaturmusiken rullade igång! Vackert!
Jakob Fäldt says
Jaaaaaa! Äntligen! Välkomna tillbaka!
Gullmars says
Vackert med extrafläskig season opener. Många tankar om eskapismens olika nivåer (”jag ÄLSKAR tsarbomben!”) efter lyssning. Men starkast är impulsen att flytta till Neukölln och starta Kompakt-signat minimalistclashprojekt med namnet ”Härja med drones”.
Scott Stevens says
Yesssssssssss
Frack says
Far åt fan så gött! Filip och Fredrik står mig upp i halsen. Helvetes jävlar som jag väntat. TACK!