2016-01-29: Star Wars var chansningen som blev populärkulturens mest igenkänningsbara epos. Vi tittar närmare på Star Wars kulturhistoriska betydelse, och analyserar hur en från början ganska enkel rymdsaga kom att bli till ett ständigt närvarande allmängods. Från popularisering av robotar och rymd till revolutionerande merch och filmen som theme park ride: it’s been a billion years in the making. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS).
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Vi snuddade vid kanon och vad en upphovsperson får göra med sin värld i förra årets avsnitt om popkulturella universum. USA:s eget Star Wars kan du höra mer om i vår kalla kriget-special.
Om kraven på långfilmen som en theme park ride finns att läsa i långa, men intressanta, artikeln How the Death of Mid-Budget Cinema Left a Generation of Iconic Filmmakers MIA. Spana in infographics över hur Star Wars påverkade film och tv. Star Wars har också ofta spillt över i verkliga världen, exempelvis hur det hjälpte till att skapa Reagens presidentskap. Om »Project Jedi« går att läsa i Jon Ronsons »The Men Who Stare At Goats«. Många stöter och blöter rebellernas folkmord. I alla fall enligt amerikansk lag hade Han rätt att skjuta först.
Anna Davour says
Ursäkta att jag spammar kommentarsfältet så här, men jag kom på en till grej: det är rätt kul att lyssna på det här gamla inslaget om Star Wars från Ekot 1977, som tydligt visar att det var något helt annat på den tiden. Det roliga ordet ”trickfilmning” har sorgligt fallit i glömska 😉
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=478&grupp=12933&artikel=6308858
Anna Davour says
Sen en sån där nerd rage-grej — ni kan för sjutton inte säga att Star Wars-fandom var någon sorts ”original fandom” 🙂 Jag förstår att ni menar att det var en fandom som blev synlig för folk i gemen, men science fiction-fans hade kallat sin krets för ”fandom” typ 50 år innan dess. Och haft träffar, gjort dräkter, och etablerat en hel subkultur med slang och musik och allt. Högst litet och obskyrt, men ändå.
(Ordet ”cosplay” lär ska ha uppfunnits av en japansk fan som importerade idén efter att ha varit på en amerikansk sf-kongress och sett deras masquerade. I USA kallas det oftast för costuming om det inte är direkt Japan-inspirerat, för då är det cosplay. Men jag kan ha snappat upp nån detalj fel.)
Det är också långt ifrån sant att science fiction bara var pulp innan Star Wars. Kanske på film (fast film kan ju inte vara gjord av pulp – celluloid? termen funkar inte att överföra riktigt), men enligt en berömd tumregel bland sf-snobbar ligger sf på film cirka 30 år efter sf i litteraturen. Under 60-talet kom ju hela New Wave med den inre rymden och litterära experiment. Och på 70-talet hände det en massa intressant, inte minst med den våg av kvinnliga författare som kom då.
Anna Davour says
Jag har funderat lite på det här med populärkultur och annan kultur sen jag hörde detta avsnitt. Själva definitionen på populärkultur är ju att den är populär, men det som är så brett att det går hem överallt tenderar att vara (eller bli) lite utslätat och innehållslöst. Randall Munroe skulle säkert kunna rita något fint diagram som ringar in område av kulturfenomen som är tillräckligt vassa för att vara intressanta samtidigt som de tilltalar relativt brett.
Rotve says
Jag minns på 90-talet när det pratades om ”generation x” och det började dyka upp i filmer, typ Clerks, eller ”Slacker” eller liknande, nästan som ett självmedvetet tema – att kolla – de här kidsen är typ ”experter” – på POPULÄRKULTUR!. Typ nån scen typ som den i Clerks, eller som i Human Traffic där de snackar om stormtroopers sexliv osv. Minns mind blown-känslan. Det var en NY GREJ! Att liksom vara förkovrad i ”skräpkultur”. Den tiden och den känslan känns väldigt avlägsen idag.. Idag är det nån sorts norm
Jesper Forsberg Landin says
Apropå Clerks-diskussionen och ”do you think an average stormtrooper can install a toilet main” så framkommer ju det i TFA att Finn ”was in charge of sanitation duties” vilket till och med Smith själv sagt är slutet på det mysteriet.
Björn Finér says
Jajamän, men världens drygaste Harrison Ford-VoiceOver. Jag vet att jag inte har så många med mig men framtids-noiren är ju härlig.
Captain N2 says
Mer rest produkter från Star Wars. THX ljud/bild standard och Photoshop, en av många produkter som spann ur ILM’s verkstad.
Det är nästan omöjligt att överskatta hur stor betydelse StarWars har haft på vår värld. Kulturellt och tekniskt. Influensen är nästan så utbredd att den är närmast osynlig, och del av själva väven.
loltholhurst says
Soderbergartikeln lyser med sin frånvaro här i länklistan
Billy R says
fasen, alltid är det nåt man glömmer. petar in den nu. http://flavorwire.com/492985/how-the-death-of-mid-budget-cinema-left-a-generation-of-iconic-filmmakers-mia
Björn Finér says
Superintressant att så många nördar tycker att Ridley Scott har ”rätt” att klippa om Blade Runner gång efter gång men nästan inga tycker att Lucas ska göra det med Star Wars. #teamBRoriginaltheatricalcut
Billy R says
Original theatrical cut? Är det den med studions tillagda voice over-slut, eller Scotts första?
Björn Finér says
Köttigt avsnitt! Kul!
Någon har fel på internet, buhuu-kommentar, men – skådisen som spelar Anakin – och/eller Darth Vader utan mask – i episode VI var/är Sebastian Shaw.
Erik Lindenius says
Ett fantastiskt avsnitt! Tack å bock.
Men, med det sagt vill jag passa på att styra upp mina digitala glasögon och med nördig röst påpeka:
Anledningen till att Damon Lindelof och JJ Abrams klickade var inte bara att Damon bar en Star Wars-tröja, vilken som helst, utan en Bantha Tracks-tröja (vilket var ett Star Wars-fanclub/fanzine). Det var alltså en obskyr del av Star Wars som JJ Abrams kände igen, vilket därmed var större anledning att känna samhörighet över något.
Jag skulle likna er version med att bära en tröja som det står ”Podcast” på, vilket de flesta skulle känna igen, när det snarare handlar om att möta någon som bär en ”Obiter Dictum”-tröja och genast kunna glädjas tillsammans.
Billy R says
Wow vilken detaljkunskap! OK det är mycket coolare med en Bantha Tracks än bara Star Wars, absolut. Men det känns ändå som en så konstruerad grej, att dudes klickar på grund gemensam fandom osv.
Hemult says
Billy, om någon håller en pistol riktad mot dig och du blåser skallen av hen så kommer du inte få några problem med rättvisan i Sverige. Ett av rekvisiten för nödvärnsrätten är att ”ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom.” sker. Se 24 kap. 1 § BrB. Han Solo utsätts alltså för ett överhängande brottsligt angrepp, och på grund av det överhängande angreppet här är dödligt våld så bör inte dödligt våld från Solo ses som uppenbart oförsvarligt.
Ett enkelt och lättillgängligt exempel är poliserna som sköt och dödade en rånare i Södertälje 2013, som hade riktat en vapenreplika mot poliserna.
Med vänlig hälsning, juristen/dryga killen på festen/besserwissern
Billy R says
Ah! Perfekt, då vet jag bättre var gränsen går när jag är ute och rör mig i skuggorna. 🙂 Tack för klargörande! (men: Polisen blir ju alltid friad för allt, så just det kanske inte är bästa exemplet?)
Björn Finér says
”Problem” kommer han nog få. Jag har svårt att se att det inte skulle prövas i alla instanser, om det verkligen hände.
matteo nobis sandén says
”STAR WARS: A billion years in the making!”