2014-11-21: Mountain Dew med Doritos-smak kastar oss in i drömmar om den optimala skräpmaten. Filmbolagen skriver kontrakt med allt smalare nischlitteratur, men får vi någonsin se filmerna? Dessutom: Hur upplever en nioåring Interstellar? Vi har recensionen. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS).
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Mountain Dew med Doritos-smak. Läs mer om Jeff VanderMeers Southern Reach-trilogi. Om relationen mellan Taylor Swift och Spotify berättas det i ett inslag från Planet Money. Inför julen planerar vi läsning av »The Book of Strange New Things«.
AndresBrokkoli says
5 dagar senare iofs MEN: Hur länge ska Spotify egentligen vara kontroversiellt? Det kom ju för niohundra miljoner år sedan. Det här har fan hängt i längre än självaste Napster (som iofs hängde med pinsamt länge men som tids nog släpptes av alla utom Lars Ulrich).
brempi says
”JÄVLAR JÄVLAR JÄVLAR” https://www.youtube.com/watch?v=UsvUVDTgPoI
bug says
Skönt med ett löst sammanhållet mellanavsnitt.
Känns som att hela den här Interstellarhetsen fått er att helt hoppa att kommentera Rosettalandningen. Den gjorde i alla fall mig mer papp på rymdexpeditioner än på länge måste jag säga.
Kul att ni ska ge er på nya Michael Faber, man blev såklart sugen efter att ha sett Under Skinnet tidigare i år, det var en bok jag plockade upp helt ovetande om att det fanns en scifi aspekt, och som just därför drabbade mig desto hårdare.. Vet inte om finscifin är så där jätteny dock, med böcker som The Road, Cloud Atlas, Never Let Me Go och MadAdammstrilogin känns det som om att de senaste 10-15 åren har sett de gränserna luckras upp ganska friskt.
… och hej! Var försiktig där ute Billy.
Nisse Johansson says
Bra avsnitt som vanligt. Måste dock tillägga att det var väldigt stort för Jakop att vara med. Han lyssnade med stora tefatsögon i vardagsrummet. 🙂
Billy R says
Härligt! 😀
Rotve says
Jag håller med Jakob. Tobias måste tänka på att Odpod har något värdefullt i baksätet! (läs: Billy) och köra försiktigt.
PS. Kanonavsnitt! Känns som stämningen var mer på topp än på länge!. Smörjdes maskineriet måhända med något gott portvin eller dylikt?
Billy R says
haha Tobias är så varsam, så varsam. Nej, ingen alkohol inblandad faktiskt. Vi kör podden oursäktligt nyktert numera. Flaggpunschen behöver göra comeback.
Jakob Tornberg says
Alltså Billy-skatten, du måste ju ta hand om dig! Som någon som 1, har lyssnat på odpod i år och har en känsla av att jag känner er bägge, och 2, har haft problem med panikångest: Det är ofantligt kasst. Och för denne lyssnare är det iaf viktigare att du återhämtar sig än att ni prånglat ut avsnitt regelbundet. <3!
Men! Det ursäktar inte att bara nämna i förbifarten att man sett Johánn Johánnsson utan att gå in mer på det. Var det nyskrivet? Hur var det? osv.
Billy R says
Odpod är botemedlet mot problemen, inte orsaken. 🙂
Johánn Johánnsson var helt makalöst. Han framförde Miners’ Hymns i ett arrangemang skrivet för Reykjaviks symfoniorkester, med filmen på duk bakom. Breathtaking på riktigt. Konserten var vid 20 och det var sjukt svårt att starta om för att bege sig ut i Reykjavik-natten efter det.
Sarnholm says
Som trogen lyssnare blir jag lite orolig efter att ha lyssnat på början av det här avsnittet. Det verkar som att Billys normaltillstånd är att sjukna till ungefär vid den här tiden, varpå han efter några veckors elände återkommer med full vigör. Tendensen ser dock ut att bli successivt värre för varje cykel. När jag sedan hör er diskussion om olika godsaker och hur ni söker spons hos BÅDE Estrella och OLW så inser jag förskräckt att det kanske inte blir så många fler säsonger av Obiter Dictum.
Helt själviskt så utmanar jag därför Billy (och Tobias, förstås) att täta det sjunkande skeppet och låta detta bli vårens återkommande programpunkt!
Det finns mängder med ”kom-i-form”-sajter av alla de slag, men det finns en som särskilt sticker ut – en som jag tror kan skapa intresse hos er. Givetvis pratar jag om Nerd Fitness! Jag hittade den själv när jag i somras hittade den här länken: http://ceriousproductions.com/25-websites-will-make-look-like-genius/
Länken till Nerd Fitness har ni här:http://www.nerdfitness.com/
Idén är enkel: Man väljer character class (träningsprofil) och får XP (och levels) för utförda träningsmål. Ja, det är nördigt. Det är själva poängen!
Till sist det bästa av alla argument:
Ni vågar aldrig!
Billy R says
lol jag har aldrig tänkt på den cykeln. men eller hur. 😀 asså, jag springer en del men fitness i övrigt går bort pga sker i gymmiljö och huu min största skräck. Omklädningsrum, människor, nakna främlingar i duschen.
Sarnholm says
Hehe, det är lite som programmering: 90% förberedelsearbete, 10% utförande. Motivering, Mat, sedan Motion! Men ja, gymmiljön är skitläskig! Inget förskonande ljus heller. Träning på kammaren eller löpning låter som en bra lösning, det viktiga är att du klarar ytterligare många år. Men oavsett utformning så gillar jag tanken att våga köra ett träningstema för våren!
För övrigt så blev jag glad när jag fick höra om Nolans (och era) platser på Interstellar. Hade själv hamnat på Rigoletto, tredje bänk och gillade känslan av att befinna sig i cockpit när motorerna vibrerade igång.
Sist en kommentar på pappret med hål i: Efter filmen fick jag känslan av att Nolan drog den liknelsen ett steg längre: På samma sätt som maskhålet blev en tredimensionell ”näsduk”, så blev tesserakten ett fyrdimensionellt maskhål. Känns nolanskt.
Olof says
Om man istället tänker på Spotify som ”radio on demand” så blir betalningen för en lyssning rätt hög jämfört med radio. Säg att man får 300 spänn för att ens låt spelas en gång i P3, och 3 miljoner människor lyssnar, då får låtskrivaren bara 0,0001kr per lyssning.
Billy R says
Ja, så är det i rena pengar. Men FM-radio har alltid för och främst varit ett promotionverktyg. Om du är ett litet band som NONONO som hade den mest spelade låten i P3 förra året så kan den sortens radiorotationen vara din karriärs vara eller inte vara (inte lika mycket nu som förr pga så många andra kanaler att promota sig i, men det sker ju). Hur mycket dollars låtarna drar in får då mindre betydelse. Spotify skulle kunna generera detta mervärde i teorin, med listor med många följare som är snyggt kuraterade. I praktiken tycks Spotifys mest prenumererade spellistor bara handla om sånt som hörs överallt annars.
Pelle Sten says
Det gick rätt dåligt för The Prestige 2006. Angående att Interstellar skulle gått sämst sedan Insomnia.
http://boxofficemojo.com/people/chart/?view=Director&id=christophernolan.htm&sort=date&order=ASC&p=.htm
Pelle Sten says
Tragiskt att se att 2012 gick bättre än Interstellar.
http://boxofficemojo.com/showdowns/chart/?id=2012interstellar.htm
Morris says
Hmm, jag känner att ert resonemang kring spotify och artister som väljer att inte lägga upp musik där haltar en aning.
Aspekten ”att få betalt för musiken” berörde ni inte alls trots att det är precis det som spotify handlar om. Låt mig ge ett exempel; om jag blir nyfiken på Taylor Swifts musik genom att höra er prata om den och vill lyssna på den då har jag två alternativ. Det första är att köpa albumet som rimligen kostar 150 – 200kr. Jag måste dessutom lägga ner tid på att gå till en musikaffär eller vänta på leverans från en nätbutik.
Alternativ två är att lyssna över nätet och då göra det via Spotify och betala för det eller att tanka från en bittorrent sajt utan att betala för mig.
Att betala 200kr för att se om jag gillar musiken är fullständigt uteslutet och finns inte musiken på spotify kommer alltså Taylor Swift inte att få några pengar av mig.
Resonemanget blir ännu konstigare av att ni avslutar med att hylla youtube som likt Spotify är en streamingtjänst men där änen piratkopierat material florerar.
Billy R says
Men jag tror du prickar bullseye på resonemanget i det du skriver här. Artister som Taylor Swift är inte intresserade av om du streamar på Spotify och ger dem några ören eller tankar illegalt. Om de har en fanbase de kan kränga 1,2 miljoner ex av skivan till så tjänar de så oerhört mycket mer än en Spotify-närvaro någonsin skulle kunna göra. De har bara att förlora på att finnas där, för säg att 1/4 av deras fans inte är så hardcore att de springer och köper utan bara är nöjda med att lyssna på musiken på Spotify. VIPS så är det ”bara” 900 000 ex sålda. 300 000 ex gånger 150 kr är 45 miljoner kronor i missad försäljning. Så den sortens artist (och som jag sa i avsnittet finns inte så himla många av dem) har bara att förlora på att finnas tillgängliga.
Rågher says
Fan. Skulle spola förbi Interstellar-sektionen med 30-sekundersintervaller (pågick dock hela avsnittet ut märkte jag nu). Så råkar jag hamna mitt i en mening när nioåringen spoilar slutet.
Billy R says
🙁 åh nej. vi kunde kanske ha varit tydligare med att det skulle vara interstellar resten av avsnittet, sorry.
Olof says
New Yorker Out Loud-podden gjorde just ett strålande Spotify tänk-avsnitt. Bra argument från alla håll på 15 minuter med Kelefa Sanneh och Nicholas Thompson. Väl värt en lyssning.
Billy R says
Tack!
terpentin says
Tips! Om Billy vill vara up to date med ”kidzen” kan han kolla in https://streamus.com/ för att lättare lyssna genom youtube.
Billy R says
haha, tack! ser fint ut, men för att vara korrekt: kidsen sitter inte med chrome på en dator. de jobbar bara mobila enheter. 🙂
josef says
klockren recension 🙂
håller nog med er ang plotholes i slutet.
SPOILER interstellar
placeringen av det svarta hålet, varför supermänniskorna inte kan kommunicera med oss etc, de får vi aldrig reda på, så man får köpa dessa premisser. och det är någonting som får folk att spekulera i eller ha teorier om. men dr mann-grejen förstår jag mig inte riktigt på, eller att kunna ha en hemlig superrymdbas där 1000 pers jobbar utan att något kommer ut till allmänheten. kanske är arbetarna dumma kloner?
Billy R says
Mja asså det här med att hålla rymdbasen hemlig tycker jag inte är ett så stort hål. Hur mycket hemligheter läcks det innifrån scientologin? Eller FRA? Bortsett sekter av det slaget finns också gott om exempel på när hela civila samhällen knippt käft pga the greater good, exempelvis den stora regeringsbunkern under The Greenbrier när staden White Sulphur Springs var involverad och dedikerad, inte läckte. Säljer du bara in att det här är sista hoppet så varför inte, känner jag.
josef says
fast vi känner till fra och scientologin och vet ungefär vad de sysslar med (och ibland läcker det grejer från det senare av dem?) till skillnad från nasa som ingen vet att de existerar längre. men jag håller nog med dig i slutändan. det var ett dåligt exempel. dock konstigare att han hittar rymdbasen och sedan: ”jo, vi åker i morgon och behöver en pilot ska du med?”
Billy R says
jo det finns konstigheter där, visst. men vi vet inte hur raserat samhället i stort är. vi såg exempelvis ingen massmedia? det enda som hintades om var att college-systemet var typ raserat, det enda som behövdes var bönder. jag köper att efter tio år av sånt så har folk ingen koll på vad som hände med en gammal forskningsmyndighet.
Rotve says
Jag tycker det är ett pothole att man glömde bort sonen i senare delen av filmen. Att huvudpersonen tycks sakna emotionella band till sitt ena barn.
Bengan Draxxor says
Den ultimata finsci-fin (otroligt konstigt ord att skriva ut): Den gudomliga komedin.
Satan vad mycket rymd som avhandlas där.
isabelle lundqvist says
”Hans dotter Murp.” <3
Billy R says
Älskar det.
Nisse Johansson says
Jag med, men jag är part i målet! 😉