2014-11-28: Kinesisk cyberterrorism. Ryska satellitdödare. Amerikanska polisstatsrobotar. Varje gång vi scannar våra flöden möter vi nyheter om högteknologiska prylar som, oavsett landvinning eller hot, känns hämtade ur cyberpunklitteraturen. I dagens avsnitt gör vi olika nedslag i den senaste månadens scifi-nyheter och försöker hitta lämpliga försvar, samt funderar över hur de påverkar popkulturen på sikt. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS).
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Boken om Stuxnet heter »Countdown to Zero Day«. Våra gator kommer snart patrulleras av K5-roboten, även om det är extremt oklart vad som händer på den här bilden. Amazon Echo är bara början på det teknologiska vardagshemmet. Kinesiska hackers hackade vädersatelliter. Är det mystiska objektet i himlen space junk or a Russian satellite killer. ABB-robotar slåss med katanas. Om vi ska se fram mot något i framtiden är det väl ändå den 3D-printade människan.
Pelle Sten says
Det här kallar jag en otäck robot. http://motherboard.vice.com/read/google-atlas-robot-battery
Även om den äldre versionen var mer sinister.
Magnus Edlund says
Mest intressant tycker jag det är att se hur ny teknik används i mainstreamfilm, och hur lång tid det tar innan en viss pryl börjar förekomma. Mobiltelefoner kan ju än i dag lägligt ”glömmas bort” i exempelvis romantiska komedier och deckare.
Hur kommer heist-filmer hantera smarta hem? Drönare och förväxlingskomedier? Säkerhetsrobotar i ett socialrealistiskt drama?
Kommer vi i framtiden titta på seriemördarthrillers och frustrerat utbrista ”Men varför säger han inte bara åt kylskåpet att ringa polisen!?”
Olov Livendahl says
Om jag ska gissa lite så tror jag att det största problemet med röststyrning har att göra med den mänskliga naturen – vi gillar inte onödiga ljud. Det första 99% av oss gjorde, innan smartphonetiden, när vi skaffat en ny mobiltelefon var ju att (i mitt fall I PANIK) stänga av knappljuden. Vi hatar väl alla upplevelsen av att låna en dator av en 70-plusare eller teknikanalfabet som inte stängt av ljudsignalerna i Windows? Än så länge är nog röststyrning bara intressant för teknikgalna singlar i 30-årsåldern, som dels har råd att köpa teknik som är för nischad för massproduktion, dels inte har någon familj som kan invända mot att man snackar med vattenkokaren mitt i natten.
Ett annat problem är det ni var inne på, nämligen att den mänskliga rösten är världens sämsta gränssnitt. Om all belysning varit röststyrd och någon uppfunnit lampknappen hade den lanserats med slogans som HELT LJUDLÖS och SLÄCKER PÅ EN TIONDEL AV TIDEN.
Tobias hade en jättebra poäng angående timers. Även där finns ljudrelaterade problem, åtminstone enligt min begränsade erfarenhet. Mina föräldrar har en massa belysning kopplade till timers, men när jag hälsar på måsta jag dra ur kontakten för alla timers i närheten av gästrummet för att öht kunna sova, vilket sabbar hela tidsschemat. Möjligen går det att undkomma problemet med mer exklusiva timers. Med kaffebryggarexemplet har vi problemet att det inte är helt brandsäkert att starta en varm platta medan alla i hushållet fortfarande sover…
Superbra avsnitt, iaf! Jag ser fram emot en uppföljare i panelform på en sf-kongress! 🙂 Jag föreslår årets Swecon i Linköping. http://www.confuse.nu/
knastro says
Varför är det ingen post om senaste avsnittet på sidan?
Tycker ni att det var ett dåligt avsnitt? Skäms ni för att ni pratad Björn Hellberg i 10 minuter med en feber-delirisk Tobias?
Jakob Tornberg says
Håller med. Tänker ingen på alla oss som vill tjattra om avsnittet?
Billy R says
Förlåt! Fixat!
Billy R says
Haha ja lite skäms jag, men det var av ren stress som postningen missades. Uppe nu!
brempi says
Avdelningen nukleära ödemarker:
”When the boat reached a tiny island called Runit, we jumped out, crossed
a narrow beach and walked through some shrub brush. A concrete dome
about 350 feet across loomed ahead. I saw no signs, fences or guards. My
guide walked up the shallow incline of the dome and stood on its top;
impulsively I followed him. I wished I had brought a Geiger counter.” http://www.nytimes.com/2014/12/04/opinion/a-pacific-isle-radioactive-and-forgotten.html?_r=0
bug says
Inte för att man vill vara den killen men man kan inte låta bli att vara just det:
http://www.odpod.se/index.php/2014/02/podcast-125/#comment-1239985418
Kul avsnitt hur som helst. Det där med 3D-printande för medicin är ju det som känns mest framtid av det ni tog upp, även om det fortfarande känns som om levande vävnad borde vara lättare att odla än att bygga cell för cell.
Jakob Tornberg says
Tänkte gå lite of pist, men eftersom ingen har kastat in följande handgranater i odpodstudion än så jag jag på min den höga, röda, grenadierkepan.
1: http://vimeo.com/108650530
2 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19956033.ab
Spaning:
Jag tänker att vi ofta pratar om de två arketyperna för framtidsscenarior (vi kan kalla dem William Gibson och Arthur C. Clarke) som motsatspar. Men det finns egentligen inte något som gör att inte framtiden kan innehålla bägge. I boken ”2312” av Kim Stanley Robinson använder han just det som en setting: en överbefolkad, skitig och rätt punkig jord mot en rymdvärld där estetik och vetenskap förfinas (för att inte tala om de mer dubiösa sexkometerna, men de behöver vi inte prata mer om).
Och kanske är det däråt vi är på väg: Nasa bygger orion och rymdingenjörpeppen rör sig långsamt över jorden. Samtidigt: kinesiska hackers och stuxnet – och vi är alla jackade in the matrix.
Så jag tänker att vi kanske ställer frågan på fel sätt ibland. Inte framtiden som ett eller flera olika scenarior, utan som ett spektra med ”extrema” utfall, och ett handlingsutrymme (ex för populärkultur eller livet) mellan de extrema utfallen.
M. Hansson says
Håller med där, att istället för att se ”framtiden ” som en enhetlig sak, så tror också att de ideologiska skillnaderna kommer att skapa flera olika ”framtiden”, där helt enkelt möjligheten att kolonister / resa ut i rymden är det paradigmskifte som gör framtidannars genomförbara, som sagt innan ”2312” ett bra exempel, dock trist gubb sci-fi och den.bok som fick mig att släppa KSR
Jakob Tornberg says
Som sagt, sexasteroider..
ikterus says
Helt off topic, men i linje med bågen så slank jag på denna film. Jag antar att ni redan sett den men det är ett underbart litet stycke postapokalyps.
https://www.youtube.com/watch?v=oNV5Sq28Mp4&feature=youtu.be
Jesper Mattsson says
Underbart avsnitt i vanlig ordning, fantastiskt härligt att mysa med lite framtidsvisioner.
Saknade dock den oerhört logiska kopplingen mellan vad som händer när en Kinesisk cyber-terror cell tar över en 3D-printer på sjukhusen och börjar mucka med organen som sedan installeras i intet ont anande människor som förvandlas med en knapptryckning till drönare för deras attacker 🙂
För att inte tala om de ryska supersoldaterna med modifierade 3D-printade kroppar som systematiskt matas ut ur fabrikerna inför tredje världskriget 🙂
~ Mattsson says
Appropå Amazon Echo, såg en pitch nyligen med en tjej från min gamla skola Hyper Island som bygger en app som du ska kunna prata med som ska ge dig bra rekommendationer på resturanger i NYC. På det mejl hon skickade till oss gamla studenter så skrev hon ”we’re building ”Her””. http://techcrunch.com/2014/10/20/io-feels-like-a-human-friend-who-gives-great-restaurant-recommendations/
Jonas says
Musiken! Love it. Knastermusiken mellan stuxnet-pratet och K5 – Egetkomponerat? Även det efter K5-segmentet. Genialt.
Billy R says
Gu va kul att höra! Nja, ljudbädden av sprak är hemmagjord (diverse elektriska fel + industrirobotar + tangentbordsknapptryck + avlägsen kortvågsradio) men över den ligger väl valda spår från Sylvain Chauveaus soundtrack till Des Plumes Dans La Tête
Jakob Tornberg says
Åh, alltså musikläggningeni odpod <3! Jag har inte hunnit lyssna än, men nu ser jag ju dubbelt fram emot!
Billy R says
Blir jäkligt glad över att det märks. Musik/ljudsaker är något vi lägger omotiverat mycket tankekraft på 🙂
Gullmars says
Omotiverat är det väl inte, det förhöjer värdet enormt. Flera av poddarna jag klickar på först i min catcher är resultat av oändligt finlir i Logic: Radiolab, OdPod, Institutet, Superego… http://instagram.com/p/vpOr2BMqNN/?modal=true
Ibland kan det dock bli lite *för* bra, som jag ”klagade” på här: http://www.odpod.se/index.php/2014/01/podcast-124-understand-this-the-job-gets-done/#comment-1224605368
Jonas says
Tack för info. Återigen – Mycket bra!
Bengan Draxxor says
Fantastiskt mysigt avsnitt, MEN det finns något bakvänt i hela ingångsvinkeln. Bilden av framtiden är av förklarliga skäl dikterad av historien och blir därför alltid mest en (i regel felaktig) föreställning om utvecklingen av fenomen vi redan känner till; idén om flygande bilar är ju sprungen ur ett samhälle där bilen var superny och superhäftig, och som ni själva påpekar vid flera tillfällen består ”framtiden” av sådant vi sett på film i 30 år. Om vi ska lära oss av ”historien om framtiden” kan vi dra slutsatsen att förvänta oss det oväntade eller oföreställningsbara – vilket såklart inte är det lättaste. Vad det verkar ”uppstår” framtid ur två typer av fenomen: 1) popkulturella gissningar eller fria fantasier och 2) oavsiktliga biprodukter av vetenskapliga strävanden. Med risk för att bli utskrattad om 20-30 år spår jag därför att man om man vill diskutera framtiden snarast bör vända sig till dagens olika Jules Vernes (vilka de nu är) och vara noga med att samla upp smulorna från forskningen om till exempel organodling (vilket ju när allt kommer omkring är i högsta grad samtid).
För övrigt fanns det i Reuter & Skoog en underbar sketch med ett intelligent hem som började tvångsbanta sin ägare. En nyttig lärdom och något att vara beredd på att försvara sig mot.
Billy R says
Hmm men vi var ganska tydliga med att vi INTE ville spå framtiden? Det här var bara att ta temperaturen på den framtid som berättades om igår men som nu är här – och kolla hur kul den känns nu när den är på plats.
Stefan Forsberg says
Älskar när det blir sådär fnitterhärligt som efter visningen av bilden med sheriffen. Bästa sådana odpod-situation sedan ”rymdpirater”-brytet i #104.
Billy R says
Hahah, jag var tvungen att lyssna in #104 för att bli påmind och det var ju faktiskt rätt kul. Det är lustigt hur sånt där händer. Varken #104 eller detta avsnitt var de punkterna liksom planerade att bli totalt fnittersammanbrott. När odpod var nytt tror jag vi var nervösa och klippte bort fnitterhaverier och tog om, men jag tycker det har sin charm att låta dem vara kvar nu, även om det i vissa fall (Billy Corgans experimentella skiva) är helt obegripligt pga vi bryter ihop innan ämnet har hunnit avhandlas 🙂
brempi says
Situationskomedi-pitch: katanafighting-robot på natten! pingismästare på dagen? https://www.youtube.com/watch?v=tIIJME8-au8#t=110
(ps roligt att vara bra på ping-pong och heta Boll)
AndresBrokkoli says
En kort stund där såg jag (och Tobias) framför mig hur robotvakter från Wireds interna säkerhetsavdelning spatserade runt och höll lokalerna ”i schack”!
Billy R says
Hahah, jag insåg först i efterhand när vi klippte att det missförståndet kunde göras. Otydligheten.
AndresBrokkoli says
Du är förlåten Billy. Du är – trots detta! – Svea rikes överlägset skönaste poddare!
Anna Davour says
I all hast här också (skickade länken först på twitter): förra helgen hade Uppsala Makerspace en workshop om hemautomatisering, och inför det hade en av medlemmarna blivit inbjuden till P4 Uppland för att berätta om sina projekt för att fixa i hemmet. Han styr lampor från mobilen, och så vidare. Här finns det att lyssna på: t.sr.se/1BVghfb
Jag tror att lösningen på en del av de problem ni ser i kompabilitet mellan olika prylar delvis finns i det som kallas ”sakernas internet” — fast det kommer säkert i vilket fall som helst. att bli praktiska problem och saker som bara lägger av. Som det är i verkligheten.
Gullmars says
Stuxnet-diskussionen kändes mest retromysig med tanke på veckans avslöjande av REGIN, som inte bara är bättre dolt, mer avancerat och mindre riktat, utan också susat runt och kartlagt oss i över fem år…
http://www.theregister.co.uk/2014/11/26/symantec_explains_why_regin_fingering_took_so_long_and_who_its_coming_for_next/
Billy R says
*dör*
Björnhen says
K5 påminner även lite grann om sentry turrets från portal: http://youtu.be/GGPIQ72-2Vg
Gullmars says
Och från min barndoms Impossible Mission: ”destroy him, my robots!” http://youtu.be/ginShVeGpGY
Lite för mangasöt men den effekten vänds väl till sin motsats när de kommer från alla håll, artigt leende och rödblinkande.