2013-03-29: Det har åter blivit dags att göra det Obiter Dictum gör bäst: komma med dåligt underbyggda teorier om fantasyns beståndsdelar. I veckan utifrån Billys senaste upptäckt »The Killing Moon«, en bok av Nora K Jemisin som väcker frågan om huruvida resandet kanske är fantasygenrens mest kritiska moment. Av hängivelse till symmetrin pratar vi givetvis även lite sci-fi och närmare bestämt syskonen Wachowskis kommande Netflix-satsning »Sens8«. Vad betyder egentligen den för sci-fi-tv-genrens framtid? Och vad innebär egentligen Netflix offensiva tv-producerande? Är det början på en ny form av tv-branding vi ser? Dessutom #floppfilmscirkeln med Terry Gilliams kaotiska men charmerande »The Adventures of Baron Munchausen«. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Nästa del av #floppfilmscirkeln handlar om »Cutthroat Island«.
Tobias uppmanar alla att se Discoverys NASA-serie »When We Left Earth«. Och Billy läser och den fantastiska »The Killing Moon«.
Netflix sci-fi-satsar tillsammmans med syskonen Wachowski som tillsammans med »Babylon 5«-skaparen Joe Straczynski gör serien »Sense8«.
POST SCRIPTUM: Billy slår ett slag för svenska rollspelet »Mutant: År Noll«. Tobias tipsar om dokumentären »Lost in La Mancha«.
OK, jag ligger lite efter, men det här var ett fint avsnitt tycker jag, mycket som var småintressant. Får väl ta upp Babylon 5 efter att fnysande stängt av redan i ingressen av denna flagranta Star Trek-klon varenda jäkla söndagseftermiddag. Kul också att Mutant är på väg tillbaka, var helt klart min favorit när det begav sig. Verkar också ligga nära originalutgåvan.
Ni snackar så ofta om Netflix att jag ibland får känslan att jag måste ockå köpa det.
heheh missa inte hycklarna alex o sigges senaste, där de diskuterar the bible och personen jesus som om de vore irl
Det var ju Van Halen som hade krav i sin rider på att bruna M&M inte fick förekomma måste jag inflika. Andelen fans av hårdrock från 80-talet är väl inte så enormt här gissar jag. Men rätt ska va rätt!
Ny film till floppfilmscirkeln?
http://www.hollywoodreporter.com/news/jack-giant-slayer-could-lose-432584
Bra avsnitt som vanligt men tycker det är dags att pensionera netflixsnacket innan kobra plockar upp fler av inslagen ni sitter på. Tänker på krugerranden och guldavsnittet som aldrig blev av. rip
Jag har lyssnat på Odpod länge nu och har bara sett någon flyktig bild av era anleten. Iochmed det här avsnittet så blev jag ju dock såklart tvungen att kolla på TV-cirkeln på SVT Play. Jag är i chocktillstånd. Jag kan inte koppla ihop rösten Tobias Norström med en livs levande person på TV. Det känns som att det är dubbat, det blev så bisarrt. Jag vet inte hur jag ska gå vidare nu.
Jag har känt att en sådan upplevelse skulle vara jobbig därför har jag ansträngt mig för att undvika att se hur de ser ut.
Mycket bra avsnitt som vanligt! Ni och mina andra netflixianer vet säkert om detta redan, men installera https://mediahint.com/ i era webläsare så blir Netflix utbud om inte så bra som i U.S. of A men åtminstone acceptabelt. Finns säkert andra lösningar som gör samma sak.
Mycket bra avsnitt. Gillade speciellt diskussionen om Netflix. Jag har själv stött ämnet fram och tillbaks. För varje besvarad fråga kommer två nya. Just nu är jag fascinerad av att de satsar så hårt på egenproducerat material. Är de i första hand ute efter PR och att stärka varumärke Netfilx, eller är de främst ute efter att locka in fler prenumeranter? Hur många nya prenumeranter behöver de egentligen i så fall för att finansiera kostnaden för produktionskostnaderna? Jag tror att de gör rätt i att satsa på genrenischade kvalitetsserier. Rubert Murdoch sa för ca tio år sedan något i stil med att porr, sport och långfilm är det enda som tevekonsumenten vill betala för. Resten hamnar bland reklamfinansierade gratiskanaler. HBO har visat att folk vill betala för kvalitativa serier. Min tes är att mer lättviktiga serier som aldrig hamnar på betalkanaler inte heller kommer att produceras av Netflix.
Fantasydiskussionen var också intressant för mig som ser fantasyfilmer men inte läser en sida fantasy. Ifall det stämmer att fantasygenren ofta berättar historier som baseras på en resa skulle det vara intressant med en jämförande analys mellan roadmoviens och fantasyromanens respektive dramaturgi.
Apropå resans dramaturgi: Odpod blir bättre och bättre hela tiden! Enstaka avsnitt kan kännas som ett steg bakåt. På det stora hela spelar det ingen roll. I en fantastisk roadmovie behöver inte alla scener vara fantastiska.
Fantasy och resor, ja det är ett kapitel i sig. Odpodarna har helt rätt i att många fantasyförfattare använder resan för att visa upp sin coola värld och blandar in lite ”titta jag fattar att det var jättejobbigt att resa förr i tiden”.
Resor i litteraturen, och i film för den delen, är ju bara intressanta när de fokuserar på resenärerna. Hur deras relationer skiftar, hur de reagerar på saker de möter längs vägen, och så vidare.
Tyvärr är de flesta fantasyförfattare extremt dåliga på just det, och resorna bli mest listor på hur många vagnar som fastnat i leran och vem som fått skavsår i rumpan.
Jag tänker att de egna serierna kanske är lite av ett egoprojekt. För att markera att de inte bara är ännu ett techföretag och sätta avtryck i popkulturhistorien. Typ som Moderna Tider var för Stenbeck, den fick gärna gå back men den skulle finnas i företaget för kvalitet, typ. Hur affärsmodellen för Netflix egna serier ser ut är dock oklar, för de lär ju inte räkna med gå förlust. Antar att de måste ha granskat hur HBO funkar.
Stort tack för de fina orden! Du/ni måste vara lika ärliga om vi börjar krascha 🙂
Bra avsnitt, och eftersom jag aldrig gett er någon slags props förut, bra podcast! Länge sen jag såg Baron Munchausen. Har alltid tänkt att Simpsons-skämtet om Troy McClures drömprojekt han äntligen ska få förverkliga – ”The Contrabulous Fabtraption of Professor Horatio Hufnagel” – syftar lite på den filmen, och så klart på det ni ofta pratat om i floppfilmscirkeln, skådisars svårighet att begränsa sig när de får bestämma helt själva. ”Will it be a hit? Fox is betting yes!” http://24.media.tumblr.com/tumblr_m4liuq2D1Y1rw41szo1_500.png
Jag såg om Babylon 5 för ca 6 år sedan, och då tyckte jag fortfarande att serien var mycket bra. Speciellt de två första säsongerna är lysande, och kanske bland den bästa scifi som visats på tv.
Angående nystarten av rollspelet Mutant så har de en kickstarter igång: http://fundedbyme.com/projects/1693/mutant-ar-noll/
rekommenderar alla att titta på Roger Wilsons Vine från GoT-eventet – Tobias gör ett gästspel
Uppmanar också alla att titta. Mest för att tribaldansen finns förevigad där.
Jag var också på den där jäkla premiären. Trevligt med gratis öl, ja, och jag kan acceptera att Lulu Carter och Richard Herrey och hon som typ vann svenska Top Model var där, trots att de knappast är några stora GoT-fans. Det var ju ändå en premiär, och premiärer är sällan till för fansen.
Det som störde mig mest (jag lyckades missa större delen av tribaldansen, ska tilläggas) var att ljudet var så inihelvete dåligt att jag i princip fick noll behållning av avsnittet. Akustiken i kyrkor är kanske inte superlämpad för tvserier?
Men ni glömde att nämna det allra pinsammaste: Goodiebagen som bestod av 1) en Henning Mankel-roman och 2) någon annan jäkla deckare. Snacka om att inte känna målgruppen! (Eller förresten, målgruppen kanske var ”c-kändisar som bor i Stockholm” i det här fallet. Isf: MEGABRA GOODIEBAG!)
Tobias bottnar inte riktigt i fantasydebatten. Att fantasy t ex inte utspelar sig i djungler är ju inte sant. Utan att vara någon stor fantasyläsare har jag flera gånger hamnat i djungeln tillsammans med fantasykaraktärer som doftar lite sunkig orientalism. Europeisk medeltid är kanske fortfarande modell 1a men science fiction har ju också några favoritmiljöer som författare gärna återanvänder. Jag är definitivt på scifi-sidan av denna brinnande debatt men vi kanske ska pensionera fördomarna.
Fick annars en mysig bild av att Billy dricker barnpenicillin som lil’ Wayne dricker syrup.
Jag förtjänar så mycket ris för mina fördomar om fantasy att Kinas bnp står inför en dramatisk ökning. Skäms men vågar ej lova bättring.
Jag, som är ett sjukligt fantasyfan, tyckte att det mesta som sades var spot on. Ja, det finns fantasy som utspelar sig i djungeln, eller i öknen, eller på tundran, men i de allra allra allra flesta fallen handlar det just om någon form av europeiskt klimat.
Kom inte Twin Peaks flera år före B5?
Jag var otydlig. Såg den i en reprisvända efter att jag sett B5. Det var min personliga upplevelse jag pratade om, ej tv-historisk fakta. Sorry, skulle varit tydligare.
Kan ha varit jag som bakfyllelyssnade dåligt också. =)
Tänkte basha om samma sak. Puh, nu slapp jag.