2013-04-05: Det blir allt vanligare att Hollywood-filmer skrivs eller klipps om för att passa den kinesiska marknaden. Antingen tas dåliga sidor av Kina bort eller så görs filmen som en samproduktion där bra sidor lyfts fram. Hur ska vi ställa oss till den här sortens anpassning? Är det bara en del av den kompromiss som popkulturen hela tiden gör inför marknadskrafterna, eller ska vi reagera kraftfullare eftersom det är att böja sig för en totalitär stat? Dessutom pratar vi om vad in-game purchases gör med spelupplevelsen, vad vi bör förvänta oss av Christopher Nolans nya »Interstellar« och om det är ett klokt projekt att införliva countryn i arenahousen. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Nästa del av #floppfilmscirkeln handlar om »Cutthroat Island«.
Christopher Nolans nästa film heter »Interstellar«. Avicii gör country med Aloe Blacc. New Orders »World In Motion« var en bra, förtäckt knarklåt. Det är numera vanligt att filmer klipps om för att passa Kina.
POST SCRIPTUM: Tobias tipsar om dokumentären »The Pixar Story«. Billy tipsar om Brian Krebs jakt på de som lurade honom med en planterad nyhet (alla blogginlägg som börjar med »When you’re lurking in the computer crime underground« är bra blogginlägg).
Att Avicii spelar den här “folkhouselåten” är inte så märkligt egentligen. Det är helt enkelt ett samarbete med Aloe Blacc som ju gjort det omåttligt populära ledmotivet till How to Make it in America, I Need a Dollar – en låt som spelats många klubbnätter i världen. Det känns väl inte allt för far-fetched att Avicii kommer att plocka ut vocals och slänga dem på ett beat för att ha ännu en hit. Publiken verkar ju gilla grejen.
‘cutthroat island’.
ingen karisma hos nån i filmen tror jag. bara äventyr. trötta repliker. dålig berättarteknik. man berättar övertydligt i förväg vad som kommer strax att hända. som att man skulle behöva det när allt är enligt piratklichéhandboken.
jag kan inte komma på nåt jag gillar med den här filmen faktiskt. den är dum. men inte på nåt av de roliga sätten. en och annan rymdhund hade nog behövts. piratapor räcker inte till.
hur länge satt t.ex. geena egentligen nere under vattnet och tryckte innan de lättade ankar?
jag vet att jag borde kunna spänna av på såna detaljer eftersom det är en enkel matinéfilm men den hade behövt vara mer overthetop ifall jag skulle köpt det. sjöstriden med de två kanonerande skeppen där knappt ett skott känns som det träffar?
ville man ens göra en sevärd film?
det här är slappt genomfört.
Grymt fint avsnitt i vanlig oordning.
Men jag har noterat två stora gapande hål i den redaktionella loopen de senaste två veckorna:
I #102 pratar ni om Netfilx nya Sense8 (vilken ju verkar bli helt fantastisk) och den generella bristen på bra scifi-serier men failar helt att ta upp SyFy:s nya serie Defiance som strax har premiär och som dessutom är rätt intressant ur ett populärkulturellt perspektiv eftersom den kör hela trans media-konkarongen med ett MMOG som ska påverka serien och vice versa. Spelet verkar iofs bli ganska kackigt, men tv-serien verkar andas en hel del Firefly, på gott och ont.
Sen i det senaste avsnittet pratar ni house (upptempo-country är ju för övrigt techno egentligen, det har jag hävdat länge) och missade där med chansen till en flawless segway till att diskutera Daft Punks kommande Random Access Memories – vars 15-sekunders teaserklipp redan har gett upphov till timslånga remixer och fan-gjorda musikvideos på youtube. Robotromantik, fransk dansmusik och virala kampanjer liksom, det blir väl knappast mer Odpod än så? Det enda jag kan tänka mig är väl egentligen att ni naturligtvis spar på all Daft Punk-pepp till en timslång special/säsongsavslutning och därför har undvikit att ta upp detta ämne hittills. Eller? 🙂
Båda dom två sakerna kommer att tas upp men vi har inte velat bränna dem som bihang till något annat ämne…
Perfekt – jag tyckte väl att det vore lite väl konstigt ifall de flugit under radarn – ser fram att höra era tanka om dem! 🙂
Stor folkhousehit : http://www.youtube.com/watch?v=_Y7D8eUrjMc
Michel Cleis feat – Toto La Momposina – La Mezcla – samples the track El Pescador from the La Candela Viva album (2009)
Är det värre att anpassa sig till kraven från en diktaturregim eller en konservativ kultur?
Popkulturens anpassning till den ur europeisk synvinkel reaktionär amerikanska kulturen med nationalism, kärnfamiljs- och hjältedyrkan, nakenhets- och sextabun, förtryck av homosexuella, fördomar mot minoriteter och fritänkare, våld som det bästa sättet att lösa i stort sett alla problem, föråldrade könsroller och så vidare och så vidare och så vidare är ju så vedertagen att det ofta bara kommenteras i förbifarten: självklart är huvudrollen en vit heterosexuell man, självklart är hans kärleksobjekt en yngre attraktiv passiviserad kvinna, självklart gör han rätt som går över lik för att rädda/vinna henne och återupprätta sin heder och så vidare och så vidare och så vidare. Finns det enstaka motexempel? Ja. Men så länge de måste omtalas som just motexempel så kvarstår problemet med att den stockkonservativa amerikanska kulturen förgiftar den stora majoriteten av alla popkulturella yttringar, och ju dyrare produktionen är och ju större genomslag den kan antas få, desto större blir begränsningarna.
Och här sker begränsningarna definitivt redan på idéstadiet. Om något kommer igenom manusomskrivningar, casting och produktionsbeslut som råkar vara lite stötande så filmar man ett nytt slut eller klipper bort misshagliga scener efter provvisningarna.
Att anpassa sig efter en diktaturregims krav för att tjäna in några extra miljoner är förstås klandervärt, men Hollywood, spelbranschen och andra popkulturtungviktare har betydligt värre saker på sitt samvete.
Det är kul tycker jag, att avsnitten åter nått en riktigt hög standard igen!
Utöver det tänkte jag bara tipsa om senaste Empire som kom i brevlådan nyligen, tror inte den finns i butik än i Sverige, men den innehöll 75 sidor J. J. Abrams inklusive några uppslag om hans favoritsamarbete (exkl honom själv då), nämligen det mellan John Carpenter och Kurt Russell. Intervjuer med samtliga etc, känns som något ni kan vara intresserade av.
angående filmer med maskhål så är ju event horizon, som jag tipsat om här tidigare, kanske i något skräckfilmskommentar, en sådan. och också en människor på isolerad plats möter okänd fara-film.
för övrigt anser jag att det lilla ni spelade av house-countryn var vedervärdigt, och ibland är en dålig låt bara en dålig låt.
Helt sant om låten. Skitlåt. Tänker att Tobias har blivit countryfierad efter Nashville?
Diskussionen om Hardcore-Fallout får mig (inte så osökt) att tänka på Nuzlocke Challenge i Pokémon. Där begränsar man sitt eget spelande genom att alla Pokémon som svimmar är att betrakta som döda och måste släppas ut och därmed inte får användas igen. Dessutom får man bara fånga den första Pokémon man stöter på när man kommer in i ett nytt område och man måste namnge alla sina Pokémon för att skapa starkare band till dem.
Egentligen väldigt fascinerande hur man inom det begränsande ramverket för ett spel kan göra egna tolkningar och själv skapa svårighetsgrader som inte nödvändigtvis finns där från början och att spelet fortfarande är spelbart. Det går ju att hitta på helt galna utmaningar (som typ att klara ett spel utan att bli skadad eller så), men man gillar ju ändå folk som kommer på och försöker.
apropå banjo. man får inte glömma bort indie-banjon https://www.youtube.com/watch?v=d4tkiGvV_ek
I Kina/Hollywood-diskussionen så tycker jag att ni missar en grej. Storfilms-Hollywood har mer eller mindre målat in i sig ett hörn av allt dyrare specialeffektsextravagansor, och med tanke på hur ekonomin ser ut i världen i dag så måste de söka sig till nya marknader, hitta nya samproduktioner, för att det ska gå runt. (Eller i alla fall för att vinstmarginalen ska bli så stor som de är vana vid.)
Iron Man hade 140 miljoner dollar i budget, Iron Man 2 cirka 170 mille och Iron Man 3 verkar hamna på 200. Den första filmen kom mitt under strålande högkonjunktur – och ett halvår senare gick Lehman Brothers i kk och världsekonomin kollapsade. Självklart måste Hollywood hitta nya intäktsströmmar, nya finansiärer, om de vill fortsätta göra samma typ av filmer.
Är det det här spelet Billy pratar om?
https://itunes.apple.com/se/app/space-station-frontier-hd/id368763113?mt=8
Yes, bra skit
Ska jag mos def köpa. Tack för tipset.
Inte mitt tips, egentligen. Tack Åsa Roos. 🙂
Proxytackade dig. Tack Åsa Roos!
Angående den fallout med flintlås tänker jag att det passar så bra i ett spel som just fallout: många spel, inklusive det, är konstruerade för att det skall gå att överleva det, eller “klara” det (i alla fall flara missions osv). Men det limmar jävligt bra med en postapokalyps att sånt inte är självklart. Det är inte givet att man skall kunna offa en stor robot, eller en mäktig fiende. Då måste man plocka fram andra element i spelandet, och därmed fördjupa det. Och som sagt, i the wastelands är det inte självklart att man skall överleva natten..
kan inte låta bli att tycka det vore en mäktig syn att se en hel arena dansa linedance samtidigt som det fistpumpas vilt.