2013-03-22: Avsnitt 100! Stort jubileum! Härligt jämnt tal! Eller? I firandet av hundra avsnitt odpod tar vi oss an talmystiken och nummerologi. Från vad vi kan utläsa om vår framtid utifrån födelsedatum, via nummermysticism i gamla texter till avslöjandet av världskonspirationen – alla svar finns i siffrorna. Eller? Häng med när vi omvandlar vår existens till ekvationer, tittar närmare på konspirationstalet 11 och i slutet hoppas på att finna svar på frågorna vilka vi själva är i nummer 13. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
Nästa del av #floppfilmscirkeln handlar om »The Adventures Of Baron Munchausen«.
Anna Davour says
Intressant att ni pratar om talet 23, och illuminati, och konspirationsteorier, men inte säger något om Karl Koch. Kanske är det så att jag kan komma med ett litet tips här! Filmen 23 (”Nichts ist so wie es scheint”) från 1998 är intressant i sammanhanget. Handlar om hackers, och kalla kriget, så den borde falla i Obiter Dictum-facket.
Aya Stehager says
Vilket musikstycke spelar ni sist i avsnittet?
Anonym says
är akustiker och blev för några år sedan inkallad till den lokala frimurarlogen. problemet var att deras salong var för klangfull. blev upplyst om att detta blev ett problem när de hade sina fruar på besök. allt för mycket kackel när kärringarna är på besök vettu. (jag kan inte ha gjort ett särskilt gott intryck för jag väntar fortfarande på en inbjudan i posten.. ELLER GÖR JAG?)
13… är det inte märkligt hur de magiska nummerna alltid är så låga? varför är det inte 2983635384192386382976347392 som är hemligheten bakom allt? försök hitta det talet i din vardag… kanske först då nummerologi blir relevant tänker jag..
Billy R says
Ja VISST är det så. Vi tog inte upp det, annat än att det var underförstått när Tobias pratade om lämpligheten i talet 23. Men jag tänkte på det när jag satt och klippte efteråt, att det är himla bekvämt att det alltid är låga användbara tal. 2983635384192386382976347392 skulle vara svårt att smida en konspiration kring.
John T. Chance says
Lägg ihop siffrorna här och det blir 148. 1+4+8.
Anonym says
haha. vore spookey om det stämde. min faktacheck säger dock att summan blir 143..
fast 143 delat på just 13 blir 11.. och 11 var väl illuminati.. och därmed fick ni bekräftat att jag faktiskt blev medlem i frimurarlogen trots allt. attans.
Stee van Cleef says
och så lägger vi på siffrorna billy la till i sitt inlägg.
2 och 3. 🙂
Anonym says
Aaah. Jag är inte skarp nog för detta!
Stee van Cleef says
jag räknar bara. andra får analysera.
jag känner mig som doublerainbowmannen just nu.
alldeles överväldigad.
Stee van Cleef says
’the adventures of baron munchausen’
gott om vackra scener med absurd fysisk humor. inte sånt jag skrattar åt så ofta.
…alls nästan aldrig.
älskar monty python men har aldrig förstått mig på gilliams animerade sekvenser.
trots det så är det ju åtminstone alltid intressant att se en gilliamfilm så jag har aldrig riktigt tråkigt. läcker scenografi.
Johan B says
Numerologi är förståss trams, men det finns ju en tänkbar verklighet där det verkligen är så att numren styr våra liv. Jag tänker på den ide som bland annat tas upp i Radiolab ”The (Multi) Universe(s)” (ca 38 minunter in i programmet), nämligen att: om vi antar att universum är oändligt så finns det sannoligt civilisationer som kan bygga avancerade simulatorer där de simulerar universum (vi är snart där själva). Eftersom de troligen gör massor av simulationer så blir det i frågan om vårt universum är verkligt eller simulerat mer sannoligt att vi existerar i ett simulerat universum.
Antag att vi existerar i en simulation då kan man tänka sig att den som har konstruerat simulatorn har valt att låta varje människas livsöden bestämmas av de siffror som kan extraheras ur namnet (eller planeternas och stjärnornas plats i simulationen). Om jag skulle simulera miljarder av människor så skulle jag nog försöka hitta något slumpmässigt sätt att ge männiksorna olika livsöden, varför inte individens födelsedatum och namn? Kanske är det så att numerologerna har hittat parametrarna som styr simulationen 🙂
Billy R says
Ja just ja. Det var ett ”mind blown moment” 🙂
Jocke/Boningen says
Sen kommer vi onekligen till den nivån där simuleringen blir så detaljerad att det även i den börjar göras nya simuleringar och möjligheten att vi är de riktiga, levande varelserna blir lika sannolikt som att dra hem drömvinsten på lotto (1:337 915 578)
Jocke/Boningen says
Det finns nån nittiotals scifi om detta också. Återkommer under dagen när jag kommer på namnet.
clay says
väldigt sjukt att titta på tvcirkeln och känna igen en röst alltför väl så man blev galen men att det var en random snubbe som hade den istället för ens egen fantasisnubbe från odpod och hur kan ni aldrig ha tagit upp girls i eller har billy inte sett?
brempi says
dom följer ju inte direkt den svenska tablån. Girls disskuterade flititgt när första säsongen gick i USA. Tobias bloggade om girls, eller framförallt hur den kritiserades…
Billy R says
haha ja Tobias får skylla sig själv som tar klivit ut till 16:9 från lugnet bakom trygga micken. 🙂 .. har vi aldrig pratat om den? kanske inte. jag har heller inte sett särskilt mycket, ska erkännas. första 2-3 och sen tappade jag den. story of my life för det mesta nu känns det som.
MaTachi says
Hahhahaa, har jag helt missat. Kikade på något kort klipp på nätet och det känns minst sagt overkligt att se människan bakom rösten.
rascal says
Åh, blev så glad när jag såg ämnet att jag äntligen tog mig för att gilla er på facebook, utan att ens ha lyssnat på avsnittet först. You’re welcome.
På tal om Baader-Meinhof fenomenet, det var bara härom sistan som jag och en kompis satt vid köksbordet och räknad ut både våra hjärtetal, födelsetal och allt vad de heter. Samt gormade lite över att 2, enligt min bok ”Naturligt Övernaturligt”, räknades både som kvinnans och djävulens tal. Typiskt. Kanske därför vi inte får vara med i några hemliga ordnar.
Btw, tror att du tänker på den förlorade kontinenten som just heter Mu, kort och gott, Tobias. Lemurien ska också ha legat och skvalpat där i trakterna, från Madagaskar till Indien typ, vilket sågs som en förklaring till att liknande flora och fauna, såsom lemurer (därav namnet), kunde finnas på båda ställen.
Billy R says
Justified and ancients of Mu-Mu! Jamen du ser, kvinnans och djävulens tal… Mmm. Rimligt.
Big ups för att ha lajkat helt olyssnat. Det är en imponerande dedikation. 🙂
Mahatma Savvy says
Jo, ni och lyssnare påtalar en viss avsaknad av research och genomarbetat material förvisso. Meanwhile, under dessa ”mellanprogram” (för nog önskar vi alla lyssnare stordåd från er mest hela tiden? ;)), känns det mer som en parad i att låta oss följa er genom serier som ni själva tycker är ”sådär” till möjligen ”mediokra”.
Som stoff/tips till er och övriga lyssnare som ej hunnit plocka upp seriepärlan ”Utopia”, bör ni göra det nu.
Efter femte avsnittet är jag personligen non the wiser om det hela är fullkomlig briljans eller en ”ok serie med högt underhållningsvärde”.
Håll till godo 🙂
http://www.imdb.com/title/tt2384811/?ref_=fn_al_tt_1
Javohl says
Är det bara jag eller har ni blivit mer mainstream och negativa i era pods? =P Ni borde ta upp guldkorn som man snubblar över, tex Utopia http://www.youtube.com/watch?v=drh2HiEAj3c och lite mer underground 😉
Billy R says
Jamen i 102 är vi positiva som fan. Vi ska tvätta bort gnället ju.
Sarnholm says
En rolig detalj är att det s.k. ”Number of the beast” ofta anses vara 666, men i Radiolabs avsnitt Detective Stories: (http://www.radiolab.org/blogs/radiolab-blogland/2011/jul/11/rebroadcast-detective-stories/ ), så argumenteras för att det egentligen ska vara 616. Kort efter att jag lyssnade på detta så såg jag en kille som hade 666 intatuerat i nacken… stackars numerologer…
Billy R says
Det är en fantastisk historia, som sätter fingret på många av problemen som det här har. Så fort en börjar tänka ”bokstavstroget” i samma andetag som ”tusentals år gamla skrifter” så blir det rätt problematiskt.
Bengan Draxxor says
Mycket bra avsnitt, förmodligen mitt bästa temaavsnitt så här långt! Saknade dock en diskussion om tal i naturen såsom fraktaler och det gyllene snittet. Där finns det en hel del för sifferfantaster att hämta.
Ska också tipsa om ett fall av numerologins inflytande på ”finkulturen”, mer specifikt Thomas Manns frekventa återanvändande av de i kristen mytologi (om en nu ska kalla det så; en del av dogmen lär det hursomhelst knappast vara) viktiga siffrorna 3, 7 och 12. Särskilt Albrecht Dürers tavla Melencolia I, som figurerar i Doktor Faustus, är intressant:
http://en.wikipedia.org/wiki/Melancolia_I
Passar även på att lägga till ett tjat om att fanficen är efterlängtad.
Billy R says
Tal i naturen är så jävla coolt. Vi borde kanske ha doppat tårna däri också, men någonstans måste en dra gränsen. 🙂
Fanficen är på gång! Den är inläst av en celebrity guest. Vi ska klippa och fixa bara. Snaaaart.
Anonym says
Visst fasiken finns det matematiker som flippat, kan man ju tycka. Ändå är det ju förvånansvärt svårt att ge några klassiska exempel på just matematiker. Däremot, Nobelpristagaren i Ekonomi 1994, John Nash är ju ett klassiskt exempel. Nationalekonom, förvisso. Besatt av att genom en enda teori förklara alla samband i världen. Nu blev det inte riktigt så utan han fick nöja sig med ett att ha bevisat det som kallas Nashjämvikten. Det vill säga att matematiskt, gärna genom spelteori, förklara nyttan av att agera utifrån någon annan, och genom detta uppnå störst egen nytta. Superintressant. Men till saken … Nash led av Schizofreni, vilket tog sig i uttryck att Nash ansåg sig vara utsatt för en kommunistisk konspiration. Det hela gestaltat i filmen A beautiful mind, i Russel Crowe i huvudrollen. Det har ni säkert koll på, om ni gräver lite i ert kunnande om Oscarsutdelningen för bästa film sedan millenieskiftet. En av tre filmer jag gråtit till. De två övriga? Million dollar baby och Disneys tecknade Tarzan.
Jakob Tornberg says
Men är inte diskussionen mer om matematiker som går bananas av sin forskning? Att John Nash blev schizofren som ett resultat av hans forskning låter lite spekulativt, men vad vet jag..
Anonym says
Jo förvisso. Men i brist på annat fick det här exemplet duga. Han blev ju inte sjuk av sin forskning (vem som blir det .. vettefan. Tror exempelvis inte att Harry Martinsson tog livet av sig med en sax enkom därför att orden inte landade där de skulle i texterna, om man nu ska dra parallelen ”sjuk av det man gör”). Däremot manifesteras det ju att han genom sin forskning och förkärlek till mattematik fick utlopp för sin sjukdom …
Anna Davour says
Ramanujan. En matematiker som haft väldigt nära relation till tal! Inte numerologi, men att se talen och deras relationer. Exempel: https://en.wikipedia.org/wiki/1729_%28number%29
MaTachi says
Det jag tycker är lite märkligt med nummerologin är att det till synes verkar fungerar väldigt bra just för talbasen 10, som vi råkar använda. T.ex. när de håller på att räkna ihop siffersummor. Siffersumman av 108 är 9, men 108 skrivet i talbasen 8 är 154, vilket istället har siffersumman 10 (eller 12 om vi skriver det med talbasen 8). Varför är det just 9 som är rätt?
Också att siffrornas utseende i vårt skriftspråk skulle ha någon betydelse (t.ex. att man kan vända 6 och 9 upp-och-ner) förstår jag ej. Vi skulle lika gärna kunna ha skrivit 9 som IX, som IIIIIIIII eller på något helt annat sätt.
Nu säger jag inte att jag tror på nummerologi. Men om de i.m.o. ska ha någon som helst credibility borde de se på talens värde mer abstrakt. Istället för att som nu utgå ifrån konstruktioner och konventioner vi människor själva har skapat.
Ang. ekvationerna i Lost-tråden. Jag hörde en gång om en studie som gjorts bland forskare där de fått läsa och rangordna artiklars trovärdighet. En del av artiklarna innehöll felaktiga matematiska formler och ekvationer, medan resten saknade formler och ekvationer. Resultatet var att artiklarna med ekvationer ingav större förtroende, och att få faktiskt läste och verifierade att ekvationerna stämde.
Billy R says
Megalike på detta. Studien du nämner känns som ett bra exempel på det där jag sa inledningsvis, att för någon som inte kan så mycket så känns det LOCKANDE att siffrorna ska dölja någon sorts sanning?
dodbob says
Det fenomen som Tobias beskriver när man efter att ha upptäckt ett specifikt ord eller namn etc verkar höra det om och om igen under en kort tid därefter (i hans fall ”abonnera”); det kallas för Baader-Meinhof fenomenet: http://www.damninteresting.com/the-baader-meinhof-phenomenon/
Stee van Cleef says
jag blev väldigt taggad på att läsa ’korgossarna’ eftersom det pratades
så varmt om den i podden så jag beställde den från ett antikvariat för 70kr. det
tog två dagar så la jag märke till att personen bredvid mig på bussen
satt och läste joseph wambaughs senaste.
jag läste ut boken som i min upplaga kom i två delar på två veckor, återvände till filmens värld och har sen dess inte öppnat nån mer bok. ingen läser alls på bussen något mer.
John T. Chance says
7+0+2+2+2
Just saying.
Billy R says
Haha helt sjukt! Vad tyckte du om boken?
Stee van Cleef says
hehe. efter några fantasyslukande tonår åt jag det röda pillret och tog avstånd från den genren helt. tyvärr fick detta även konsekvensen att jag nog bara läst tre skönlitterära böcker sen dess.
agatha christie ’dolken från tunis’.
joseph heller ’moment 22’.
joseph wambaugh ’korgossarna’.
men jag måste säga att wambaugh håller uppe snittet ganska bra. jag gillade den. den höll uppe intresset rakt igenom med episodberättelser. kändes lite som ’southland’ eller nåt som jag dock bara såg första säsongen av.
är lite sugen att se filmatiseringen från -77 även om jag tror att den är rätt kass. men james fucking woods är ju med så.
Billy R says
Underbart namn! Good catch, tackar för det!
Anonym says
Halvvägs in i episoden. Mycket bra. Snacket om svordomen ”17” fick mig att minnas en klassisk gammal websida ”swedish swear words” som nu verkar bortstädad. Där talade man om att svenskan var unikt i användandet av numeriska svordomar och räknade förutom ”sjutton” upp ”attan”, ”tusan” och ”sjutusan”. Ganska mjäkig svordomstradition om du frågar mig.
Billy R says
En benfemma rakt i nian är inte så mjäkig som du tror. 🙂
elegansen says
Gah! Jag minns för något år sedan när författaren John Verdon släppte thrillerromanen ”Tänk på ett t4l” och promomaterialet bestod i att romanens mördare kontaktade dig och testade dig med ett gäng frågor så att han kunde lista ut vilket tal du tänkte på. Finns på följande länk: http://www.randomhouse.com/crown/features/think-of-a-number/
elegansen says
Annat random jag upptäckte medan jag promenerade i Nordstan och lyssnade på er babbla om siffran 13 var att jag började jämföra mig själv med nämda siffra. Det kunde väl inte finnas något där? Men slumpen talar nog sitt klara språk: jag är född på juldagen (25 minus 12 = 13, eller måste talen alltid adderas med varandra?). Äsch, tänkte jag, gick en sväng på systemet, och var för en sekund osäker på vad jag hade på kontot. Kollade min app och var glad att det inte var 13 kr, men såg att det var 436 kr kvar (4+3+6=13!). Utbrast i ett litet ”whatthefuck!” bland ölavdelningen.
Billy R says
Haha, galet! Jag har också sett 13 på flera ställen efter avsnittets inspelning. Är vi på väg att starta en kult här?
Detokända.nu says
Vill bara nämna att astrologi inte är så exakt som hänvisas till i avsnittet:
Jag tänker på frågan är vilka datum ett visst stjärntecken har. Det är baserat på vilka datum dessa tecken syns på stjärnhimlen.
Eftersom det tar 25800 år för jordaxeln att snurra ett varv, så kan du säga att alla stjärntecken kan ha alla datum, frågan är bara vilket datum man väljer att räkna ifrån.
Billy R says
Ah! Bra rättelse. Vi skjuter bom rätt frekvent och det här visar på vikten av att ta hänsyn till oss lika lite som en gör till siffror. 🙂
städarn says
Jag tänker hänvisa till detta avsnitt som nummer 23.
Jakob Tornberg says
Oh! Inte lyssnat än, men kastar in denna: Alex Jones polare snackar om satanism i Justin Timberlakes nya video: http://www.youtube.com/watch?v=Q5J9zqNru4s
Billy R says
Class!