2013-01-18: Obiter Dictum svär eden att sluta sitta och tjura, för att istället viga existensen åt svärdskonst. I veckans avsnitt kikar vi på hur Netflix-serien »House of Cards« kommer att nå tittarna, och hur formatet i den nya sortens mass-släpp av avsnitt påverkar själva berättandet. Vi tar också tempen på science fiction-genren. Det är många filmer på gång under 2013, men frågan är om sci-fi längre har något viktigt att säga eller om det bara har blivit en metod för att få till färgsprakande action. Dessutom: Lönnmördare i onlinespel, besvikelsen över ny teknik och lite loopar. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Nästa del av #floppfilmscirkeln handlar om »Battlefield Earth«.
En pappa hyrde lönnmördare för att stoppa sonens spelande. Jim Rossignols bok heter »This Gaming Life«. I den berättas bland annat om hur Guiding Hand Social Club genomförde en av de djärvaste kupperna i ett onlinespel någonsin.
»House of Cards« har snart premiär på Netflix. Det finns en bra lista över »Fringe«-avsnitt från s01 och s02 som är nödvändiga för att kunna se resten.
En artikel i Popular Mechanics menar att det är nödvändigt att det finns big bold science fiction. Neal Stephenson hugger frukt. Neil deGrasse Tyson undrar how much would you pay for the universe. Att framtiden är snårig märkte vi i Obiter Dictum-avsnittet om singulariteten.
POST SCRIPTUM: Billy tipsar om bloggen BoxOfficeQuant. Tobias tipsar om dokumentären »The Imposter«.
Siska says
Apropå SF som tänker nytt angående teknik: The Quantum Thief av finske Hannu Rajaniemi. Utspelar sig i avlägsen framtid och har mycket intressanta tankar om teknik där nätverken används för minnesdelning och du t.ex. vet att du ska träffa din syster eftersom du plötsligt minns det.
Jakob says
Vad är det för lastbilsspel till ipad som Billy nämner??
Billy R says
”Trucks” av Duck Duck Moose. i det här fallet, särskilt bulldozer-läget, börjar 1:34 in i http://www.youtube.com/watch?v=nGsqHam5O_M
Jakob says
Tack för tipset. Maskiner är ett säkert kort. Barnet älskar det så klart. Jag får också passa på att tacka för en fantastisk podcast!
Jonas Elfström says
Riktigt bra avsnitt. Tack!
Smartphones och internet på fickan var väl tufft men jag känner också en besvikelse över de tekniska landvinningarna de senaste 20 åren. Sätter ett litet hopp till att det kommer ske något häftigt med 3D-skrivarna men annars så vet jag inte riktigt.
Batterierna blir någon procent bättre per år och likaså de alternativa energikällorna. En bil som kan köra några mil på batteri kostar 400.000kr. Där måste jag nog sluta för annars så börjar jag gråta.
Christian says
Är ingen SF-fantom men på tal om utopisk sci-fi med inslag av profetia är väl ändå Paul McAuleys Quiet war-serie ett rätt bra modernt exempel. Han är botanist och tjatar om de vakuum-organismer som framtidens människor använt för att kunna kolonisera solsystemet en massa. Rätt träiga böcker men själva profetiorna är skoj.
von Humboldt says
Battlefield Earth… Var tvungen att stänga av efter fjärde powerpoint/övergången.
Sarnholm says
Tyvärr lyssnar jag på podcasts vid tillfällen då det sällan går att kommentera, så här kommer i batch en hel del kommentarer som är reaktioner på sådant ni tagit upp i några avsnitt bakåt – hoppas det ursäktas och lycka till med att referera till rätt avsnitt – håll i er nu:
Billys träning: Blev det någon träning för dig? Shaolin Kung Fu eller Ninjutsu togs såvitt jag minns inte upp bland de alternativ du övervägde, men känns liksom rätt för en odpodare…
Billys nyhetsfria år: Var det en bubbla som sprack eller har det gått att hålla fast vid detta? Känns som att du refererat till en del nyheter ändå.
Bond-kunskap: Själv tycker jag att George Lazenby är skön att ta till när det talas om bäste Bond. Särskilt som hans bondfilm bryter med flera förväntningar. Annars kan man alltid lyfta fram Peter Sellers…
Disneys köp av Lucasfilm: Det betyder att alla seriens robotar och animerade figurer kan få evigt liv. I Star Wars XCIX är således alla huvudpersoner glömda utom C-3PO, R2D2 och… Jar-Jar Binks!
Har för mig att det efterlystes bra exempel på mordhistorier eller deckare inom SF för en del avsnitt sedan. Ett exempel är Blade Runner, sedan så finns väldigt mycket från Asimov.
Ljudböcker: Här är för mig den oöverträffade kungen Ernst-Hugo Järegård. Om ni har möjlighet så lyssna på hans inspelning av Lovecrafts ”Färg bortom tid och rum”. Mysryser bara jag tänker på det…
Avslutningsvis undrar jag om ni kan ta upp en speciell kategori filmer i något avsnitt, nämligen jättestor haj-bläckfisk- och krokodil-ormfilmer. Ibland är det en orm, ibland en bläckfisk, ibland så slåss en krokodil mot en orm. När det är riktigt bra så får man filmer som ”Sharktopus” och ”Piranhaconda”.
Skönt att få skriva av mig lite kommentarer – ser fram emot varje fredag!
Stee van Cleef says
battlefield earth.
star warsklippning. man vet att det aldrig kan bli bra då.
sneda kameravinklar som tillomed hade gjort en japansk animeregissör sjösjuk.
slow motion bör liksom berättarröst och kommentatorer användas med viss återhållsamhet och finess. nästan alla actionsekvenser gick i slow motion kändes det som.
det krävs en hög dos ’suspension of disbelief’ för att se det här men… vafan… det kanske inte är så bra men det är rätt underhållande iallafall.
jag gillade att det blandade det lilla med det stora. från människornas perspektiv handlar det om artens överlevnad och från psyklosarnas perspektiv är det ett simpelt litet maktspel.
jag zonar ut rejält mot slutet dock.
Stee van Cleef says
jag försöker komma på när nån gjorde nånting bra med slow motion sedan sam peckinpah avled 1984.
jag kommer bara på matrix.
…och hans grubers dödsscen. 🙂
…sergeant elias i plutonen.
men förutom några enstaka dödsfall?
hjälp mig.
bug says
Wes Anderson i ’Rushmore’ och ’Royal Tenenbaum’ (innan the law of diminishing returns satte in)
Stee van Cleef says
håller med där. 🙂
Anonym says
bilkraschen man kort får skymta genom bakrutan bakom en chockad Christina Hendricks i Drive är nog den snyggaste slow-mo scenen som jag sett på senare tid.. fint understated, för att inte säga subtil.
https://www.youtube.com/watch?v=k1vpwxtH9Hk#t=1m20s
Stee van Cleef says
såg precis wong kar-wais ’in the mood for love’ från -00.
en mästerlig slow motionfilm.
bug says
Tycker det funkar bra när ni snackar media i ett globalt perspektiv, men när ni ska kommentera svenska media känns det som om ni saknar lite perspektiv, antagligen för ni befinner er mitt i.
Angående SF:s visioner tycker jag nog att efter cyberpunkens genombrott och den virtuella världens möjligheter at kringgå den fysiska världens begränsningar så har den intressantaste SF:n i bokform snarare gått mot det hallucinogena och ”weird fiction” med färfattare som Jeff Noon på 90-talet, och Mieville de senaste 10 åren. Det är väl en annnan sorts vision än den Asimov och de andra bidrog med, men lika intressant, i alla fall i min bok. Den mer klassiska SF-berättelsen är väl dessutom mer eller mindre upptagen i ”finlitteraturen” efter böcker från sådana som Margret Atwood, Kazou Ishiguro och David Mitchell.
Myrdin says
Angående eran första diskussion, mitt problem med när ni börjar snacka media är att det känns som om ni snackar mer jobb och inte så mycket intresse vilket för mig till en gnällig AfterWork snarare än ett nördmecka.
Myrdin says
Jag älskade, ÄLSKADE, ert MMO-snack även om vissa små faktamissar gnisslade så kunde jag inte än annat njuta av att höra er snacka om en av mina favoritsaker. (Jag livekommenterar medan jag lyssnar, därav de spretiga kommentarerna :))
Anonym says
ni öppnar upp för kritik när ni öppnar upp för kritik.. ni kan med fördel tuffa på i vanlig ordning och skippa ängslet för hur ni uppfattas så undviker ni skenande rundgång i den redaktionella loopen.
Veronica says
Nu fiskade ni ju inte efter mer kärlek, men tycker gott att ni kan få lite i alla fall. Jag älskar ju er. Oavsett om ni pratar rymden eller b-film eller media (eller meta om att prata media), jag skulle lyssna på vad som helst bara för att få era fina formuleringar och hela odpod-stämningen. Spelar ingen roll om det är soppa på spikar så länge nördighetsnivån är intakt och Billy fnissar minst en gång per avsnitt. Ni har något bra här. Oroa er inte.
(Så länge ni inte går in stenhårt på politik. Då blir jag ledsen.)
Erik Lindenius says
[ohemulig egoreklam] Som av en ren slump diskuterar vi anledningen till de kvarvarande tevetablåerna, fast med en helt annan ingång i avsn 63 av podden Mediespanarna. http://www.kultmed.umu.se/samverkan/mediespanarna/ [/ohemulig egoreklam]
Anonym says
Först och främst: Har två favoritpodcasts. Obiter dictum. Och Mediespanarna. Såklart lyssnar ni på varandra. Fantastiskt.
För det andra.
Är det inte svårt att försvara en höjning av NASA:s budget när hundratusentals amerikaner hotas av kraftigt försämrade levnadsvillkor. Känns inte sådär supersmart, från något perspektiv, att lägga miljarders miljarder på att ha en snubbe på mars när många ungar i USA tycker att en mars är lyx. Och då godiset mars. Peace.
Varm frotté says
Det är inte svårt alls. Nasas budget är till exempel en bråkdel av USA:s militära budget, varför inte börja med att skära där? De senaste årens bank-bailouts har kostat mer än Nasas sammanlagda budget sedan organisationen grundades 1958. Och till det kan man ju lägga alla innovationer som uppstått i kölvattnen av Nasas forskning, som på olika sätt genererat floder av skattepengar och jobb.
Anonym says
Kan det bero på att USA har världens största hotbild tillsammans med den status landet vill behålla som en av världens mest inflytelserika land, som amerikanska presidenter kanske inte är jättesugna på att skära i försvaret. Och eftersom landet legat i krig de senaste … tolv åren sp kan det tönkas svårt att rusta ned ett försvar man är direkt beroende av för att ”vinna” krig. Samtidigt, Nordkorea testar långdistansrobotar. Ska USA svara med att rusta ned? En rätt enkel politisk poäng att plocka i presidentkandidatdebatter. Sen argumentet om bank-bailouts tänker jag inte ens kommentera. Det är, så att säga, urbota dumt att påstå att en ekonomisk doping som ledde till att hundratusentals amerikaner fick sina livsbesparingar räddade och som dessutom, på kort sikt, räddade världens ledande ekonomi skulle lämnas därhän för att vi ska kunna placera EN snubbe på mars inom 20 år. Hade man inte skjutit till pengar till bankväsendet, då hade troligtvis kostnaderna för att bygga upp ett samhälle där folk inte har några ekonomiska resurser över huvud tagit blivit än större än de bailouts som faktiskt gjordes.
Tobias N says
Well, orkar inte ge mig in i någon debatt men du är medveten om att hela NASAs årsbudget motsvarar knappt 2 månaders krig i Irak? Eller att NASAs budget minskat konstant sedan 1988? Eller att USA själva valde att invadera Irak med hjälp av falska bevis? Eller att om man inkluderar bidrag och rehabilitering av veteraner så motsvarar ett års försvarsbudget alla pengar NASA fått någonsin?
Anonym says
För det första vill jag bara be om ursäkt för att jag höjde tonläget. Inte meningen.
Men jag tror vi talar om olika diskurser.
Det jag syftar på är att det vore politiskt självmord att förespråka en markant ekonomisk bantning av försvaret till förmån för NASA. Det krossar vem som helst i en politisk debatt. Och som ju Neil de Grass tyson själv säger här: http://www.youtube.com/watch?v=YnsbZzJ2H_k&list=PL8EA4F5CA6061B5D3&index=8 – Det handlar inte vem som vet eller kan mest, det handlar om vem som kan argumentera bäst. Att mena att NASA med sina rymdexpeditioner ger mänskligheten hopp är ett mjukt och tämligen abstrakt värde. I en politisk debatt skulle det lätt kunna slås ut med argument om hårda konkreta värdeladdade argument som ”hotar att döda amerikaner om vi drar ned på försvaret”. Och hotbild. Nja, mig veteligen det enda landet i världen som har ett uttalat kärnvapenhot emot sig. Räcker det?
Obama har talat om att avsluta kriget, inte att skära ned på försvaret.
Jag vet mycket väl om de förutsättningar du talar om, Tobias. Här är ju dock frågan hur mycket försvaret skulle ha emot att man minskade anslaget mariginellt. Men just med tanke på att NASAS budget är så liten i jämförelse med försvarsbudgeten kanske det är värt att fundera på vilken av de båda organisationerna som har störst politiskt inflytande och vikt.
Varm frotté says
Vad betyder ens ”världens största hotbild”? Skulle amerikaner alltså löpa störst risk att dö i terrordåd? Källa på det?
Och jag tvivlar på att det är en ”enkel politisk poäng” att tala för nedrustning i USA, Obama har ju snarare justerat sin politik åt hökarnas håll för att öka sina chanser i kampen om mittenväljarna.
Vad gäller argumentet om bank-bailouts, som du inte tänkte kommentera, men likväl kommenterade, så har du säkert rätt. Men så skrev jag inte heller att den borde ha stoppats, jag nämnde den bara för att belysa hur liten Nasas budget är, relativt sett.
Albin Wesley says
Personligen tycker jag att ni oftast tillför något relevant och intressant även i metapratet, men nördgrejerna är ni överlägsna på, varför merparten av tid bör gå åt till det.
Angående senare SF tänker jag att det är samma idéer nu som för hundra år sen. Liksom framtidsdystopin i en Andrew Niccol-film säger väl i princip samma sak som den i Wells Tidsmaskinen till exempel. Förvisso tar mycket modern SF formen av pastisch på typ 2001 och Alien i och med Sunshine, Event Horizon och så vidare, men sällan utan att tillföra något nytt också. Sen finns ju fantastiska filmskapare som på indienivå förverkligar sina drömmar i fantastiska filmer, typ Ink.
Anondod says
Det som möjligen utvecklats mer inom SF de senaste tjugo åren eller så är väl transhumanismen. (Det finns säkert föregångare där också men jag tror inte det varit något stort tema förrän Charles Stross och hans gelikar drog igång det på allvar.)
Den stora anledningen till att det är så lite rymdoptimism i modernare SF är nog att det vi lärt oss sedan sextiotalet är att det är skitjobbigt att ta sig någonstans i rymden. Med den teknik vi har nu och den vi kan rimligt gissa oss till finns det inget realistiskt sätt att ta sig ens till närliggande stjärnsystem, så all SF som bygger på att rymdresor är som att segla över Atlanten eller lättare går bort från ”spekulation om möjlig framtid” till ”rent hittepå”. När rymdresandet begränsas till vårt eget solsystem är det inte lika sexigt längre så då får man fokusera på annat, som hur tekniska framsteg påverkar oss som människor och samhället i stort (som ändå lär bli relevant om någon lyckas lista ut ett sätt att lura sig runt relativitetsproblemen).
Spacetaxi says
Angående tekniska landvinningar med ”intelligenta” produkter så tror jag tar väldigt lång tid för större programmerade system att mogna… program idag känns väldigt mycket som alfons helikopter
tar nog många generationer innan det blir fresh …
på tal om serien äkta människor så blir man bara sjukt besviken på att de inte skickar ut sina hubotar för att bygga ett självförsörjande hus/samhälle
dåliga hubotar
Thomas Wreiner says
BBS-avsnittet! Ja!
Magnus Edlund says
När SVT körde ”Äkta människor” i fjol var det många som livetwittrade till varje avsnitt. Samma sak med ”Downton abbey” och ”Homland” nu nyligen. Tweetsen brukar iofs inte ha någon direkt verkshöjd, utan mera bestå av ”ÅH NEJ!”, ”JAG DÖÖÖÖÖR!” och ”Fan vad jag vill ligga med x”.
Intelligent tvdrama-twittrande kanske är den enda lediga nischen i sociala medier just nu. =)
Clay says
Det största kapet jag läst om är ett klassist ponzibedrägeri som drog in över 50,000$ för något år sedan. Dock så började ju allt självklart på en betydligt mindre skala och här följer lite trevlig läsning från dess tidigare dagar där man får följa en vanlig snubbe som bestämmer sig för att ta vissa genvägar till förmögenheten. Blir inte en mer isolerad plats och okänd fara än de outforskade galaxerna i EVE ska också sägas!
”This is a story of deception, intrigue, and doublecrossing. It is a story of liars, bandits, and greed. It is a story of the worst of the human condition, and how the motive for profit will drive a normally nice guy to the deepest depths of evil and betrayal.
This is the story of my life in Eve Online.”http://www.wirm.net/nightfreeze/part1.html
Neuros says
Angående science fiction och ”stora idéer”: jag har lagt märke till att om man besöker bibliotekens science fiction-avdelning och tittar efter svensköversatt SciFi verkar det som om den stora utgivningen i princip upphört första halvan av 80-talet! 60-70-tal verkar sannerligen vara en guldålder för utgivningen på svenska! Känns sorgligt att besöka sitt lokala bibliotek och se att de SKÄNKER bort Christpher Priests ”Inverterad värld” i nån boklåda.. Samtidigt lånas ju uppenbarligen många av de gamla gula 70-talsbanden ändå ut år efter år, så intresset kan inte vara helt dött.
SciFi inom filmen har dessutom de senaste 20 åren (med vissa lysande undantag: Moon t ex) i princip varit actionvåfflor med fernissa, där rymdmiljön i princip är sekundär och skulle kunna flyttas till en ubåt eller annan miljö utan att påverka handlingen. ”I am legend” är ett bra exempel – där handlingen efter andra halvan blir begränsad i tid och rum till en actionfylld hålla-fortet-story om nån som under några timmar ska slåss mot monster. Många moderna Scifi-filmer är just såna, det episka tas bort till förmån för spänningsmoment och action. Jag tycker inte om det.
Anonym says
Dom upphörde att ta in nyheter när Sam J Lundwall och Delta slutade att översätta.
Anonym says
Då kan man undra varför ingen tog över efter Sam J Lundwall och Delta. Eller var all den där utgivningen en ren förlustaffär?Man tycker det är synd att det iaf inte sker någon nyutgivning av klassikerna. Philip K, Clifford D. och grabbarna.
Magnus Edlund says
SF har väl aldrig haft någon stark ställning i Sverige, och jag har en känsla av att Lundwall inte direkt tjänade storkovan på att översätta och ge ut ”Barney Tidfarares saga”.
Neuros says
Jo det tror jag (att SF haft en stark ställning i Sverige) – på 70-talet. Och att den stora utgivningen av SciFi på svenska speglar att intresset för SF var större även utanför Sverige på den tiden. Det var ju inte bara ”fina” Sam J Lundvall-titlar som utgavs, även storheter som Philip K Dick gavs ju ut i rena pulp-utgåvor. Vi hade även massa kiosk-scifi-pocket som inte skulle vara möjliga idag. Skillnaden är att idag marknadsförs inte ens böcker som egentligen är SciFi som SciFi. Jag antar att det inte anses ”sälja” med SciFi länge? Tänker mig t ex. att romaner som Virdborgs ”Kall Feber” / Svart krabba” eller Atwoods ”Oryx och crake” skulle marknadsförts med mer SciFi-greppet om de kom då jämfört med nu. Idag gömmer den sig SciFi bland annan litteratur snarare än står för att den är vad den är. Man kan ju även exemplifiera med Hunger games. Det är ju inte direkt nåt som folk omnämner som SciFi fast den egentligen är det
Magnus Edlund says
Försäljningsmässigt gick det (nog?) bättre på 70-talet, men rent statusmässigt har det nog varit lika illa mest hela tiden.
Angående fantasy vs scifi är denna försäljningsstatistik extremt intressant: http://blogs.publishersweekly.com/blogs/genreville/?p=2251
Anonym says
Det är klart att det inte finns en efterfrågan på androidbaserade kylskåp, men om man frågade folk för fem år sen om de behövde internetanslutning i sin Tv hade nog de flesta svarat nej.
Och såklart så har ju Samsung redan utvecklat denna produkt
http://www.amazon.com/Samsung-RF4289HARS/dp/B004XQHBHC
(prissänkt tom!)
Svårt att tro att de får ett genomslag i sin nuvarande form dock.
Det hjälper väl inte att det är ett ickestandard 90cm missfoster till side-by-side med franska dörrar.
Det enda jag kan komma på som är anpassat för svensk marknad är Gorenjes Pininfarinaserie, där de byggt in nånting som verkar vara en ABC-80 i dörren..
Micke says
Om jag inte missminner mig så finns det bara en server på EVE online. Och allt som inte är hackande eller exploits är ok. Man får luras, griefa, ”corner the market” etc för det ingår i spelet. Dom som gjort spelet godkänner det, rymden är kall och hård.
Tobias N says
Mycket möjligt. Har aldrig spelat EVE Online, och kan ha blandat ihop detaljerna helt med Anarchy Online. Det var en kompis som berättade för mig om att en hel värld i något av spelen höll på att kollapsa pga något slags rymdkonglomerat.
mr bojangles says
efterlyser ett specialavsnitt om EVE! ring in nån nörd som sitter inne på sjukt mycket bra EVE-anekdoter och kör en lång intervju och diskutera! har inte heller spelat det (testade i några timmar men jag har verkligen inte tålamodet alltså), men historierna det genererar, och passionen fansen har för spelet gör ju att man bara måste älska det
clay says
Jag tror du tänker på operation burn jita där den civiliserade världen as we knew it stod i lågor. Googla och förundras.
ChrisMaximum says
Snart kommer ju en tv-serie som i samband med serien även lanserar ett MMO. http://www.tvserieguiden.se/2013/01/defiance-ny-multimediaserie-fran-syfy/ Tyvärr tycker jag korsbefruktningar som det här oftast slutar i pannkaka, men den lilla nörden i mig slutar aldrig att hoppas.
sic_ says
Påtal om twittrande kylskåp så har jag inte sett något men det finns en kaffebryggare som twittrar på Chalmers https://twitter.com/ETAs_Kaffebrygg
Brempi1 says
Man kanske ska komplettera listan över Fringeavsnitt med avsnitt s1e15.
Daniel says
Chicago!
Milton Friedman says
Iofs inte lyssnat än. GULDAVSNITTET? 🙁