2012-11-16: Den här veckan går sista »Twilight Saga«-filmen upp på biograferna, och med anledning av det sätter Obiter Dictum tänderna i en god gammal vän: vampyren. Varför fungerar vampyren så bra som varelse i historieberättande? Vilka drifter inom oss är det den omättliga hungern efter blod tilltalar? Vidare synar vi originalmanuset till »Prometheus« och funderar på vad som hänt om de inte släppt in en man som ägnat hela sitt liv att samla popkulturella referenser i projektet. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes.
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Första filmen i floppfilmscirkeln är »The 13th Warrior«. Jon Spaihts originalmanus till »Prometheus« (eller »Alien: Engineers« som den hette då) läckte i veckan (Billy säger i podcasten felaktigt att den lades ut på filmens officiella sajt). Den innehåller en del stora skillnader gentemot Damon Lindelofs slutmanus. »World War Z«-trailern lämnar en del att önska.
Inför »The Walking Dead« gjorde vi ett specialavsnitt om vampyrens kusin zombien. Gary Oldman gör en lysande plågad greve i Francis Ford Coppolas »Bram Stoker’s Dracula«. Justin Cronins »The Passage« är en perfekt vampyrthriller.
POST SCRIPTUM: Billy tipsar om kortfilmen »Suckablood«. Tobias tipsar om mötet mellan Angry Birds och Star Wars
bug says
Är det bara jag som redan är trött på Lindelof backlashen ? Tycker inte hans problem är att han bygger upp mytologier som han inte kan leva upp till, problemet med slutet av Lost och Prometheus är väl mer att han misslyckas med att skapa starka, trovärdiga karaktärer som får oss att bortse från mytologin. Det som fick första säsongerna av Lost att funka var ju lika mycket att karaktärerna utvecklades samtidigt som mer och mer konstiga saker rullades upp. När mytologin tar huvudrollen får man Silmarillion i stället för Sagan om Ringen.
David says
Ja, Buffy! Eller ett Whedon-avsnitt, överhuvudtaget, hade varit åh, så gutt. Jag vill höra kritik jag själv är oförmögen till att ens tänka.
Brempi says
Visste ni att Keith Richards har sågat en recension Billy skrev? http://www.youtube.com/watch?v=B9BPKnkKRbY
Billy R says
hahah inte sett. mkt bra. men Märta-nyheten var roligare.
Brempi says
Eftersom jag aldrig sett Märta så är ju frågan om hon finns. Klassiskt filosofisk fråga
Neuros says
Det känns som om vampyrer hade förtjänat ett eget avsnitt. Det finns ju så himla mycket att hämta ur vampyren i populärkulturen, och i fiktion överlag. Vampyrismen erbjuder ju som ni var inne på ett pärlband av analogier med mänskligt beteende – Tonåringen/ Gothen som älskar tanken på en varelse som är uppe på nätterna och är ensam. Konstnären som ser Utvaldheten och Utanförskapet, den melankoliske som ser det tröstlösa i evigt liv där man kommer överleva alla man älskar… Analogin med sex förstås , homosex i True Blood – men även missbruk (”The Addiction”) – vilka är vakna på nätterna, bleka och ständigt hungriga efter sin grej? Pundare! Osv osv. Himla rik figur, vampyren – jämfört med Zombien.
Åke Forslund says
Jag är skeptisk till World War Z, känns som det mest kommer vara namnet som kommer vara det som används från boken. En massa korta berättelser från ”verkliga livet” från världens alla hörn är väl det som ger boken sin charm och att föra över det konceptet till långfilmsformat låter svårt. Trots detta hoppas jag bli överraskad och de lyckas transformera konceptet till något bra på vita duken.
Kortfilmstips: The geographical explorations of Jasper Morello: http://www.youtube.com/watch?v=vORsKyopHyM
Inte lika söt som *Sucka blood* men längre istället =)
Axelvinterpersson says
jag hoppas Billy kan släppa Prometheus snart. det vore bra för lyssnaren men framförallt för dig, Billy.
Ser fram emot 13:e krigaren-avhandlingen. Jag säger bara Sven Wollter som ”Hrogthar”, vikingkungen! (det enda jag minns från den filmen)
Apropå det, när Tobias pratar om alla 90-talshunkar i En Vampyrs Bekännelse glömmer han just Antonio Banderas.
Brempi says
Tänkte också på att han missade den hunken. Försökte visa den filmen för en twillight-frälst kompis, hon sa att den var dålig…
Billy R says
jag ska släppa den. är bara fortfarande så KRÄNKT.
Satan says
Kort avsnitt tycker jag! Att Billy inte vill ha över en timme förstår jag, men 58-59 minuter håller ert samtal för , helt klart”
Robin says
Jag har en konstig affektion till ”Near Dark”. Vampyr-road movie från sent 80-tal av Kathryn Bigelow. Starka band till Aliens då både Lance Henriksen och… Vasquez är med.
Stee van Cleef says
grym film.
Anonym says
..och varför så skeptisk till World war z?
blev peppad av trailern jag.. fast jag är nog mest en sucker för A10 warthogs..
Anonym says
jag blir glad att ni (eller iaf billy) äntligen sett ljuset vad gäller prometheus. såg också igenom den på nytt för några veckor sen och satt också denna gången och svor över kvaliteten.
btw.. efter att ha lyssnat på er alien- och prometheus-pod igen.. jag har betydligt mindre problem med att köpa koordinat/lägga-bas-nära-alienskeppet i Aliens (tvåan) än att de flyger rakt på räta linjer i prometheus.. och det bara sekunder efter att ha brutit igenom atmosfären.
Det ”fina” med prometheus har jag också problem med.. har vi inte tröttat på new zealand/LOTR/hobbit-natur snart?..
Brempi says
jag vet ett träsk i Finland som är väldigt filmiskt
Anonym says
har inte Tarkovskiy redan varit där..?
Albin Wesley says
Vampyrer hade förtjänat ett helt eget avsnitt känns det som. Nu vet jag i och för sig inte om ni har sett igenom hela Buffy, exempelvis, men det finns mycket intressanta analyser att göra där. Kindred måste också nämnas när det gäller vampyrer, Aaron Spellings urtjusiga drama baserat på The Masquerade-mytologin. Och Blade är råball också förstås. De förtjänar helt enkelt ett avsnitt liknande Zombie-episoden ni gjorde!
Erik Lindenius says
Dessa två problem har jag med Twilight (filmerna): 1) Bella. Jag kan se hur Bella tilltalar tjejer som kan identifiera sig med henne. Som kille är det däremot helt obegripligt hur en tjej, som inte förmår göra annat än sitta och ha ångest, får två hunkar som slåss om henne. Det finns ingenting som gör henne intressant: inga förmågor, inte social, inte glad… 2) Fluffet. Vi måste, nej, jo, nej, jo, nej vi kan inte, jo, nej, jo vi måste, nej, jo, nej vi kan inte, jo, nej… kort sagt, de kommer ingenstans under en timme, sedan slåss de i slutet. Film 2 till 4 skulle lätt kunna klippas ihop till en film.
Billy R says
ohhh men med 1) är det ju helt och hållet en smaksak. jag skulle sååå bli kär i Bella om hon gått mitt gymnasium. men så är jag iofs ingen hunk som kutar omkring i jeansshorts hela tiden, heller. så du har rätt, det kan vara ett plothole.
strambergare says
Att gå ut med att man gillade puckade brudar i gymnasiet måste ändå räknas som att passera någon slags gräns. Eller är det bara jag som är lite pryd?
aweinfors says
Det är ändå förvånansvärt lite fluff i filmerna jämfört med böckerna. Efter första boken är det ju bara hundratals sidor med samma tjafs. ”Gör mig till vampyr!” ”Nej!” ”Jo” ”Om du gifter dig med mig” ”Nej!” ”Jo” x 10 000. Och så tänker jag att det är lite märkligt att vara helt ok med att bli förvandlad till en odödlig varelse med hunger efter människoblod men tycka att det där med giftermål är jag väl ändå lite ung för. Med detta sagt så blir ändå böckerna lite underhållande på ett b-filmssätt medan filmerna mest är trista. Jag hoppas dock att det blir en riktig slutbatalj i sista filmen. I böckerna (spoiler alert) bygger de ju upp till den i 600 sidor för att sen sluta med att elakingarna kommer dit och pratar i 50 sidor innan de går hem.
theGranerator says
Känner mig en smula petimeteraktig i det att the Clash bildades väl typ 76 och Thatcher kom väl 79. Den politik som efterhand refereras till som den kalla Thatcher tiden kom väl senare 81 och framåt och då var det väl mest Billy Bragg som kämpade på med brittisk politisk musik. Eller, mina minnen är vaga här, the Specials hade väl någon samhällskritisk udd här. Tidiga 80 talets Engelska pop var väl annars New Romantics och mycket kan man väl säga om den genren men speciellt politisk var den nog inte. Kanske var det reaktionen mot Thatcherismen. Punkvågen började under Labour och den lågkonjunkturen.
Brempi says
80-talsreaktionen var väl brittisk indie? (the smiths etc) som sen gav 90talets brittpop
Wreslarn says
Kräver t-shirt med texten: Jag har ägnat hela mitt liv till att samla popkulturella referenser.
Billy R says
Insåg efter att jag gjort mig rolig över det där att det nog är lika giltigt för undertecknad. Jag har all förståelse för stackars Damon.
Axelvinterpersson says
jag är glad att ni tog upp Damon. i några avsnitt har jag hört er skicka lite gliringar åt hans håll (med all rätt) men aldrig riktigt vetat säkert vad som har varit ”grejen”. skönt med upplysning.
Rikard Andersson says
Vore ju lite fin crowdsourcing till odpod!
Stee van Cleef says
jag tror vi skulle kunna vara några som skulle slanta faktiskt ifall nån styr. 🙂
Silver Doe says
Apropå Justin Cronin och hans dotter: det här lilla guldkornet, en pappa som genom some (vad jag som superlekman väljer att tro) ganska avancerad hacking ger Link ett könsbyte i »The Legend of Zelda: The Wind Waker« för sin dotters skull. http://exple.tive.org/blarg/?p=3274&buffer_share=b4e6a&utm_source=buffer
Billy R says
Fantastiskt!
elegansen says
Vad innebär obamas seger för populärkulturen? Mer Big Bird i rutan, såklart!
Fia says
Vilken hiphop nu är det ni tycker är så bra?
Billy R says
Jag sätter ihop en Spotify-playlist och postar här i kväll!
Fia says
Billy du är för go. <3
Billy R says
Här är en liten lista med det som jag lyssnat väldigt mycket på i sommar och höst. http://open.spotify.com/user/billyr/playlist/0XvnSHH3teHZEsDE0ZKIql
Vispen says
Parantes: Kolla in Dr Syntax nördvänliga senaste platta, som bygger på referenser och citat från Edgar Wrights filmer. Dr Syntax – A Slice of Fried Gold