2010-05-07: Vi har sett »Iron Man 2«, den senaste i raden av superhjältefilmer. Och många, många fler väntar runt hörnet. Vad är det som skapar människans behov av att berätta och lyssna på historier om starka personer med goda intentioner, allt ifrån de gamla sumeriska gudamyterna till dagens serietidningsfilmatiseringar? Är det helt självklart vem som kan klassas som »superhjälte« och vem som bara är »hjälte«? Vi reder också ut om superhjälten fyller ett andligt tomrum i dagens sekulariserade samhälle, avslöjar vilka serier vi skulle offra en arm för att få se som filmer samt ger facit till vad som skulle hända om en riktig masked vigilante plötsligt skulle dyka upp i vårt samhälle idag.
Klicka för att ladda ner eller, ännu bättre,
prenumerera på podcasten via iTunes.
Du kan också lyssna på den direkt här:
[audio:http://odpod.no-ip.org/Obiter_Dictum-2010-05-07-Avsnitt_08.mp3]
Avsnittets länkar:
DEL 1: Boken av Danny Fingeroth som citeras heter »Superman on the Couch: What Superheroes Really Tell Us about Ourselves and Our Society«. För en närmare analys av superhjälten som religiös figur rekommenderas The Gospel According to Superheroes: Religion and Popular Culture av B. J. Oropeza. Artikeln där Frank Miller talar om superhjältarna som den amerikanska mytologin finns i Vanity Fair. Nämns gör även trailern för »A-Team«, superhjältar eller inte?
DEL 2: TV-serien som efterlyses är »Gotham Central«. Om man vill göra det omöjliga och försöka hålla koll på vad som händer med kommande serietidningsfilmer rekommenderas comicbookmovie.com. YouTube levererar givetvis de obetalbara ögonblicken från »Big Bang Theory« när Sheldon är Green Lantern. Billys dröm är en filmatisering av »Kingdom Come«.
POST SCRIPTUM: De fem filmerna med samma dialog som Philips låtit spela in finns online och heter »Parallel Lines«. Missa vid Jupiter inte den omklippta dramaversionen av George Costanza.
Andréas Nordh says
Jag har precis börjat lyssna på Od Pod och hittills har jag varit riktigt nöjd, men även om det har gått över två år sedan det här avsnittet så måste jag protestera mot er diss av bristen på kvinnor med rejäla krafter hos X-Men/Fantastic Four.
Hade Sue Storm enbart kunna göra sig osynlig hade jag köpt att det är hyfsat meh, men det är hennes kraftfält som är riktigt bra. Dels går de att använda som skydd och dels går de att använda som vapen. Jag skulle vilja påstå att hon är den som är den mest kraftfulla av de fyra.(En annan fördel med hennes krafter är hon är den som förblivit mest ”normal” i utseendet.)Och när det gäller X-Men finns det två riktigt bra exempel i Wanda Maximoff (Scarlet Witch) och Jean Grey. Problemet för dem är väl att de har/hade svårt att kontrollera sina enorma krafter vilket ofta har lett till lite väl stora problem. Nu är visserligen inte Wanda på omeganivå, men eftersom det inte riktigt krävs för hennes krafter så är frågan om inte de är de två mest kraftfulla mutanterna. (Inte nödvändigtvis de bästa eftersom de har problem med kontrollen av krafterna.)
Lftrdc says
Har ni läst ”The Boys” serien?
Hett tips om man är intresserad av problemen som kan uppstå mellan superhjältar och vanliga människor 🙂
Barnförbjuden.
Tobias says
Ser vid en snabb titt intressant ut. Upplägget låter lite som Heroes men jag antar att The Boys are fler och råare bottnar?
mattias says
”gotham central” skulle bli en superbra tv-serie! vart finns namnlistan jag kan skriva på?