2015-02-06: Nya uppgifter framkommer kring Kennedy-mordet men spelar det längre någon roll vad som är fakta och fiktion? Och vad är det som gör just Kennedy-mordet till en perfekt grogrund för konspirationsteorier? Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS).
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Trailer finns för Netflix »Daredevil«. »Jupiter Ascending« är den senaste i raden av filmer som oförklarligt klämmer in majsfält. David Slawson har berättat om sin medverkan i Warren-kommissionen. Att börja nysta i Kennedy-mordet är enormt, men ett ställe att börja på är Zapruder-filmen. Kan vi köra en kickstarter för en re-enactment av Larmcentralens radiotrafik vid Palmemordet?
bug says
Först: Billys referat var fantastiskt, varken mer eller mindre.
Sedan tycker jag det verkar som om ni bedömer superhjältarnas TV-potential efter filmerna, som ju alltid måste ha en rädda-världen story. Men serier som spindelmannen och just daredevil är sköna eftersom de tog ett bakgateperspektiv. Daredevils nemesis är ju en ingen superskurk i vanlig mening utan bara en ovanligt brutal gangsterboss, och han blir snarare knivskuren av langaren på hörnet än utsatt för en intergalaktisk invasion. Just därför kan han funka på TV, hoppas jag i alla fall. Fast hans dräkt som den är i serien är nog svår att göra något vettigt av.
Billy R says
Sant! Grejen är bara: jag är helt för en nedtonad superhjälteberättelse (älskar ju Gotham Central etc). problemet är att de sällan lyckas hålla sig till det pga finns en förväntan om storslagenhet. så de landar i ett mellanland där de försöker göra feta grejer men har inte budget till det och så blir det rätt fattigt. Men jag kommer kolla Daredevil, absolut! Det känns bra.
eternal_panda says
Jag älskar alla Billys imitationer, men Birre var absolut högsta klass!
Men har det alltid varit så att Billy gjort imitationer? Som jag minns det (tänker ej verifiera) så tar the imitation game fart efter frågeavsnittet. Min teori: Det personliga tilltalet har ”öppnat upp” en dörr till imitationens sköna konst. Stäng inte den dörren Billy, det är jättekul! Inte minst för att jag själv älskar att re-enacta larmcentralssamtalen från p3 dokumentär. ”Det är en stakare som har blivit skjuten, de säger att de är statsministern” ”å fan”.
Billy R says
Haha jag tror första gången var i något avsnitt när jag spontant gjorde en ”bror duktig”-röst och Tobias uppmuntrade mig att göra den igen avsnittet därpå. Det öppnade någon slags dammlucka. Men seriöst.. Jag måste vara återhållsam med det. För jag KAN ju inte imitera egentligen. Om ni hejar på mig så att jag börjar tro att jag har en oförlöst komiker i mig så kommer det här sluta i totalhaveri. 🙂
Rotve says
Ang Daredevil och färgskalor och färgskalor i popkultur i största allmänhet: så har jag en dröm som blivit allt starkare med åren: den filterlösa filmen. Speciellt historiska filmer. Jag vill ha en historisk film med mycket utomhusscener, mycket grönska och blå himmel och riktig färgåtergivning! Jag hatar att samtiden ska lägga blå eller gulaktiga filter på allt , eller att det anses liktydigt med filmiskt om något går i en stålgrå-blå-gul färgskala! Speciellt förtjust tycks man vara i att historiska dramer ska gå lite åt gult. All utomhus känns inomhus, allt liknar en datorgenerering. Mer utomhus, blå himmel, inga filter i fantastisk och historisk film. Slut rant.
bug says
Har du sett BBC 2:s version av Wolf Hall (går nu, tre av sex avsnitt sända) ? Den känns skönt okonstlat och nästan lågbudget. Fint filmad, men med en naturlig färgskala …
https://www.youtube.com/watch?v=FFIz70StmpU
Rotve says
Hmm. Tack för tipset. Lite väl mulet bara. Kanske är det egentligen inte den filterlösa filmen jag är ute efter utan mer.. ja. mer våld och lidande i solig utomhusmiljö. Mer blå himmel säger jag i alla fall. Klarblå himmel och blod. Inga jävla gultintande eller lila himlar.
bug says
Jaså, murrig BBC-stämning duger inte ? Nä, då vet jag inte om jag kan hjälpa dig.
På tok för mycket text says
Jag tror bestämt att ”min vän Tord Hall och jag” har fått sällskap av Birre. Det börjar arta sig till en riktigt trevlig samling äldre män i telefon, det här. Hög Odpod-poäng på det.
(Att det är majsfält i Jupiter Ascending är inte så jättespännande, om vi ska gå utifrån vad som händer i filmen. Misstänker att Wachowski-syskonen slängde in det för att få publiken att fnissa/nicka lite igenkännande, av anledningar som är uppenbara för den som bemödar sig med att faktiskt se på filmspektaklet. Plus det Tobias sade om platta fält och ståtliga städer, samt att Lana och Andy verkar älska kontraster. Om vi däremot går utanför filmens värld så snubblar vi däremot direkt på en intrikat konspiration. Ty vi lever alla i det nordamerikanska majsfältets sci-fi-årtionde…).
gurkmagister says
Min egna teori om Kenendymordet är att det var (givetvis) ett inside job. Dvs, det var han som sköt sig sjäv.
Billy R says
!!!!!
Cecy says
Vad har maple syrup med majslobbyn att göra? Maple är lönnträd och förknippas framförallt med Kanadas skogar, knappast USAs majsfält
Tobias N says
vem sa maple syrup?
Anna Davour says
Det gjorde Tobias, ca 17 minuter in 😉 Men det var väl en felsägning för corn syrup skulle jag tro. High fructose!
Tobias N says
för mycket ren majsstärkelse i blodströmmen antagligen.
Jakob Tornberg says
Jag tror att en väldigt viktig del av konspirationerna är tendensen att justera och selektera information utifrån ifall informationen passar in i den världsbild man har. Inom psykologi kallas det anchoring bias – information bedöms utifrån ifall den passar in i en befintlig idé, världsbild eller information (ett ankare). Så om man har en väldsbild – ett ankare – som premierar hemlighetsmakeri, konspirationer osv så kommer den informationen som tillkommer att selekteras och bedömas utifrån hur väl den stämmer överens med ankaret.
För just Palme-mordet så blir det ganska påtagligt tycker jag: vi har nog kollektivt en bild av att något är konstigt med utredningen och med själva mordet. Därför selekterar vi information som passar in i det antagandet – utifrån hur väl det stämmer överens med vårt ankare (att något har gått fel). Den informationen som talar stämmer överens med bilden av att något är fuffens bedöms som mer trovärdigt och med mer värde än den som inte stämmer överens med det. Det är en väldigt vanlig tumregel, som oftast leder en rätt. Oftast.
Alex says
Superhjälteadaptionerna gör överlag precis tvärtom mot serierna och använder den civila identiteten och -världen alldeles för mycket. Det är ju bara att se hur de ska dra av sig masken stup i kvarten medan jag känner som Black Cat i 80-talsspindeln, vänder bort blicken och vill inte se människan bakom. Det ska grundas i verkligheten hela tiden men det är ju inte det vi (jag) är där för. Det är privatliv där superhjältande sipprar in istället för tvärtom. De lyckas inte (hittills) bygga en värld där superhjältarna känns naturliga utan de är alltid en anomali. De har liksom börjat med dekonstruktionen utan att ha något att dekonstruera.
När tex Marvel (tänker typ Hawkeye) gör grejor med ”vardagsglappet mellan events” så funkar det men det är ju för att kontrasten finns.
Ostens hus says
Bra avsnitt! Odpod har varit i fin form hela vintern. Hög högstanivå och mycket underhållande lägstanivå. Tack och bock.
Bombmannen says
Alltså… mer Palme nu.
The Big Lost says
Instämmer! En febrig timme vild spekulation och spontan amatörradioteater kan man väl få?
Dawwe says
Ett crossover-avsnitt med Palmemordspodden? Pod-formatet är som gjort för korsningar men är mig veterligen väldigt ovanligt. Att man gästar varandras pod:ar sker hela tiden men synkroniserade sändningar vore något nytt.
Billy R says
You had me at ”febrig”.
isabelle lundqvist says
Men ååh…av anledningar har jag varit jättepepp på Jupiter Ascending men är lite rädd nu att det bara ska bli en nu John Carter.
Får nog reconsider om det är värt biopengar.
Manuel usla gigolo says
Earwolf är ju ett tydligt exempel på den här podcastmediehusgrejen på andra sidan atlantiska oceanen
Magnus Edlund says
Oerhörd pepp inför Daredevil. Hoppas de hanterar hans blindhet/sonar på något smart sätt.
Sara Blomstrand says
Blev rörd när ni hyllade Stickpodden! Får jag säga att det var oväntat? Ni och stickpodden är mina bästa poddar, som jag avnjuter 100% troget. Och för att förlänga listan om vad en kan göra under podlyssnande, som gör podformatet så bra, så bör förstås stickning adderas.
Billy R says
Stickpodden är ren geni, exakt det som podcastformatet var menat att användas till ju. Ja, jag känner att stickning är något jag borde närma mig mer. Antingen det, eller sitta och gör små dockhusmöbler som Lester i The Wire. Fast jag känner att båda kanske funkar bäst om de sker på arbetstid, så först behöver jag hitta mig ett sömnigt kommunjobb nånstans vid ett skrivbord där jag kan sitta och gömma mig.
Sara says
Det kan eventuellt, beroende på sömnvanor hos En Liten, hända att du har precis rätt förutsättningar för slika hobbyprojekt…. om du ska vara föräldraledig. Kan av egen erfarenhet säga att både stickning och minyatyrhobby (warhammer i mitt fall) lätt kan blomma upp i en babybubbla. Lycka till med barnet, stickningen och miniatyrerna (mest med barnet förstås)!