2013-06-28: Förra veckan gjorde vi comeback. Den här veckan rundar vi av säsongen. Tvära kast när Odpod går i mål med ett temaavsnitt om filmformen vi ständigt återkommer till: dokumentären. Det blir snack om autenticitet, hisnande historier, formregler, den jobbiga verkligheter och hisnande historier. Dessutom massor av tips och tio av de bästa dokumentärerna någonsin. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS).
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR: Dokumentärerna som nämns i avsnittet är: The Invisible War, The House I Lived In, Dancing In The Street, Bowling For Columbine, The Greatest Silence: Rape in the Congo, Saving Face, Nanook of the North, The Prodigal Sons, Gasland, Queen of Versailles, Born In Brothels, Magic And Bird, Senna, Ecstasy of Order: The Tetris Masters, The King’s Ransom, In The Matter of Cha Jung Hee, Capturing The Friedmans, The Staircase, In the Heart of Darkness
Tobias fem: Grey Gardens, Hoop Dreams, The Thin Blue Line, The Interrupters, F for Fake
Billys fem: Amarillo By Morning, When We Were Kings, My Reincarnation, King of Kong, Beyond the Mat
Olov Livendahl says
Jag gillar David Liljemarks film ”Jakten på Bernhard”.
Patrik Niklasson says
Hej !Saknar er! Hej då!
Johan Broberg says
Hörredu Billy, visst va de väl du som gillade både Formel 1 och ordvitsar? Själv gillar jag inte Formel 1 så mycket. Tycker spektaklet innehåller för stora spoilers…
http://img121.imageshack.us/img121/335/99887yellow1.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Formula_One_World_Constructors'_Champions
Rolf Ren says
Förr i tiden sades popaganda vara starten på odpodsäsongen. Vad har hänt? Saknar er.
Hispan says
Jag har gått igenom statistiken när podden börjar efter sommaruppehållen. Det vanligaste är nån gång i slutet av augusti/början av september, men förra året tror jag det dröjde till oktober innan den startade. Jag hoppas hursomhelst på ett mellanting mellan dessa två, att den börjar snart!
Jag vill gärna be Billy eller Tobias om att visa godhet att meddela oss ifall ni funderar på att inte återvända alls. Det vore så grymt att låta oss vänta vecka efter vecka till ingen nytta! Det är som man säger om folk som försvinner ”det värsta är ovissheten”.
Billy R says
Vi kommer tillbaka!
brempi says
oroväckande att den här serien går och har ”fantastic episodes”. jag som avfärdade den efter s01e06.
io9.com/is-continuum-juggling-too-many-plots-for-its-own-good-1101207165
<- Spoilers!
Anch0r says
Efter att forskat i bakkatalogen konstaterade jag att ni mer eller mindre förutspådde psys genombrott i avsnitt 22. Eftersom det är lite svårt att veta vad som är värt att botanisera i utgående från rubrikerna kanske en eller annan gammal ringräv kunde rekommendera hörvärda avsnitt?
bug says
Nå ja, någon droppade i alla fall mods-trilogin, men ska jag verkligen vara först med att nämna Koyaanisqatsi, det är väl ändå en obligatorisk referens i OD-sammanhang, och var definitivt min första stora dokumentär-upplevelse. Jo, jag förstår att man kan se det som konstfilm mer än dokumentär, men tycker att den gott kan räknas som båda.
bojangles says
hoppas ni har en fin sommar!
http://www.theverge.com/2013/7/28/4565558/eve-online-biggest-space-battle-in-history
Leonard Abrahamsson says
The Cruise förtjänar att nämnas.
http://www.imdb.com/title/tt0150230/?ref_=sr_1
Stee van Cleef says
är det någon som sett staffan hildebrands ”uppdrag skomakarligan”?
verkar stört omöjlig att få tag på.
den har visats två gånger på svt 1982.
är det nån som vet om man kan vända sig till svt eller nåt arkiv nånstans som privatperson och få tag på den?
Tobias N says
Kollat på kungliga biblioteket?
Stee van Cleef says
jag får bege mig dit på tisdag.
taggad. 🙂
Stee van Cleef says
Äntligen. 🙂
Nu finns äntligen Uppdrag Skomakarligan tillgänglig för allmänheten.
Riktigt bra. Man är ju fast direkt från start med titelsekvensfärden genom biltunneln.
https://www.youtube.com/watch?v=AHddpY9DuoQ&ab_channel=DashcamSWE
Fråga says
Jag kastar ut en fråga här: det är en svensk dokunentär som är från 70- eller 80-tal och handlar om en kvinna som är gift med en fransman, som blir hjärnskakad i en trafikolycka. Han tappar talförmågan och kan bara ge ifrån sig läten. Den måste ha gått på tv ofta, för typ alla 60-talister brukar veta vilken det är.
Vad heter den?
Det är en väldigt sorglig scen i den där filmen där kvinnan berättar för sin hjärnskadade man att hon tänker gå vidare i livet och skiljas, och träffa andra. Hanhar mist förmågan att prata, men man ser att det rinner en tår nerför ansiktet,så han förstår ju nånstans vad som händer.
elegansen says
Smärtgränsen?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%A4rtgr%C3%A4nsen
(Apropå dokumentärer så såg jag nyss Sarah Polleys ”Stories We Tell” på bio. Den var inte bra. Slut på meddelandet.)
Fråga says
Ja , just så hette den. Tack.
Som jag minns det en mycket rörande film. Fast det var 20 år sen jag såg den nu, så jag är nyfiken på att se om den.
Jonas says
Är öppningen från ”The Story of Film: An Odyssey”? Googlade precis på den och blev mäkta förvånad över att Mark Cousins inte är 70+. Trots att jag nästan aldrig tittar på TV så har jag råkat zappa förbi den ett par gånger. Har suttit som trollbunden varje gång.
Emil says
Inledningen med Werner Herzogs underbara berättarröst är från Grizzly Man! 🙂
Emil says
och så börjar Tobias med att dra en line från Mannen i den vita hatten. Odpod i sina rätta takter.
Anonym says
Mina favoritdokumentärer är de där vi som tittare – tillsammans med filmaren – möter en berättelse vars sanning inte alltid är självklar. Först leds man att tro det, sedan att tro det – och i slutänden är det upp till en själv att dra slutsatser
Dokumentären om Friedmans är ett urmärkt exempel. Den sätter griller i huvudet på en. Man förstår ju dels att orten drabbats av en kollektiv psykos, ALLA kan jui inte utsatts av pedofilen. Det är häxjakt. Men samtidigt förstår man att Friedman ÄR pedofil. Och att hans familj är mycket osund. Har han gjort det han anklagats för? Vad är hans söners roll? Är det inte lite skumt att jobba som clown? Har något hänt, eller har det bara hänt i en annan skala? VAD har hänt? Vad är sant, vad ska man tro? Man känner sig helt mörbultad efteråt.
För mig var nog dokumentären av Friedmans en av de starkaste ögonöppnarna för att en dokumentär kan vara så mycket mer än trista talking-heads-dokumentärer a History channel.
Tips: Jag gillar den där Grey gardens-aktiga dokumentären om två danska fd rika kvinnor som ruinerade bodde i en bedagad paradvåning i spanien. Minns inte vad den heter, men den finns på Netflix.
Erik Otterberg says
Tack för en fin säsongsavslutning. Eftersom ingen annan nämnt den ännu, så vitt jag kan se vill jag bara tillägga: Stefan Jarls ”Mods-trilogi”!
Johan says
Jättebra avsnitt. Roligt är att en annan pod i mitt flöde också hade dokumentärspecial den här veckan http://www.tested.com/still-untitled-the-adam-savage-project/ ,slump?
Jag älskar dokumentärer och skulle kunna skriva en hel artikel i ämnet. När man talar om dokumentärer som friar mordåtalade så får man ju inte missa massiva trilogin om the West Memphis Three, https://en.wikipedia.org/wiki/Paradise_Lost:_The_Child_Murders_at_Robin_Hood_Hills.
Jag tycker också att ni missar en typ av dokumentärfilm i programmet, BBC-dokumentären. Alltså typen entimmes tv-avsnitt om intressanta saker. Själv gillar jag naturvetenskap och kan rekommendera allt med https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Al-Khalili ,
På http://www.mvgroup.org/forums/ kan man hitta mycket av den typen, kräver registrering, men jag har aldrig spammats eller störts av den siten trots år av medlemskap. Där finns bland annat en lista som heter ”The Nuclear Age Collection” som innehåller massvis med udda dokumentärer om kärnkraft/-vapen och kalla kriget… Den är svår att söka sig fram till, men här är adressen http://forums.mvgroup.org/index.php?showtopic=18107&st=0&p=117837&#entry117837 .
HBO har också gjort en massa bra dokumentärer, jag har sett några väldigt bra om sociala problem (finns i sjön). Hookers at the point, Black Tar Heroin: The Dark Side, High on Crack Street .
Simon says
Vill även tillägga:
Läser just nu boken We Are Anonymous av Parmy Olson. Riktigt jävla bra läsning. Kan detta vara ett framtida ämne för denna populärkulturella podcast?
Simon says
Körde nyligen en Anonymous/WikiLeaks double feature med dokumentärfilmerna ’We Are Legion’ samt ’We Steal Secrets’. Hacker kultur dokumentär år då dessa två med TPB AFK inräknad har kommit ut inom loppet av ett år.
Måste även tillägga, minus i nördkred eftersom att ni verkar vara hundmänniskor.
Magnus Edlund says
Den fantastiska svenska dokumentären PLÖTSLIGT I VINSLÖV finns i SVT:s öppna arktiv: http://www.oppetarkiv.se/video/1146382/plotsligt-i-vinslov
Billy Bokhylla says
En grym ”blogg” med dokumentärer: http://docutu.be
Idogt says
Jag tycker att dubbelavsnittet av This American Life om Harper High School är fantastiskt bra. Det är ju inte dokumentärfilm, men dokumentärt så det förslår.
För övrigt: ett bra avsnitt. Vi ses på andra sidan sommaren!
bob dobbs says
Riktigt bra avsnitt, värdigt en säsongsavslutning.
Mina tips på dokumentärer som inte nämndes i avsnittet:
* Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse – Eleanor Coppola filmar inspelingen av Apocalypse now
* Dear Zachary – Tårdrypare
* Cocaine Cowboys – Om hur kokainet byggde Miami
* Black Tar Heroin: The Dark End of the Street – Om heroinister i 90-talets San Francisco
john andersson says
OK, en till kommentar nu när jag faktiskt lyssnat på avsnittet. Vad gäller sportdokumentärer tog ni ju upp Kings Ransom. Den ingår ju i ESPN´s 30 for 30 serie som väl är inne på sin 3e säsong nu. De flesta av dem är mkt sevärda men min favorit måste ändå vara Ice Cubes ”Straight Outta LA” som handlar om LA Raiders och deras betydelse för stadens framväxande hiphop-scen. Den finns på youtube. Sedan måste jag nämna den mkt gripande ”Undefeated”, Friday Night Lights fast på riktigt.
john andersson says
Det här är väldigt random (pardon my swenglish). Men jag har några tips som jag tror kan vara till gagn för OdPod-nation. Och eftersom det här är säsongsens sista är det läge att trycka in dem här trots att det inte direkt har med avsnittet att göra.
1) Orphan Black. TV-serie. Bästa sci-fi serien sedan Fringe. Har iof inte kommit så många sci fi serier sedan fringe, men ändå. Det är väldigt bra det här. Skulle gärna höra lite diskussioner om den i nästa säsong.
2) Welcome to Night Vale. Podcast i formen av lokalradio från den fiktiva staden Night Vale, en stad som känns som en blandning mellan Twin Peaks, Derry och Innsmouth. Vi bjuds på ”local weather, news, announcements from the Sheriff’s Secret Police, mysterious lights in the night sky, dark hooded figures with unknowable powers, and cultural events. Turn on your radio and hide.” http://www.commonplacebooks.com/p/blog-page.html
3) Och sedan angående dokumentärer. En av de bästa dokumentärer jag sett (som Eleganten inte redan hunnit nämna i sin mkt uttömmande lista) och faktiskt en av de bästa filmer jag sett alla kategorier, är Deep Water. Handlar om en enkel elektronikhandlare i England på 60-talet som får för sig att segla jorden runt. Precis som Grizzly Man handlar det om hur det går när människans romantiska föreställningar om naturen krockar med hur naturen är i verkligheten. Den är fantastiskt berättad och för bästa effekt bör man inte kolla upp den här snubben på förhand utan gå in i filmen med så lite förkunskap som möjligt.
Trailer här: http://www.youtube.com/watch?v=NDs67LfPYPU
Och nu upptäckte jag att hela filmen finns på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=TtLFM1jASt0 Gör er själva en tjänst och se den!
Nu ska jag sluta svammla. Tack för en fantastiskt underhållande säsong (som vanligt)!
elegansen says
Mina dokumentärtips som inte nämndes i podden. Jag hoppar över de mest kända som gått på bio och så post-Bowlingforcolumbine:
Nyare titlar:
* Over your cities grass will grow (2010) – fantastisk dokuform om konstnären Anselm Kiefer.
* Presspauseplay (2011) – superbt (och svenskt) om den nya medietekniken.
* Murderball (2005) – om amerikanska rullstolsrugbylaget, och ett liv i en stol.
* Dig! (2004) – om Brian Jonestown Massacre och Dandy Warhols parallella karriärer.
* Three Miles North of Molkom (2007) – om newageflumfestivalen i Värmland.
* The Mindscape of Alan Moore (2003) – spännande flum med författaren.
* This film is not yet rated (2006) – om censuren i amerikansk filmindustri.
* Side by Side (2012) – Keanu Reeves intervjuar folk om den nya medietekniken.
* Guilty Pleasures (2010) – om Harlequinromaner och dess läsare.
* Copyright Criminals (2009) – titeln säger det mesta.
* Some kind of Monster (2004) – om Metallicas mentala sammanbrott. Gick nog på bio?
* My Architect: a son’s journey (2003) – om en sons sökan efter sin fars arkitekturlegacy.
* Tarnation (2003) – egenfilmad doku om svår uppväxt. Gick på bio vill jag minnas.
Äldre dokus som är mycket bra:
* Se dig inte om (1967) – om Bob Dylan på turné.
* Natt och Dimma (1955) – Alain Resnais om koncentrationslägrena.
* Min bästa ovän (1999) – Werner Herzog om Klaus Kinski.
* Woodstock (1970) – Grey Gardens-filmarna om den stora festivalen.
* Gimme Shelter (1970) – om Rolling Stones konsert där Hells Angels var säkerhetsvakter.
* Baraka (1992) – ”uppföljare” till Koyaanisqatsi. samma form etc.
* Undergångens arkitektur (1989) – om nazismens estetik.