2012-03-23: Bioaktuella »The Hunger Games« är bara en av många bestsellers inom Young Adult-genren, ungdomsfiktionen som har blivit en miljardindustri. Obiter Dictum synar populärkulturens just nu kanske mest framgångsrika franchise-byggare och diskuterar vad det är som gör att tonårslitteraturen lyckas med att skapa så starka känslor. Dessutom: #VanDammeCirkeln tar ett tvåfattat grepp om »Double Impact«. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
AVSNITTETS LÄNKAR:
Battlestar Galactica-serien »Blood And Chrome« blir inte av på tv utan produceras som webbserie. Men trailern till »Prometheus« är hårresande.
Den senaste i raden av filmatiserade YA-romaner är »The Hunger Games«. I den stora YA-floran finns guldkorn »för alla åldrar«, som Tahereh Mafis »Shatter Me« och Cory Doctorows »For The Win«. Sara Bergmark skriver om det sorgliga i att en fantasybok bara kallas »romance« om huvudpersonen är en kvinna.
Nästa del i #VanDammeCirkeln är »Universal Soldier«.
POST SCRIPTUM: Billy tipsar om artikeln »Is Silence Going Extinct?«. Tobias tipsar om webcomicen »The Adventures of Athena Wheatley.
Jonas says
Tjena, håller på att lyssna igenom hela eran backkatalog och vill bara upplysa om att detta avsnitt saknas. Laddar man ner avsnittet via länken ovan så får man ner avsnitt 69.
Stee van Cleef says
här kommer rohypnolen i den svenska kulturdrinken.
http://odpod.no-ip.org/Obiter_Dictum-2012-03-23-Avsnitt_67.mp3
Jonas says
Tack!
jocke says
Mannen som lärde Tobias hälsa folk välkomna
http://www.youtube.com/watch?v=fD8IYdG6xWw&feature=player_embedded#!
Simon Berggren says
Kanske detta redan har nämnts förr, men apropå kommande scifi-filmatiseringar så är Isaac Asimovs The Foundation i preproduction. Det blir helt 3D-animerad, Avatar-style. Ställer mig själv lite skeptiskt till hela projektet, då Foundation/stiftelsen för mig känns som ett jävligt svårt litterärt verk att filmatisera. Vad tycker ni?
Tobias N says
Har inte det projektet legat på is sedan 2009 dock? Och dessutom gått åt helvete ett antal gånger innan…
Det är ju hursomhelst ett verk som är sjuuukt svårt och alldeles för komplext för att filmatisera. Åtminstone utan att slaktas totalt.
Jonas Elfström says
Tobias pratade om något viralt Prometheus-klipp där en android väcks till liv men jag ser ingen länk till det. Finns det?
Olov Stenlund says
Här är det. I love it =)
http://www.youtube.com/watch?v=gEO3lmVy-tU&feature=youtu.be
Jonas Elfström says
Soundcloud-publiceringen räddade min kväll. Ännu ett riktigt bra avsnitt. Ni är helt klart inne i ett stim!
Mike says
Jag tror att young adult genre ar en myt. Lite som att saga att Toy Story serien ”ar” for barn; visst den ar relatera censurerad och animeringen sa ar speciellt inriktad for barn men den utspelar verkligen mogna kanslor och mogna handlingar.
Skillnaden fran bocker intiriktade for tonaringar och for vuxna ar inte stora, som kanske den enda x-gerneration fodda javeln pa odpod, sa tycker jag verkligen inte att young adult bockerna skiljer sig speciellt mycket fran vuxen bocker, om man inte gar far mycket djupet. mat en stor del pa djupet, storsta skillnaden ar val sprakey.Jag har last en en hel del bocker, och man kan verkligen hitta rerensen fran Twilight och A song of ice and fire. Skrivandet ar sjukt mycket moget i A song of ice and fire men daremot karleks temat valdigt lik. Jag hoppas att (ni) lasarn forstar.Liksom Harry Potter utvacklas fran barnbok till tanars bok, eller det ni sager young adult genre, men for mig som vaxt upp med Harry Potter(Min morsa laste Harry Potter nar jag var liten) kan jag inte halla med. Harry potter som historia ar grym, men sjalva spraket ar daligt. Det ar intiktat for tonaringar. Till och med serie tidningar(t.ex the walking dead har bettre litteratur.)
Ursakta mig for att jag inte anvander AAO, men jag bor I Kina. Tack for en forjavligt bra podcast!
Jack Werner says
I en liten iakttagelse vid sidan av huvudämnet kan man säga att det är intressant att ni i detta avsnitt spekulerar i huruvida hela generation Z kommer ha läst samma böcker och därmed bli likriktade. Detta satt i kontrast till avsnittet för några veckor sen, där diskussionen om det i överhuvudtaget skulle finnas några gemensamma referenser i likhet med Killinggänget för samma generation. Nå, gunstig junkrar, hur ska ni ha det egentligen?
Ultimate Cartridge says
En viktig aspekt av den här young adult-litteraturen är väl att den skapat en helt ny genreblandning mellan fantasy, sci fi och annat. Det går ju inte riktigt att säga att Hungerspelen är vare sig SciFi eller fantasy, den faller nånstans mittemellan. Det är nån sorts framtid, men så avlägsen att den utgör en främmande värld där högteknologi blandas med nån sorts medeltidsliv. Det finns nya typer av varelser i världen. Samma med Twilllight. Den är inte ”skräck”. Den är inte ”fantasy”. Den är mittemellan. ”Urban fantasy”. Litegrann kanske med Harry Potter egentligen. Gränsen mellan den riktiga världen och fantasyvärlden är såpass flytande att det känns som nåt annat än de sagan om ringer-kloner som förr utgjorde ”fantasy”-litteraturen.
Dessutom utgör den den här young adult-litteraturen den enda litteraturen med Scifi-element som ges ut på svenska idag. På 70-talet hade vi en omfattande utgivning av ”Hard Sci Fi” för vuxna. Idag är den enda SciFi som ges ut inbakad i ungdomslitteratur av typen urban fantasy. Typ Hungerspelen eller de där Scott Westerfeld ”Ful” och liknande. Det finns väl i princip ingen svensk utgivning av Scifi för vuxna idag?
Mike says
Trevligt, soundcloud!
Olov Stenlund says
Angående The Hunger Games. Jag ska också se den på Lörd. (Inte läst böckerna) När jag ser trailern får jag lite Battle Royale-vibbar. Fast 1000 ggr mesigare. http://www.youtube.com/watch?v=Y-T7yPJVvXw
Andreas Ljungström says
Yay! Universal Soldier! Ser fram emot att se om den. 🙂
Men var verkligen den andra Prometheus-trailern lika bra? Jag gillade den men den föll mig inte i smaken på samma sätt som den första som kändes skitigare, mer skrämmande och mer lo-fi-aktigt science-fiction. Även om det fortfarande ser fucking awesome ut så känns allt mer modernt nu. Avslutningen är ivf magnifik.
Anonym says
jag reagerade med skepsis till den internationella trailern. minority report-scenen verkar ju direkt pajjig.. och de apple-cleana skeppen/miljöerna känns inte alls särskilt ”alien”. jag klarar inte släppa prequel-tanken och förstår därför inte hur dåtid kan vara cleanare än framtid.. stör mig en hel del på det märker jag. fick lite CGI-rysningar också. det görs för lite film med modeller.
peppet kom dock till slut av trailern.. så självklart kommer man sitta där på bion med 3d-glasögonen framför de vanliga.. och märkena efter dubbel glasögonvikt kommer vara påtagliga efter besöket. helvete. det var bättre förr. /rant