2011-05-13: Obiter Dictum rundar av vårsäsongen med att ge sig ut på vägen i jakt på en ny, minst sagt bred, musikgenre – night car. Via Enköping mot Uppsala och tillbaka till Stockholm lyssnar vi till P3s nattliga utbud och frågar oss vilken musik som passar nätterna på vägen bäst. Under resans gång diskuterar vi även dinerns plats i populärkulturen, roadmovies och omvälvande möten med kultur. Dessutom så ritar vi upp linjerna för Obiter Dictums officiella kanon med de filmer, böcker och tv-serier som betyder mest för oss. Kort sagt saker som vi inte vanligtvis tar upp i podcasten men som förtjänar en evig plats i Obiter Dictums pantheon. Det blir en resa med
döda djur, raststopp med fulla ungdomar och tomma nattbussar. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
OBITER DICTUMS KANON:
Joseph Wambaughs roman »The Choirboys«, snutboken som fick Billy att upptäcka den korumperande polisen.
»Beneath A Steel Sky«, dataspelet om en dystopisk mega city som blev Tobias första möte med cyberpunken.
Charlotte Perkins Gilmans novell »The Yellow Wallpaper«, en historia om galenskap som förändrade Billys syn på klassisk litteratur.
Deborah Curtis bok »Touching From A Distance«, boken som för Tobias avdramatiserade Ian Curtis och väckte intresset för självbiografin.
Arthur C. Clarkes roman »Rendevouz With Rama«, Billys möte med den episka science fiction-litteraturen om människans förhållande till teknologi.
Stanley Kubricks film »2001: A Space Odyssey«, den vackraste rymdbaletten om mänskligt högmod och Tobias mest inflytelserika möte med kultur.
Francis Ford Coppolas film »Bram Stoker’s Dracula«, den klassiska vampyrskildringen som Billy älskar och ständigt fått försvara.
Komedi- och sci-fi-serien »Red Dwarf«, Tobias ovärderliga nattliga underhållning om ett fåtal karaktärer på ett övergivet skepp långt från jorden.
Neal Stephensons roman »Cryptonomicon«, en tegelsten om kryptering och desinformation som ligger Billy mycket varmt om hjärtat.
Virginia Woolfs roman »Orlando«, historien om karaktären Orlando som spontanbyter kön och ger en skolning i genus men även förändrade Tobias syn på berättande.
Joakim says
skrev ett hommage-blogginlägg om det här avsnittet http://brevfranattondevaningen.blogspot.se/2012/09/mitt-hommage-till-tobias-nordstrom-och.html
gurkmagister says
Pointandclick genren fick ju faktiskt en återuppståndelse för ett par år sedan. Dels med remaken av Monkey Island och sedan rasslade det till ordentligt när avhoppare från Lucars Arts bildade Telltale och bestämde sig för att reboota Sam and Max serien. Sedan släpptes det ju helt nya Monkey Island spel samt en hel radda orginalprodukter.
// I den store Rebellens namn
Granerator says
Jag läste av en slump ”the Baroque Cycle” och gillade den men funderade inte mer på den, blev därför otroligt nöjd med Cryptonomicon tipset. Den har hjälpt till att förgylla min sommar.
Billy R says
Åh vad roligt att höra! Älskar hur vissa teman går igen i Baroque Cycle och Cryptonomicon, och hur det i sin tur gör Baroque-böckerna så mycket mer… jag vet inte.. sci-fi än de egentligen är, kanske man kan säga? nå.. Kul att du fick behållning av den!
bug says
Trevlig säsongsavslutning, med två ämnen sömlöst inmixade (tre om man räknar in trevarna till socialporr). Har ni nallat iden till kanon från utmärkta popkulturpodden 'Extra Hot Great' förresten? Om ni inte lyssnar på den borde ni det, de låter gäster o lyssnare föreslå bidrag till kanon som sedan dryftas och ställs inför skranket.
Helena Lindh says
Mycket bra avsnitt. En roman som jag tycker att alla scifi/odpod-fans borde läsa är Du sköna nya värld skriven av Aldous Huxley 1932. Jag läste den när jag slukade dystopiromaner i nian och en av de intressanta aspekterna var att den vid första anblicken kan ha drag av att vara en utopi, men sedan rullar dystopin över en som en mörk stickig filt. På många sätt ligger världen, där tideräkningen börjar med T-Forden, märkligt nära världen vi lever i idag.
Koncept som skräddarsydda människor, begreppet ”soma” och pedagogiska barnrim som ”I flaskan stilla sover den lilla” och ”rikedom flyr ju mer man syr” har etsat sig fast i mitt medvetande och påverkat hur jag ser på världen och vetenskapen.
Trevlig sommar!
Andreas says
Tack för ännu en grym säsong! 🙂
Billy R says
tack för att du lyssnat!
caid says
Om man får föreslå saker för ”kanon” så måste The City and The City, China Mieville, vara med.
Billy R says
Åh, den är himla bra! Jag älskar hur han leker med rummet i sina berättelser. Finns en bra intervju med honom om arkitektur och rum här: http://bldgblog.blogspot.com/2…
HMAMH says
Vad underbart det var att ligga i ert baksäte och lyssna. Jag tänkte på den här Retro-night car-soft-rock-mixen komplett med radio-snippar från back in the days.
http://aordisco.blogspot.com/2…
Billy R says
Kul att höra! Den där mixen ser helt grym ut. Ska ladda ner och ta med i bilen.
gf says
Kul och annorlunda avsnitt! Blir nästa steg att göra ett program inför livepublik?
Billy R says
haha, ja du… det vore ju rätt roligt, men tveksamt om det skulle gå att få någon publik 🙂 .. man kanske skulle kunna sy ihop en helkväll med andra prylar som drar folk.
Oskar Källner says
Tack för ännu ett bra avsnitt. Älskar också Beneth a Steel Sky, och alla de gamla äventyrsspelen. Det var helt andra tider. 🙂
Men äventyrsgenrén lever fortfarande. Har ni kollat på det svenska spelet ”The Journey Down”?
Dock är 386:an inte en pentium. Pentium motsvarade 586:an. Bara så ni vet. 🙂
Billy R says
hade missat ”The Journey Down” men jag har inte pc längre så jag är tyvärr lite offside vad gäller de mindre, roliga spelprojekten.
Reverende says
De tjeckiska utvecklare som gjorde machinarium har även gjort två fantastiska små onlinespel, samorost 1 & 2. Bonusfakta: Ettan har en liten låtsnutt i slutet som är sjukligt beroendeframkallande.
Billy R says
tackar för tipset!
Kim Grönqvist says
För fans av cyberpunk och gammeldags pekaochklickaspel kan jag rekommendera äventyrsspelet Blade Runner som Westwood släppte typ 97 (den enda version som jag har fått att funka på moderna system är den som cirkulerar på olika torrentnätverk) samt nyligen utgivna indiespelet Gemini Rue, som ger starka associationer till såväl Benath a Steel Sky som Blade Runner.
BR – http://www.youtube.com/watch?v…
GR – http://www.youtube.com/watch?v…
Och för dom som gillar specialeffekterna i 2001 så regisserade Douglas Trumbull — en av Special FX-snubbarna i just 2001 — en ganska bortglömd science fiction-film som kom 1972, Silent Running. Något mästerverk är det väl kanske inte, men ändå rätt trevlig hipperymdsf om en smått galen trädkramare som inte skyr några medel för att rädda skogen – i rymden! Dessutom gulliga robotar.
http://www.youtube.com/watch?v…
elegansen says
Gemini Rue! Lajk på den!
Billy R says
ahh Blade Runner-spelet var riktigt, riktigt bra. man borde inte kunna lyckas med ett sånt projekt, men de hade verkligen fångat stämningen rakt igenom. ahh, när man var hemma i lägenheten och gick ut på balkongen i regnet och syntstråkarna tonade upp. klass! vet inte varför inte Blade Runner har gjorts för nyare konsoller och sånt, men BR being what it is så antar jag feta rättighetstvister.
elegansen says
Väldigt trevlig säsongsavslutning! Åkte morning bus från Göteborg till Tranemo (2 jävla timmar) och lyssnade under tiden.
Kommentarer:
1. Lustigt det där med ordet ”obiter dictum-kanon” för jag har under gångna hösten gått igenom vad som borde vara en massa typiska odpod-filmer med min flickvän för att hon var så nyfiken på dem. Har väl i princip bara hunnit genom Bladerunner och Alienfilmerna 1&2, samt Terminator 1&2, fått henne att läsa Neuromancer m.m. Därför kul att höra om lite för mig okända namn dyka upp i dagens program.
2. Tobias och jag har *exakt* samma förhållande till Kubricks 2001! När jag såg den första gången på TCM, en torsdag vid midnatt 1997 (helt otroligt att jag kunde hålla mig vaken så sent på en skoldag, men jag minns att jag inte kunde somna den natten så därför såg jag den. Samma hände med Howard Hawks The Big Sleep samma period).
3. Beneath a Steel Sky, ja. Gillade det ganska mycket, men mina hjältar var ju förstås LucasGames. Spelade om det för ett par år sedan och blev förvånad över hur kort spelet var! Vidare görs det fortfarande nya point'n'click-spel. Telltale, som smiertspionem nämnde, kör på som bara den. Även kroatien verkar rida på retrovågen: http://www.blogemup.se/?p=8350
Sedan fanns det ett metaäventyrsspel av någon avhoppad Lucasgames-arbetare som släppte ngt webbaserat spel förra året. Glömt namnet på det. Nytt är också Hector: http://www.giantbomb.com/quick… (men det verkar sådär i ärligthetens namn). Vad beträffar äventyrsspel så hoppas jag dock allra mest på en revival inom Interactive Fiction: http://elegansen.wordpress.com…
4. Har för mig att det finns flera delar till Clarkes 2001-serie? Vill minnas att det fanns t.o.m. ”3001” som jag läste utdrag av i första numret av svenska Playboy(!).
Sarnholm says
Svar på 4. Jepp, det blev 4 stycken inalles: 2001 och 2010 som nämndes i avsnittet följdes av 2061 där handlingen kretsade kring en landning på Halleys komet och avslutades av 3001. Den sista ångrar jag faktiskt att jag läste, vilket jag aldrig gjort av någpon annan av hans böcker. Den kändes tyvärr ointressant.
smiertspionem says
Telltale games gör ju fortfarande dessa (milt sagt frustrerande) peka-och-klicka-äventyrsspel.. Sam & Max, Secret of monkey island och Back to the future borde väl mer eller mindre höra till denna kategori?
för övrigt tror jag att jag ska satsa på att ta mig igenom odpodkanonen i sommar. lagom ambitiöst.