2010-04-23: Askmolnet täcker en kontinent. Flygplanen står på marken. Överlevnadsexperterna kontrollerar sina vattenfilter. Den senaste veckan har gått i apokalypsens tecken och Obiter Dictum gör naturligtvis en stor vulkanspecial. Vi diskuterar hur medias narrativ om Eyjafjallajökull påverkas av katastroffilmer och funderar om nyhetsbevakningen är en realityshow. Därtill reder vi ut vulkanens roll i populärkulturen. Varför är den så impopulär hos manusförfattarna? Och är det över huvud taget möjligt att skapa en plot som kan mäta sig med scientologkyrkans användande av vulkanen? Vi får dessutom en lägesrapport från Per Boström, Ylva Carlheimer och Sara Martinsson som alla varit strandade därute i the wastelands under flygstoppet. Musiken i inslaget framförs av We Are Volt.
Klicka för att ladda ner eller, ännu bättre,
prenumerera på podcasten via iTunes.
Du kan också lyssna på den direkt här:
[audio:http://odpod.no-ip.org/Obiter_Dictum-2010-04-23-Avsnitt_06.mp3]
Avsnittets länkar:
DEL 1: Man får inte missa den fulla skotten i Edinburgh. Alastair Reynolds roman som nämns heter »Terminal World«. Vi nämner British Airways Flight 9 som råkade ut för aska utanför Jakarta och det finns en torrent med en dokumentär om den incidenten (finns även på Youtube)… Meanwhile in Iceland.
DEL 2: Det finns givetvis en skönt dålig trailer för »Volcano«, och likaså för »Dante’s Peak«. Och naturligtvis »Joe Versus The Volcano«. På Flickr finns gott om bilder på Tungurahua. Det är naturligtvis spännande att läsa trivia om vulkanen i »Lost«, med det Damon Lindelof sa (i DVD-kommentatorsspåret, inte i podcasten som Billy felaktigt uppger) om dess relevans.
POST SCRIPTUM: Den ryske konstnären som gjort fina avbildningar av apokalypsen heter Vladimir Manyuhin. »Treme« har inte börjat sändas i Sverige ännu men finns såklart i sjön.
fint!