2011-02-25: It’s alive, baby! Efter ett uppehåll i den hårda vintern är Obiter Dictum tillbaka för att koppla grepp på högt och lågt inom popkulturen. I vårsäsongens första avsnitt funderar vi lite över hur fredliga revolutioner och asymmetrisk krigföring förändrar berättelser i film och spel. Vi pratar om virtuella världar med anledning av »Tron: Legacy« och funderar på om virtual reality-drömmen är redo att begravas eller om det fortfarande finns liv i den. Slutligen tittar vi på ett nytt sätt att nå ut med film som egentligen är en tillbakagång till en svunnen tid. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Efter förra säsongens apokalypsavslutning fortsatte det med antologin »Wastelands – Stories of the Apocalypse«. Konspirationsforumet som Billy läser på heter »Above Top Secret«.
DEL 1: Play This Thing har intressanta tankar om vad Tahrir-torget som datorspel skulle ställa för krav.
DEL 2: Den estetiska skillnaden mellan »Tron: Legacy« och föregångaren »Tron« syns tydligt i respektive trailer. Den gamla nedlagda TV-serien som ena halvan av Obiter Dictum envisas med att namedroppa i virtual reality-sammanhang heter »Harsh Realm«. Andra exempel på vr-skildringar är flera sekvenser i den fantastiska »Hackers« och X-files-avsnittet »Kill Switch« (s05e11).
DEL 3: Innan premiären av »Red State« pratade Kevin Smith om filmdistribution. Ett exempel på Smiths Q&A-briljans finns i historien om manuset till Tim Burtons skrotade Stålmannen-film. Mer om USA-turnén med »Red State« går att läsa här. Kevin Smiths podcastimperium finns på Smodcast.com.
POST SCRIPTUM: Billy tipsar om Tim Heckers makalösa nya album »Ravedeath 1972« som finns bland annat på Spotify. Evgeny Morozovs kritik av idén om internet som demokratiskt verktyg heter The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom.
Hey, lyssnade just på det här avsnittet. En intressant vinkling på det där med att göra drama av det protestbaserade upproret kan ni hitta i Ma Jians utmärkta bok Beijing Coma (om protesterna på himmelska fridens torg). Han löser det genom att parallelt beskriva vad som hände före och efter massakern.
Gillar Tim Hecker-tipset! Skriver hemtenta till den nu.
Ohh! kul att du gillar den! visst är den exemplarisk för att skriva och/eller tänka till? har även jag ägnat kvällen med ordbehandlare och Hecker.
Härligt att ni är tillbaka!
Grymt ! äntligen back in the air 🙂
välkomna tillbaka! odpod har varit saknat!
Tack!