2011-02-25: It’s alive, baby! Efter ett uppehåll i den hårda vintern är Obiter Dictum tillbaka för att koppla grepp på högt och lågt inom popkulturen. I vårsäsongens första avsnitt funderar vi lite över hur fredliga revolutioner och asymmetrisk krigföring förändrar berättelser i film och spel. Vi pratar om virtuella världar med anledning av »Tron: Legacy« och funderar på om virtual reality-drömmen är redo att begravas eller om det fortfarande finns liv i den. Slutligen tittar vi på ett nytt sätt att nå ut med film som egentligen är en tillbakagång till en svunnen tid. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Efter förra säsongens apokalypsavslutning fortsatte det med antologin »Wastelands – Stories of the Apocalypse«. Konspirationsforumet som Billy läser på heter »Above Top Secret«.
DEL 1: Play This Thing har intressanta tankar om vad Tahrir-torget som datorspel skulle ställa för krav.
DEL 2: Den estetiska skillnaden mellan »Tron: Legacy« och föregångaren »Tron« syns tydligt i respektive trailer. Den gamla nedlagda TV-serien som ena halvan av Obiter Dictum envisas med att namedroppa i virtual reality-sammanhang heter »Harsh Realm«. Andra exempel på vr-skildringar är flera sekvenser i den fantastiska »Hackers« och X-files-avsnittet »Kill Switch« (s05e11).
DEL 3: Innan premiären av »Red State« pratade Kevin Smith om filmdistribution. Ett exempel på Smiths Q&A-briljans finns i historien om manuset till Tim Burtons skrotade Stålmannen-film. Mer om USA-turnén med »Red State« går att läsa här. Kevin Smiths podcastimperium finns på Smodcast.com.
POST SCRIPTUM: Billy tipsar om Tim Heckers makalösa nya album »Ravedeath 1972« som finns bland annat på Spotify. Evgeny Morozovs kritik av idén om internet som demokratiskt verktyg heter The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom.
bug says
Hey, lyssnade just på det här avsnittet. En intressant vinkling på det där med att göra drama av det protestbaserade upproret kan ni hitta i Ma Jians utmärkta bok Beijing Coma (om protesterna på himmelska fridens torg). Han löser det genom att parallelt beskriva vad som hände före och efter massakern.
Mika says
Gillar Tim Hecker-tipset! Skriver hemtenta till den nu.
Billy R says
Ohh! kul att du gillar den! visst är den exemplarisk för att skriva och/eller tänka till? har även jag ägnat kvällen med ordbehandlare och Hecker.
Conny says
Härligt att ni är tillbaka!
Styrbjorn says
Grymt ! äntligen back in the air 🙂
smiertspionem says
välkomna tillbaka! odpod har varit saknat!
Billy R says
Tack!