2017-08-04: Sommaren lider mot sitt slut och vad vore bättre än att göra bokslut över den senaste månadens trailerbonanza? Vi synar släppt material från »Ready Player One«, »Justice League« och, givetvis, »Blade Runner: 2049«. Dessutom dags för det första ämnet valt av en patreon, nämligen Karl Skoglund! Vi går enligt Karls önskan på djupet med Frank Herberts sci-fi-klassiker »Dune«. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström, Billy Rimgard och Peter Gabriel.
Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS).
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Stötta Obiter Dictum på Patreon!
Trailers vi snackar om är »Pacific Rim: Uprising«, »Justice League«, »Ready Player One« och »Blade Runner: 2049«.
Jag förstod inte hur Dune inte är sci-fi. Ni bara sa nej och vandrande vidare. Det är ju massor av tankar om människa/miljö/maskin, hittepåteknik, ekologi som till skillnad från fantasy är rimlig men annorlunda och en tydlig samtidskopling med tiden den skrevs – allt som brukar krävas för sci-fi. Bara för att det är med en magiskgenetiksekt så blir det väll inte icke-SF?
Vi har kungens ”nähä” på strippklubbsfrågan och så Billys ”jaaa” på om det går att göra kvalitativ fantasy ^^
Tobias, det var kanske det som var problemet, att ta upp Dune under en 20 minuters diskussion? Att då förvänta sig något i stil med er superba Alien-special var kanske naivt från min sida. Nu tycker jag vi släpper detta och ser fram mot nya ämnen att diskutera.
The spice must flow…
Jörgen, spännande. Jag blir nyfiken på vad det var vi inte förstod? Utöver då att vi inte tog upp spåren med ekologi och artificiell intelligens. För jag upplevde dessa teman som ganska sekundära i första boken, åtminstone som underlag för en 20 minuter lång diskussion.
Jakob, förhoppningsvis inte men med största sannolikhet ja.
Kan man hoppas på att det skall komma fler cringe-tillfällen från odpodarkiven i framtiden?
Ja du Tobias, hur skall man besvara den frågan? Det ni gjorde var bara att smaka på glasyren av den tårta som är Dune-universumet. Eftersom det var så många saker ni inte riktigt förstod så missade ni även en stor del av poängerna med boken. Er redogörelse var litet grann som att lyssna på två lådbilsförare förklara för Michael Schumacher hur man kör formel 1-bil. Observera att jag egentligen inte klandrar er för detta för det krävs upprepade genomläsningar och kanske även en viss efterforskning för att till fullo kunna ta del av Dune:s storhet. Men om du vill ha något konkret så missade ni helt det ekologiska temat som boken genomsyras av. Ett annat tema som också saknades var tankarna kring artificiell intelligens som tvingar människorna att skapa mänskliga datorer (mentater). Gillar du sedan inte böcker med kvasireligiösa teman och metafysik bortom tid och rum så är Dune inte en bok för dig. Trots era betänkligheter kunde ni ändå uppskatta boken (vilket gillas) även om ni aldrig kommer att älska den.
Om jag får vara fräck nog att komma med en programpunkt så borde ni ta en titt på George Orwells 1984. En bok som är mer aktuell idag än när den skrevs om ni frågar mig.
Jörgen, vad synd! Vad var du tyckte vi missade med boken? Jag tyckte den var intressant på många vis (kanske framförallt som ett tidsdokument) men att den även hade en hel del brister.
Jag älskar normalt att lyssna på Obiter Dictum men er okunskap/ointresse om Dune lös tyvärr allt för mycket igenom. Jag rekommenderar alla att istället lyssna på Comicbookgirl19:s pågående dissekering av hela boken.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLHZDkFt4F9fOkc0rtX7ainnR2qvQG3K4N
Annars var det bra jobbat!