2015-01-16: Mellan en uppblåst vision och produktionshelvetet som är att göra film kan allt gå fel. I veckans avsnitt tittar vi närmare på filmerna som aldrig filmades. Medverkar i avsnittet gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera via iTunes.
Prenumerera i annat program (RSS).
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
Clair Notos »The Tourist« hade kunnat bli hur bra som helst. The Guardian har ett mäktigt besök i Kubricks Napoleon-arkiv. Francis Ford Coppola blev till slut tvungen att överge »Megalopolis«. Läxan vi lär oss? Aldrig pitcha idéer bokstavligen, särskilt inte ett helt avsnitt om Fattarus »100:-«.
Sjukt sen till festen är jag, men jag håller på att lyssna igenom avsnitt jag missat av olika anledningar – so here I am.
Ett extremt intressant filmprojekt som aldrig blev av var ”Neuromancer” av musikvideoregissören Chris Cunningham där Aphex Twin skulle gjort soundtracket. Jag blev förtvivlad när det rann ut i sanden.
Jag har inte hunnit lyssna på avsnittet, men jag tänker ofta på alla de filmer som Penn Film inte har råd att göra, som bara kräver några futtiga miljoner till för att få klart.
Bra knäck! Länge fantiserade jag om Sture Dahlströms Sam Peckinpah film som aldrig blev av. Sen såg jag en Sam Peckinpah film i vuxen ålder och tyckte väl att den kanske inte var så bra. Sen läste jag om Sture Dahlström i vuxen ålder, och nja han kanske inte var den stora Svenske surrealisten som jag idealiserat i min ungdom. Idag lever jag efter devisen: beatpoeter som inte liftade till Afganistan i jakt på opium kan man inte ta på allvar.
Fascinerande ändå att under under 90-talet var en skäggig gammal beatpoet med surrealistiska-psykotiska sexfantasier om jazzknull på 50-talt älskad av så många killar mellan 18-25 att varje pocketshop hade minst 10 titlar i print.
Tack för ännu ett trevligt program!! Två tankar som kom under när jag lyssnade: NASA-filmens synopsis lät lite som Capricorn One (fast då var det ju Mars-landning…). Sen kom jag och tänka vandringssägnerna kring de ryska försöken att filma Michail Bulgakovs ”Mästaren och Margarita”. Men den blev ju till slut en mini-serie 2005 🙂
Jag såg nyligen Zardoz. En scifi-film som gjordes. Men kanske inte borde gjorts.
Jag tar tillbaka detta. Jag vill att den görs – igen. 2015.
Personligen tror jag att ungefär hälften av allt Jodorowsky säger är överdrifter eller rena påhitt.
Har någon av alla dem han namedroppar, och som inte bevisligen gjort något (typ boken), bekräftat sin medverkan?
Dessutom: I extramaterialet på bluray-utgåvan framstår han mindre som ett charmigt geni och mer som Grandpa Simpson.
Kolla inte sönder det här nu!
Nu senast blev jag ganska pepp på Neil Blomkampfs läcka/viral-marketing-projekt för sin Alien-uppföljare som han retade med på Instagram. http://io9.com/neill-blomkamps-secret-alien-movie-looks-so-good-were-f-1677082116
Handlar väl mer om hobby-designande än om ett färdigt projekt.
Och just det… tänkte bara lämna den här också.
Valkomna tilbaka!
Det finns ett par absoluta kultprojekt jag gilar att dagdromma om.
Sergio Leone’s slaget om Stalingrad film ar nog den storsta favoriten. Sergio Leone och Ennio Morricone tillsammans igen, inspelad pa plats med Soviet Unionen och Gorbachev’s valsignelse och 100 miljoner i budget i 1988. Allt var pa plats, och sedan blir Sergio Leone sjuk och dor i en hjart attack. Suck….
http://cinetropolis.net/the-great-unmade-sergio-leones-leningrad/
Jag ar ett fan av John Milius och den forsta Conan filmen. Man kan fundera kring hur Milius ”Crown of iron” trilogi skulle ha sett ut. Milius var besatt av vikingar och Genghis Khan och ville gora Conan till sitt eget forntida epos. Tanken var att Schwarzenegger skulle komma tillbaka till rollen med jamna mellanrum, likt Connery och Bond. Enligt Milius handlade den forsta filmen om ”hur stål formas”, den andra skulle handla om ”hur stål anvands” och den sista ”konsekvenserna av stål.” Men efter den forsta filmen var en succe, sa ville bolaget oka vinsten genom att gora uppfoljaren mer tilltalande for barn och vi fick ”Conan The Destroyer” istallet.
John Boorman startade produktionen pa en Sagan om Ringen film och scenbyggen och rekvisita borjade konstrueras, men projektet gick i stopet. Boorman valde att anvanda materialet till en Kung Arthur historia och ”Excalibur” blev slutresultatet.
http://io9.com/zardoz-director-john-boorman-almost-made-a-lord-of-the-1086308799
Och haromdagen fick vi ocksa se Neill Blomkamp’s Alien pitch som av allt att doma bortsag fran Alien 3 och var en direkt uppfoljare till Aliens istallet.
http://io9.com/neill-blomkamps-secret-alien-movie-looks-so-good-were-f-1677082116
Och jag ar ett stort fan av Verhoeven’s Totall Recall, men undrar anda inte om David Cronenbergs version (med Patrick Swayze i rollen) hade varit battre. http://io9.com/5907260/never-before-seen-concept-art-from-david-cronenbergs-total-recall/
Jag har inte sett dokumentären om Dune så jag vet inget om det tänkta slutet på filmen utöver det ni pratade om i avsnittet, men jag tyckte det var intressant när ni diskuterade vad som hade hänt med Hollywood-filmer om en film med denna typ av slut hade blivit en succé. Hade vi möjligtvis sett slut som följer en annan dramaturgi och så vidare. Jag kommer att tänka på sluten i t.ex. Akira och serien Neon Genesis Evangelion. De följer ju en annan dramaturgi än blockbuster-dramaturgin, och berör teman om ett gemensamt medvetande och en existens utan tid och rum, vilket jag förstår det som att även Jodorowskys Dune verkar göra. Jag kan dock förstå varför den typen av slut inte är större inom västerländsk film, eftersom jag tyckte sluten på de två verken var i stort sett obegripliga innan jag läste olika tolkningar och förklaringar. Jag undrar om man måste ligga lite närmare en österländsk livsåskådning för att enklare kunna ta till sig sådana slut.
Mycket bra poäng! Jag är inte superbevandrad i asiatiska grejer men de som jag sett och älskat (bl.a. Akira som du nämner) har jag delvis känt så inför eftersom de gav mig något att bita i. Det var inte minut 00:15 konflikten presenteras 00:60 något avgörande kastar oss in i tredje akten 1:30 credits. det var nåt ANNAT. naturligtvis görs massor av film i europa som inte slaviskt jobbar med den sortens struktur, men de rullarna handlar inte om hackers och scifi. inte för att ett vemodigt spanskt drama är något fel på, men det vore så gött om det kunde göras något med det uttrycket som ändå innehöll robotar 🙂
Har du sett Automata än? Vad tyckte du om den i så fall?
Du kanske tycker det ar intressant att veta att Jodorowsky faktiskt var involverad/inspirerade slutet till Akira. Vilket ar helt logiskt. Jodorowsky och Moebius’s korta serie The Long Tomorrow var ocksa startskottet for bade Blade Runner och Akira. Jodorowsky ar en spindel i natet som knyter samman en stor del av sci-fi varlden sedan 70-talet och framat. 🙂 http://wondersinthedark.files.wordpress.com/2012/03/moebius_long_tomorrow_01.jpg
Vidare lasning:
http://thisisinfamous.com/moebius-made-future-cool/
Ja det låter väldigt intressant, tack för tipset!
kul tema! Kan bistå med lite insideinfo: har läst senaste manuset till The Man Who Killed Don Quixote, hysteriskt kul med div metanivåer etc, filmen är i full förproduktion. Kan förstås rinna ut i sanden än en gång.
Har även läst manuset till Moonwalkers (NASA-filmen), det var fantastiskt roligt med perfekt casting. Tror den är inspelad och i postproduktion. Jag ser extremt mycket fram emot denna.
Wow! Spännande! Tack för infon!
Välkomna tillbaka!
Tack!
Äntligen är abstinensen över!
Haha, rakt in i venen