2010-10-01: Den amerikanska tv-säsongen har dragit igång och med den ett helt gäng nya serier. Som varje år vid den här tiden är det villrådigt: Vilka serier ska vi lägga tid på? Vilka kan vi stryka redan nu? Obiter Dictum får denna vecka expertförstärkning av Hanna Fahl, journalist, programledare i »P3 Populär« och erkänd tv-konnässör. Vi tittar på piloterna av »Boardwalk Empire«, »Nikita«, »Terriers«, »Shit My Dad Says«, »The Event« och »This Is England ’86« för att försöka reda ut vilka som är keepers och vilka vi kan lägga åt sidan. Övriga medverkande är Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
I avdelningen »tv-serier många kanske har missat« tipsar Billy om Chris Carters »Harsh Realm«, som fick alldeles för få avsnitt på sig. Tobias blåser liv i Carl Sagans vackra »Cosmos«. Hanna mildrar »Veronica Mars«-depressionen med »Wonderfalls«, också den en serie som försvann alltför fort. Alla längtar grymt mycket till den 31 oktober då »The Walking Dead« har premiär.
Jacob says
Annat intressant nytt i höst: Will Arnetts och David Cross vägar möts igen inte bara en utan två gångar. Running wilde en stor besvikelse förstås, men nu ska jag se första avsnittet av The increasingly poor decisions of Todd Margaret som jag helt hade missat. Håller tummarna.
Tobias N says
Berätta gärna hur The Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret var. Såg Running Wilde och den var onekligen ett debakel i klass med Shit My Dad Says.
Jacob says
Nej, The increasingly poor decisions of Todd Margaret var tyvärr ingen omedelbar höjdare. Däremot har jag sett andra och tredje avsnittet av Running wilde. Märker att jag ändå blir glad av den, nu när besvikelsen över att det inte blir något nytt Arrested development har lagt sig och jag har nedjusterat mina förväntningar. Men så är jag oerhört svag för Arnett och Cross också.
Rikard Andersson says
Jag fick lite tankar inhoppandes i huvudet när jag lyssnade på senaste avsnittet. Ffa efter kommentarern om att The Event fick ljumna tittarsiffror och riskerar att läggas ner. Varför är det flera säsonger egentligen ett egentintresse? Tänk om Heroes bara fått en säsong. Det hade varit fantastiskt bra om de kunde fått avsluta där. I stället så havererade serien mot slutet av första säsongen då man behövde lägga upp en ny arc.
The Event kan bli lysande om det bara blir en säsong. Som ni tog upp, så finns det ju stora risker att man sprider ut trådarna alltför mycket.
Det som jag gillade bäst med ”The Deep” var ju att det var en miniserie och därför kunde hålla ihop storyn någotsånär. Att storyn var rätt meh, är ju en annan femma.
Billy R says
Ajdå, sorry för det sena svaret!
Såhär menade jag: Jag hoppas att den inte fimpas efter 5-6 avsnitt eller vid jullovsuppehållet. Den får jättegärna vara en säsong och sen sluta, för precis som du säger skulle många serier klara sig mycket bättre om de inte lade upp för att hålla 5-6 säsonger utan såg slutet redan från början. Heroes är typexempel. Vi pratade även i ett annat avsnitt om Flash Forward som blev en _katastrof_ efter att det bestämdes att den skulle få en förlängning (vilket de sedan rev upp, vilket bara gav resultatet att andra halvan av den var helt värdelös).
Men ibland sitter de ju med fingret på avtryckaren och lägger ner redan innan något har hunnit hända/avslöjas, och det är det jag inte vill se (nå, vi kan ju debattera om ”inget har hunnit hända” i The Event, men du förstår vad jag menar 🙂 ).
Cecilia says
Hur är Nikita en rip-off av Dollhouse? Nikita (orginalet) kom ju redan 1990.
Billy R says
Det handlar inte så mycket om handling/upplägg. Snarare om stämningen i anläggningen där de bor. Alltså, övervakade genom glasruta, inte tillåtna att ha relationer, glida runt i mysbyxor och utföra övningar till den dagen man blir aktiverad osv. Det fanns ju inte i original-Nikita? Och samtidigt som jag säger det inser jag att det säkert var femton år sedan jag såg den senast. Och därmed vet jag vad jag ska göra ikväll. Bra association det väckte.
Billy R says
Och. inte att förglömma: Det dimmade ljuset!
Cecilia says
Övervakningen, träningen och reglerna fanns väl med i originalet, kanske bara i mindre sofistikerat utsträckning. Sen har vi ju den kanadensiska serien med Peta Wilson som var ganska lik ”Dollhouse” i lokaler och atmosfär.
Billy R says
Jag inser att jag nog måste se om filmen innan jag kan uttala mig mer. Och hastigt fäktar jag ifrån mig att det inte ens var min catch. 🙂
Nej, men såhär tänker jag: Visst fanns de grejerna med, men inte var det väl på det new age/wellness/zen-sättet som i nya Nikita? Med plyschpsykolog och det där daltandet som om de vore barn? ”Nu har du skött dig bra, nu får du sitta med i kontrollrummet och titta på vårt mission.” Det är främst den känslan som påminner om Dollhouse för mig, inte att de befinner sig på en avskild plats och tränas. Jag vill minnas original-Nikita som mycket mer ruffig, straight down to business. För Anne Parillaud var ju fullständigt livsfarlig i den rollen (nå, yrkesmördare brukar vara det, men du förstår vad jag menar) och inte alls så yoga-mässig som de är i nya serien.
Cecilia says
Visserligen men jag får inte direkt nån new age/wellness/zen-vibe från nya Nikita. I Dollhouse satt de ju och målade och gjorde yoga eller vad det var, i Nikita slåss de och mekar med datorer och vapen, om även i liknade lokaler och kläder. Jag har dock sett avsnitt utöver piloten så kanske det är därför jag hängde upp mig på detta.
Billy R says
Jag har också kollat vidare och när jag tänker på det så .. hmm, ja känslan kanske avtar. när liknelsen bollades upp så kändes den självklar men dina inlägg här har fått mig att fundera vidare. Vi måste reda ut det här på något sätt. I den lilla popkulturbubblan känns det här som en väldigt stor fråga.
Cecilia says
Jo, kanske det men det upplägget var väl knappast originellt för endast Dollhouse. Men å andra sidan så var jag var inget vidare fan av Dollhouse medan jag alltid har varit förtjust i Nikita-storyn så jag är väl lite partisk.
Billy R says
Sant! Ja, jag är egentligen mer nere med Nikita än Dollhouse också, så det är inte så att jag försvarar Dollhouse med näbbar och klor på något sätt. 🙂 .. Jag känner tvärtom mer och mer att jag håller på och byter åsikt efter det här kommentarsfältet. Jag kopplar ju inte ens associationen direkt utan hoppar bara på Hannas och Tobias tåg så jag kan helt klart byta sida utan att skämmas.
Cecilia says
Inga näbbar och klor här heller. 😉
Tobias N says
Jag håller med om att finns radikala olikheter men om vi vänder på steken: Hade den här Nikita-”rebooten” gjorts om Dollhouse inte hade gått? Känslan för mig handlar nämligen mer om att de cashar in på Dollhouse demografi och på köpet får de som gillar Nikita, Maggie Q, martial arts och yrkesmördare i stort. Finns även massa estetiska likheter som dels kom upp i avsnittet och som Billy tar upp. Att de fanns i original-Nikita är sant men det finns ju samtidigt en tanke med att återvända dem i så pass stor utsträckning som här görs. Bara mina två cent.
Tobias N says
Med det sagt så är Dollhouse självklart en serie som stjäl/lånar/influeras av Nikita i mycket stor utsträckning! Frågan är väl bara om nya Nikita cashar in mer på gamla Nikita eller Dollhouse?
Cecilia says
Jo, estetiskt sätt har väl nya Nikita likheter med Dollhouse, men jag tycker det är en trend som länge funnits i serier av den här sorten i överlag – stora kliniska lokaler, övervakande etc.
nilo says
Skulle se framemot en uppföljning av de presenterade piloterna. Vad blev det av dem?
Billy R says
Mycket bra idé!. Innan jullovet kanske så den som vill ha tv-seriemaraton över långhelgerna vet vad som bör undvikas?