2010-09-17:Det har blivit dags att ta kryptozoologin på allvar – eller? I veckans avsnitt av Obiter dictum tar vi oss an mytiska monster, mystiska bestar och »vetenskapsmännen« som försöker forska om dem. Vi reder ut varför Nessie trots sin fridfulla natur är ett av de läskigaste fenomenen, funderar på varför hela världsordningen skulle ritas om ifall the Mothman bevisades existera samt ställer frågan om hur trovärdig Big Ole Kittleson egentligen är. Medverkar gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes
Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
William Gibsons nya roman heter »Zero History« (den 4 oktober blir det specialavsnitt om den i en liten bokklubbsspecial). Introt till dagens avsnitt är hämtat från första avsnittet av »Beast Legends«, en tv-dokumentär på SyFy som handlar just om mytiska monster. Ett utmärkt exempel på hur mytiska monster skulle kunna rasera vår verklighet är »Reign of Fire«. En sammanfattning av nordamerikanska skogshuggarmyter finns på Wikipedia. Wiki-postningen om Loch Ness-monstret är matig och pekar vidare till mycket spännande läsning. Big Ole Kittleson sa sig ha blivit attackerad av en argopelter. »Pirates of the Caribbean« porträtterade den legendariska kraken på ett ganska fint sätt. Den som inte har sett »The Mothman Prophecies« bör göra det.
POST SCRIPTUM: En måste-film i sammanhanget är »Mega Shark vs Giant Octopus«. En måste-läsning är H.P. Lovecrafts »The Shadow Over Innsmouth«.
Lite gammalt att kommentera, men angående sandmonster så finns ju mongolian death worm, förstår inte hur ni kunde missa när ni snackade om käftar i sand… 😉
ger man upp det här med gränsdragning så är ju sandmonsterna i screamers, beetle juice och dune softa..?
Blev så nöjd över konsensusen på slutet
Det är diskuterbart om man inte kan filtrera bort några av monstren på rent vetenskapliga grunder. T.ex. skulle inte King Kong kunna bära upp sin egen vikt. Överlag är jättevarelser på land problematiskt då vikten ökar kubiskt med skalan medan hållfastheten i vävnader och styrkan i muskler bara ökar kvadratiskt.
För övrigt fick dagens avsnitt mig att tänka på den gamla sången ”Okända djur”. Kan denna ses som en hyllning till kryptozoologin? 🙂
Den här videon om en pyssling i Alabama har ju blivit en smärre klassiker. ”This amateur sketch…”
http://www.youtube.com/watch?v=nda_OSWeyn8
Ja! Minst sagt klassiker. Frågan är om pyssling är ett mytiskt djur eller om han likt näcken och skågsrået går som ”väsen”? Fanns väl ett klipp på en liten tomte från någonstans i Sydamerika som var skitläskigt också?
Pyssling känns ju mer ”knytt” i och med att den har en tydlig magisk dimension. Poängen med kryptozoologi är väl att man tror att det är ordinära, men mycket sällsynta, djur. Förresten, varför så mycket snack om King Kong? Finns det folk som hävdar att Kong existerar? Han är ju fullkomligt fiktiv, dvs. han har inget ursprung i någon lokal myt utan är skapad för ett film manus. Utan Big Ol' Kittleson är det inget mytiskt djur s.a.s.
Du har givetvis helt rätt angående King Kong. Vi anpassade nog definitionen för mytiska monster en hel del när vi pratade om filmer och deras plats i populärkulturen. Och med fog skulle jag säga. Inte för att de tillhör samma kategori varelser utan för att filmer som Cloverfield, Tremors och just King Kong spelar på precis samma känslor och föreställningar som mer traditionellt etablerade monstermyter.
Japp, kändes lite otippat bara med så mycket King Kong och så lite Big Foot. Rätt intressant ändå med tanke på vad som avslöjats som fabrikationer i fallet Big Foot. Personer som gått runt med attrapper för att göra fotspår, suddiga videoklipp av gorilladräkter etc.
Hursomhelst, schysst avsnitt. Jag ser fram emot att höra Andreas droppa 303-basgångar i inrott. Vinn!