2010-09-10: Det har blivit dags att rota lite i texternas betydelse för musiken. Har de gamla epos som rocken brukade berätta dött och är det i så fall internet som är anledningen? Johan Tuvesson från Karl X Johan och Billie Lindahl från Promise and the Monster hjälper Obiter dictum-redaktionen att reda ut begreppen. Vidare så har tv-serien »Persons Unknown« under sommaren väckt en relevant fråga om dagens drama: Hur mycket referenser kan vi egentligen begära att karaktärerna ska ha för att de ska vara trovärdiga? Medverkar gör Tobias Norström och Billy Rimgard.
Ladda ner som mp3
Prenumerera i iTunes Prenumerera i annat program (rss)
Lyssna direkt:
AVSNITTETS LÄNKAR:
DEL 1: William Gibsons nya roman heter »Zero History« (den 4 oktober blir det specialavsnitt om den i en liten bokklubbsspecial). Dramat med det kassa manuset heter »Persons Unknown«. Neal Stephensons föredrag »Science Fiction as a Literary Genre« finns att se och lyssna på online. En film som hanterar »vakna upp i okänd miljö«-temat på ett utmärkt sätt är »Cube«.
DEL 2: Karl X Johans megahit »Flames« finns på Spotify. Det gör även Promise and the Monsters album »Transparent Knives«. Berättelsen som startar diskussionen en rödvinsdrucken natt är den som inleder Bruce Springsteens »The River« på den officiella liveskivan (Spotify-länk). Missa heller inte och den som startar »Thunder Road« i den här bootleginspelningen. Gör ett försök att tolka Olle Ljungströms »Morotsman«.
POST SCRIPTUM: Squarepusher är numera känd som Shobaleader One (titta på egen risk). Heinrich Deterings bok om Bob Dylan heter just »Bob Dylan«.
Springsteen 2.0: Trey Songz ”LOL 🙂 (feat Gucci Mane och Soulja boy Tell em)”
Stort tack för Springsteenlänken! Hörde det inledande mellansnacket på irländsk radio (!) för mer än åtta år sedan men glömde bort vilken låt det hörde till. Har tänkt på att försöka leta upp den under åren som har gått men aldrig gjort något försök. Gåshud nu som då.
Den här podcasten är verkligen fantastiskt underhållande! Bra diskussioner, roliga ämnen och sen är det på svenska dessutom. Ren lyx!
Väldigt roligt att höra! Vi lapar i oss ord som ”fantastiskt” och ”lyx” från din kommentar och blir kaxiga. Tack för att du lyssnar.
Tack för en bra podcast, ni är grymma! MEN, i framtiden när ni pratar om Alien-filmerna, snälla inget mer ”aliensarna” och dylika konstiga beteckningar på filmernas utomjordiska varelse. Omfamna er inre nörd och säg xenomorf!:)
Jag håller med om att det är svagt. Lovar bättring! 🙂
jag föredrar aliensar. lättförstått.
ett mycket bra avsnitt, blev helt plötsligt inspirerad att börja lyssna på musik igen.
Angående det inledande temat om trovärdighet i manusförfattande, jag undrar hur ni kan undgå att ta upp termen http://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_of_disbelief
Eller var det ett avsiktligt utelämnande?
Kul att du gillar avsnittet!
Det hade nog varit en bra grej att komma in på 'suspension of disbelief' men idén från början vara att främst diskutera karaktärers referensramar och kraven på dem utifrån något slags icke-narratologisk stans. Att suspension of disbelief-spåret aldrig kommer skyller vi även på flaggpunchen.
aj aj aj punschen 🙂
kanske ett framtida avsnitt om begreppet?